söndag 2 maj 2010

Bedrägerier på börsen

Syftet med aktiebörserna är att hjälpa till att skaka fram kapital till företagens investeringar. En negativ effekt av aktiebörserna är spekulationsbubblor som lätt resulterar i krascher som inte hade varit nödvändiga. I dagens Svenska Dagbladet argumenterar tidningens Andreas Cervenka under rubriken "Vem vill förbjuda köp när börsen rusar?" för en av aktiemarknadens avarter - blankning. Blankning innebär mycket enkelt att man säljer aktier på börsen som man inte äger. Man spekulerar helt enkelt i att värdet ska sjunka så att man kan köpa dom billigare lite senare när dom måste levereras och därmed göra en profit. Skulle aktien inte sjunka utan istället stiga så sitter man på pottkanten och det gäller att man har kapital så att man ändå kan köpa dyrt och sälja billigt. Blankning har ursprungligen av helt naturliga skäl varit förbjudet. I vanlig handel är det inte tillåtet att sälja varor som man inte äger. Det brukar kallas bedrägeri. Men i den allmänna avreglering som präglat den finansiella sektorn är det sedan länge tillåtet på de flesta marknader. Under finanskrisen infördes det på sina håll tillfälliga förbud för att lugna ner aktiemarknaden. Blankningen har ingen som helst effekt på aktiemarknadens uppgift, dvs att skaka fram kapital, Det enda syftet är spekulation, och det har ingen positiv effekt på näringslivets fortlevnad, snarare tvärtom. Överhuvudtaget har kortsiktiga spekulationer ingen positiv effekt för ekonomierna. Det har bara en positiv effekt för vissa enskilda spekulanters ekonomi.

Ett förslag som lagt fram för att minska lönsamheten i kortsiktiga spekulationer på finansmarknaden är den s.k. Tobinskatten. Det är en internationell skatt (mycket låg) på alla finansiella transaktioner. Köper du aktier för att äga dom är kostnaden så låg att den är försumbar. Men om du köper dom idag på spekulation för att sälja i morgon då du köper nya på spekulation för att sälja dessa i övermorgon osv så bromsar det intresset för att göra kortsiktiga spekulationer. De pengar som kommer in kan lämpligen användas av FN för internationella åtgärder. När den amerikanska ekonomen James Tobin i början av 70-talet lade fram förslaget mötte det mest kritik eller tystnad. Men allt eftersom tiden har gått har allt fler insett systemets fördelar. Professor Tobin fick t.ex. det som kallas Nobels ekonomipris 1981. Och förslaget har allt eftersom tiden gått fått allt fler förespråkare.

Kalvahagsravinen i vårskrud
Söndag innebar Friluftsfrämjandets Vårlunk. I dag i riktigt underbart vårväder. Gårdagens ganska myckna regnande hade dragit bort och solen sken och allt andades vår. Så här såg det i morse ut i ravinen i Kalvahagen. Tyvärr syns inte alla vitsippor men bokskog (och björk) har slagit ut ganska bra. De större och äldre bokträden är inte kommit så långt, men de mindre och yngre träden är nu rejält gröna. Själva tipspromenaden slutade i åtta rätt på de tio frågorna. Att man som "icke-bilägare" inte vet vilka regler som gäller för dubbdäck tycker jag man får acceptera. Kevin hade en burk Björnekullasylt (blåbär och vanilj) att hämta ut som "tröstpris" från förra veckan. Den gjorde sig bra på våfflorna som serverats i dag.

Sedan kan jag inte annat än fortsätta att göra mig lustig över Stockholmarnas storhetsvansinne. Inför dagens fotbollsderby mellan AIK - Djurgården gör AIK reklam med påståendet "Nordens största derby". Det visar på samma okunnighet som när Stockholms stad kallar sig för "The capital of Scandinavia". Det är en sorts hybris som gäller i 08-området där man tror att man är så mycket mer än vad man är. För Stockholmarna kan jag alltså berätta att Danmarks huvudstad København är större än Stockholm (och det gäller även med internationella mått mätt). Och fotbollsderbyt i København mellan Brøndby - FC København är ett större derby än mellan två lag från Fjollträsk på dekis. Jag såg förresten att AIK gick på ännu en mina i derbyt i dag och laget är nu en stark kandidat för kamp i Superettan nästa år.

Inga kommentarer: