tisdag 4 maj 2010

Fusk som fusk

Svenska folkets "fuskande" med sjukförsäkringar och andra socialförsäkringar har fått stort utrymme i media. I Högeralliansens jakt på sjuka och arbetslösa har "fusket" passat bra in i konceptet. I dag berättar däremot Radions Ekot om hur läkare fuskar genom att luras med vilka behandlingar dom utför. För läkare är det ju bara att "rekvirera" pengar för vad dom gjort. Enligt en bedömning av Stockholms Läns Landsting så uppgår fusket till ungefär 3% av det totala beloppet. Det skulle innebära att svenska folket luras på omkring 130 miljoner kronor. Jag vill poängtera att precis som de flesta som sjukanmäler sig, har sjukersättning, tar ut föräldrapenning osv är ärliga människor så är också de flesta läkare ärliga och uppriktiga människor. De flesta människor är helt enkelt ärliga och seriösa medmänniskor. Därför är det skamligt med den förföljelse av sjuka, och misstänkliggörande av sjuka som pågår. Både från politiker, från media och från delar av Försäkringskassan. Och vi ska inte heller förfölja läkarkåren för att en liten del är skurkar. Men det kanske vore på sin plats med lite kontroller inom det området också. Ärliga människor accepterar kontroller (det är ju dom som får betala för skurkarna) om dessa kontroller sker på ett medmänskligt sätt och inte misstänkliggör redan innan kontrollerna genomförts.

Den så kallat nya Försäkringskassan
Försäkringskassan efterlyser nya idéer och delar ut diverse överblivna prylar som tack för förslag. Jag har själv föreslagit att man skall ändra organisationen från dagens toppstyrda och centraliserade organisation till en mer lokalt förankrad organisation där de som fattar besluten sitter närmare de som är berörda av besluten. Vi får se om jag får en rejäl portfölj som tack för förslaget... Jag tvivlar!

Vidare går det väl inte att undvika en kommentar till Gumball 3000. Ett drygt 100-tal bortskämda spolingar med för mycket pengar leker med sina fartmonster. Att man får lite böter då och då för vansinniga fortkörningar har ingen betydelse. Har man betalt mer än 300.000 kronor bara för att delta så är ju några tusenlappar i fortkörningsböter ingenting. Det är bara att hosta upp pengarna och sedan trycka gaspedalen i botten för fortsatt vansinneskörning. Gumball 3000 har i dagarna passerat Sverige och polisen har fått in lite fortkörningsböter. Att hela arrangemanget är ett bevis för att resurserna i världen inte är otillräckliga men är helt fel fördelade är uppenbart. Jag tycker att den som i vansinnesfart kör på tok för fort ska omedelbart fråntas redskapet för fortkörningen och detta förverkas av staten. Och att ett fråntaget körkort sker först efter 48 timmar (när de bortskämda missfostren redan lämnat landet) är också skandalöst. Sätt åt dom!

Slutligen ser jag att Granskningsnämnden fällt Svante Weylers utfall i Godmorgon Världen mot Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Bra gjort av Granskningsnämnden. Svantes verbala överfall låg så långt från verkligheten att jag undrade vad Svante har för informationskanaler. Men han verkade leva i den värld där alla judar är kollektivt ansvariga för vad staten Israel gör. Vilket då skulle innebär att kritik av staten Israels politik är liktydigt med antisemitism.

Inga kommentarer: