måndag 8 juni 2020

Vissa...

» Ack ja!

Runt om i hela världen demonstrerar människor i dag mot rasism. Främst mot rasism inom poliskåren. Allt föranlett av att en vit polis i Minneapolis på ett grymt sätt mördar en obeväpnad svart man, George Floyd. Vi har alla sett och hört skildringar av hur det gick till. Protesterna runt om i hela världen handlar inte bara om George Floyd utan dom handlar om rasism och diskriminering rent allmänt. Och inte bara i USA utan över hela jorden.

Visa kärlek
Exemplen är många. I Israel sköts för några dagar sedan en ung autistisk palestinier ihjäl i Jerusalem. Han var på väg till sin sysselsättning vid en motsvarighet till Daglig verksamhet tillsammans med sin handledare. Men israelisk polis misstror alla palestinier och risken att bli ihjälskjuten är stor om man uppför sig konstigt. Som pappa till en egen son som är autistisk känner jag starkt för händelsen. Handledaren försökte skrikande förklara att Iyad Halak var handikappad. Men det struntade den israeliska polisen i, dom sköt ihjäl honom.

Människor runt om i hela världen demonstrerar mot rasismen och diskrimineringen mot minoriteter. I de flesta fall stora fredliga demonstrationer. Men ibland urartar demonstrationerna. Det kan bero på att det finns bråkmakare bland demonstranterna. Det kan bero på uppviglare. Det kan bero på provokationer från olika grupper - inklusive från polis. Men det är de våldsamma demonstrationerna som får publicitet. Det är de våldsamma demonstrationerna som skrämmer upp de makthavare som behöver skrämmas upp.

I Minneapolis har de styrande beslutat att hela poliskåren ska omorganiseras. Samtidigt som Donald Trump helt uppenbart försöker provocera fram mer våld genom sina lögnaktiga uttalanden och sitt hatiska twittrande.

Och här i Sverige tycker Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi att det mest skrämmande vi gör i Sverige är att:

- Svensk polis skolas av vänsterradikaler!

Ivar Arpi tycker uppenbarligen att svensk polis är för blödig. Det är inte tillräckligt med batong och pang-pang. Det är ju hemskt att vänsterradikaler har lyckats nästla sig in på polishögskolan. Man riktigt känner hur hela samhället är på väg att gå under när poliser med silkesvantar inte vågar ingripa. Naturligtvis ska vi kvotera in lite högerextremister, nazister, fascister och allmänna rasister på polishögskolan så att det blir lite mer pang-pang där.

Ivar Arpi? Jag ger i allmänhet inte så mycket för dina skriverier. Det är snällt av Svenskan att ge dig utrymme. Men jag förväntar mig inte så mycket från dig heller!

Inga kommentarer: