söndag 7 juni 2020

Båda där och här

» Om farliga pajasar

Egentligen är det skrämmande att en oduglig pajas som Donald Trump kan bli vald till president i ett trots allt demokratiskt genomfört val i en stor etablerad demokrati som USA. Ännu mer skrämmande är att han trots alla lögner, skandaler och dumheter till och med kan bli omvald. Vad är det som gör att ett trots allt ganska välutbildat folk som amerikanerna kan stödja den här pajasen? Det måste ha något med det amerikanska lynnet att göra!

Donald Trump
Det amerikanska samhället är på många sätt väldigt olika det västeuropeiska. Det är uppenbart att amerikaner har andra värderingar än vad vi har här på andra sidan Atlanten. Bara det här med skjutvapen är ju helt obegripbart för oss européer. Det är obegripligt att man inte inser sambandet mellan alla vapen och allt dödande. Det handlar ju inte ens om små pistoler för att kunna försvara sig och jaktvapen för att kunna jaga. Det handlar ju om rena massakervapen, automatvapen avsedda för krig.

Kombinera detta med ett samhälle som inte kunnat göra sig av med rasismen. Olika former av rasism finns överallt i världen. Vi har stora problem i Sverige. Där olika grupper anser att den egna gruppen är mer värd än andra. Där hela grupper skuldbeläggs för vad enskilda individer gör. Att läsa diskussionen på en del grupper på t.ex. Facebook där den Sverigedumokratiska svansen härjar gör en normal anständig människa mörkrädd. Men det är faktiskt inget mot den tydligt organiserade rasism som existerar i USA.

Kombinera dessa båda saker och vi har en förklaring till att medan svensk polis öppnar eld ca 25 gånger totalt under ett år och att i snitt en person blir ihjälskjuten så skjuter amerikansk polis ihjäl ungefär 1000 personer om året. Totalt skjuts kanske 30.000 amerikaner ihjäl under ett år. Ett välbeväpnat samhälle där var och varannan har ett skjutvapen så är polisen beredd på att den dom ska göra ett ingripande mot är beväpnad. Sträcker dom sig efter något (ID-kort, körkort, handväskan eller ett skjutvapen) så skjuter polisen för säkerhetsskull snabbt för att inte riskera att själv bli skjuten. Är den "misstänkte" dessutom afroamerikan skjuter man ännu snabbare.

Jimmie Åkesson
Och det här är en situation som Donald Trump häller bensin på istället för att lugna ner stämningen. Donald Trump är en katastrof. Han är en ljugande farlig pajas. Han tror att vara president är samma sak som att vara enväldig chef för ett familjeföretag. Jag bestämmer allt, precis efter vad jag får för infall. Därför är jag faktiskt mer rädd för vad Donald Trump kan hitta på än vad t.ex. Vladimir Putin i Moskva eller Xi Jinping i Kina kan tänkas hitta på. Dom är båda diktatorer utan något folkligt mandat och styr sina respektive länder med blodig järnhand. Men det är också välplanerat och noga genomtänkt vilka konsekvenser olika handlande får. Donald Trump i Washington styr med infall beroende på hur han sovit under natten.

Och här i Sverige har vi vår egen pajas i Jimmie Åkesson. Nu senast ser jag att han förtvivlat försökt hitta något sätt att komma in i den politiska debatten. Han kräver nu att Tegnell måste ta ansvar för misstagen och avgå. Som vanligt har han fått det mesta om bakfoten, men det är kris för Sverigedumokraterna som inte kan komma in i den politiska debatten. Standardsvaret på alla problem för Sverigedumokraterna: "Det är invandrarnas fel". Den kan ju inte användas på Coronaviruset. Alltså måste Jimmie Åkesson hitta på något nytt. Jag ska dock vara snäll mot Jimmie Åkesson. Han är faktiskt inte lika farlig som Donald Trump. Jag tror att Jimmie Åkesson i varje fall är medveten om vad han gör!

Vad det gäller Sverigedumokrater i allmänhet så är jag dock inte lika förstående. Runt om i landet har totalt okunniga knäppgökar kommit till makten representerande Sverigedumokraterna. Nästan alltid med hjälp av Moderaterna som runt om i landet gör vad som helst för att få Makten. Senaste kommunen är grannkommunen Bjuv där Moderaterna mitt under mandatperioden valt att liera sig med Sverigedumokraterna. Det handlar där om sedvanlig borgerlig högerpolitik som ska genomföras med inslag av SD-dumheter. Det senaste jag sett är att Bjuv nu vill lämna samarbetet inom Miljöförbundet i NV Skåne. Troligtvis behöver man spara in pengar sedan man utökat antalet kommunalråd från 1 till 1½. Man kunde uppenbarligen inte komma överens om SD eller M skulle besätta posten, så nu blir det en från varje parti. Och ska byråkratin öka så får man ju spara på annat håll.

SD-politik!

Inga kommentarer: