fredag 5 juni 2020

Barfotadagen

» Fram med batongerna

Runt om i världen demonstrerar människor i protest mot rasism inom amerikansk polis. Och även mot rasism inom den egna poliskåren. Allt naturligtvis som en reaktion på att afroamerikanen George Floyd mördades av en grupp vita poliser i Minneapolis.

På många håll har i huvudsak fredliga demonstrationer urartat. Delvis i ren frustration. Delvis därför att demonstrationerna kidnappats av bråkstakare. Jag såg att en grupp organiserade högerextremister arresterats i USA sedan dom provocerat fram våldsamma demonstrationer. På andra håll har "skjutgalna" poliser på uppmaning från USA:s s.k. president, Donald Trump, mer eller mindre provocerat fram våldsamma demonstrationer. Och på andra håll har fredliga demonstrationer fått problem pga förbud mot folksamlingar pga Coronarestriktioner.

Polisen
Det senare har även drabbat demonstrationer i Sverige. När det blev risk för konfrontation med polisen vid demonstrationen i Stockholm på onsdagen gjorde en kvinnlig polis klart för demonstranterna att poliserna inte var deras motståndare. Att dom egentligen också sympatiserade med målet med demonstrationen. Hon gick ner på knä, markerade med en lyft knuten hand att hon sympatiserade med demonstranterna och höll upp en skylt med texten "White silence is violence". Stämningen vände omedelbart när demonstranterna insåg att de svenska poliserna faktiskt inte är deras motståndare. Däremot har dom ett uppdrag från samhället att se till att lagar och regler följs. I princip upplöstes demonstrationen i samförstånd. Den VAR ett brott mot Coronareglerna om max 50 personer eftersom flera tusen samlats. Och därmed också mot det demonstrationstillstånd som utfärdats.

Fast det är tydligen inte alla som sympatiserar med polisens agerande. Polisen ska tydligen helst ha batong och pistol redo och skingra folk enligt Tove Lifvendahl i dagens ledarartikel i Svenska Dagbladet. Den har fått rubriken: Polisens knäböjning kan kosta mycket.

- "Man kan också se det som en reträtt. Den som lägger ner sitt vapen och faller på knä inför den som hotar, visar att den ger upp. En sådan kan man visserligen inte slå, men den är heller ingen segrare. Och den signalen är långt mer problematisk: under tillräckligt stark press kan man få polisen på knä."

Blödiga poliser med engagemang är inget för Tove Lifvendahl. Fram med batongen, tårgasen och hästarna. Poliser får inte visa känslor eller sympati. Fram med batongen!

Läs här:
Polisens knäböjning kan kosta mycket. - Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: