torsdag 24 januari 2019

Miljarderna flaxar

» Ökade klyftor - bra enligt Timbro

Den ursprungligen brittiska organisationen Oxfam har släppt sin nya rapport om fattigdomen i världen. Man gör detta årligen inför det världsekonomiska forumet i Davos där de redan rika diskuterar hur dom ska kunna bli ännu rikare. Oxfam i sin tur påpekar att de växande klyftorna i världen får konsekvenser. Enligt Oxfams beräkningar tjänar världens 2.000 dollarmiljardärer varje dag 23 miljarder kronor. Varje dag, året runt! Samtidigt tappade de 3,8 miljarder fattigaste människor på vår jord 4 miljarder kronor - om dagen. Antalet dollarmiljardärer har fördubblats på 10 år. Varje dag får vi en ny dollarmiljardär. Och politikerna runt om på jorden hjälper till. 1970 betalade de med högst inkomst i dom rika länder upp till 62% av sin inkomst i skatt. I dag ligger den siffran på 30%. Pengar som kunde ha använts till att ge människor en dräglig sjukvård t.ex.

xxxxx
Ett av de länder där klyftorna har ökat snabbast är i Sverige. Här har politikerna avskaffat Förmögenhetsskatt, Arvsskatt, Gåvoskatt och Fastighetsskatt samtidigt som man sänkt skatter kraftigt för höginkomsttagare. Det sker medan deras lyxliv subventioneras av oss andra skattebetalare genom ROT- och RUT-bidrag. Borgerliga regeringar har varit "duktigast" på att driva den här utvecklingen. Men socialdemokratiska styren har inte direkt bromsat utvecklingen.

Men, Näringslivets lobbymaskin Timbro tycker snarast att det är bra med ökade klyftor. När Timbro i sin iver att företräda de redan rika och de med höga inkomster så finns det inget som heter omfördelning. Istället bygger teorin på att ju rikare de rika blir desto mer småsmulor trillar det ner från deras bord till de stora massorna.

Naturligtvis håller Oxfam inte med om detta. Och Oxfam citerar Världsbanken: - "Det globala målet om att utrota extrem fattigdom till 2030 inte kommer uppnås om inte det sker en omfördelning och de fattiga får en större andel av tillväxten än idag. Sett till det stora hela får de fattiga en relativt liten del av tillväxten". Utvecklingen är tyvärr den att de rika lägger beslag på en allt större andel av tillväxten för sig själva.

Istället är det som Aftonbladet påpekar. De redan rika gör allt dom kan för att smita undan sitt ansvar. I dagarna har fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo i Spanien dömts till 23 månaders fängelse för att ha smitit undan skatter på sina mångmiljoninkomster. Nu slipper Ronaldo fängelset genom att betala 195 miljoner i avgift. Det är ungefär 2/3 av hans årsinkomst för fotbollsspelandet i dag som ligger på 300 miljoner.

Skatteflykt

Skatteplanering och skatteflykt lurar bara i Sverige oss andra skattebetalare på uppskattningsvis 130 miljarder kronor om året, som göms undan i skatteparadis. Det är kanske 3 års svensk Försvarsbudget. Det är alltså inte småsummor det handlar om.

Men vad gör politikerna? Man kan undra!

Inga kommentarer: