onsdag 23 januari 2019

Får man kritisera en demokrati?

» Som vanligt

Med en regelbundenhet som man nästan kan ställa kalendern efter så skriver den förre SVT-kommentatorn men numera KD-politikern Lars Adaktusson ett debattinlägg för att hylla staten Israel och kasta skit på Margot Wallström. Innehållet är ungefär det samma som vanligt, Israel är den enda demokratin, Margot Wallström förstår inte konflikten, Palestinierna är de stora skurkarna och vill inte ha fred, Margot Wallström har ensidigt tagit ställning för dessa skurkar och staten Israel är himmelriket på jorden.

Karta över apartheid i Palestina
Månadens version av Lars Adaktussons alster publicerades just i Aftonbladet (bland annat gissar jag). Wallström – dags att sluta svartmåla Israel har Lars Adaktusson satt som rubrik på sitt debattinlägg den här gången. - "Sverige måste stå upp för Mellanösterns enda stabila demokrati" skriver Lars Adaktusson. Inlägget är naturligtvis föranlett av det faktum att Kristdemokraterna får stanna utanför makten i gemenskap med Sverigedumokraterna och Moderaterna medan Margot Wallström till Lars Adaktussons förtvivlan blir kvar som utrikesminister.

Den stora konflikten handlar om att de arabiska staterna inte velat acceptera den israeliska staten. Staten Israel skapades när man i London beslutade att en del av det av britterna ockuperade Palestina skulle avskiljas för att skapa en judisk stat. De som bodde där blev inte tillfrågade. Att ett sådant agerande skapar en konflikt är kanske inte så underligt. Låt oss tänka tanken att man i London samtidigt bestämt att en del av norra Indien skulle ges till romerna för att skapa en egen stat där. Oberoende av vad de som redan bodde där hade för åsikt. Eller om man bestämt att delar av östra Turkiet skulle skänkas till kurderna för att där skapa en kurdisk stat. Är det någon som tror att detta hade accepterats av Turkiet eller Indien? Eller för att dra det riktigt långt. Man bestämmer i London att Lappland ska skiljas från resten av Sverige för att där skapa en självständig stat för samerna! Är det någon som tror att ett sådant agerande inte skulle ha skapat svåra konflikter?

Nu finns staten Israel och jag tycker det är självklart att detta får accepteras av grannländerna. Men, det innebär samtidigt inte att det ger Israel rätt att ockupera andra länders territorium och sedan flytta in sin egen befolkning på denna ockuperade mark. Det ger inte Israel rätt att i kraft av militär överlägsenhet kränka grannländernas territorium. Israeliskt flyg kränker regelbundet Libanons luftrum, utför regelbundet bombningar av mål i Syrien osv. Israel har ockuperat och annekterat Golanhöjderna som tillhörde Syrien, det finns inga internationella lagar som ger Israel rätt till detta. Israel har annekterat hela staden Jerusalem i brott mot internationella lagar. Israel ockuperar Västbanken och flyttar in israelisk befolkning och tränger samtidigt bort den befolkning som redan bor där. Situationen på Västbanken påminner i dag om apartheidsystemet där palestinier bara får vistas i avgränsade områden och kan tvingas visa legitimation för att förflytta sig i sitt eget land. Nya lagar i Israel som införts av den extrema högerregim som styr under Benjamin Netanyahu har stiftat lagar i Israel som är på väg att skapa en apartheidliknande situation även i Israel. Där det i vissa områden bara ska få bo judar medan palestinier och araber hänvisas till andra områden. Samtidigt har det arabiska språket fått en försämrad ställning i Israel. Den högerextrema ledningen i Israel med den korruptionsanklagade Benjamin Netanyahu som premiärminister och som är beroende av stöd från extrema ortodoxa judiska grupper för Israel på en väg som INTE leder mot fred utan istället gör att konflikten utökas.

Kära Lars Adaktusson. Även en demokrati får lov att kritiseras när den gör fel!

Det är möjligt

Men Lars Adaktusson, du kan väl berätta hur du tycker att konflikten ska lösas! Ska det skapas en stat bestående av både Israel och Västbanken? Ska detta vara en demokrati med lika rättigheter för alla innevånare? Hur ska Israel då säkra det judiska styret eftersom det innebär att judarna blir i minoritet! Eller ska det skapas två demokratiska stater som lever i fred bredvid varandra? Ett Israel och ett Palestina? Vad ska då hände med de israeliska bosättningarna på Västbanken? Ska de som bor där flytta tillbaka till Israel? Ska dom bli medborgare i Palestina med samma rättigheter och skyldigheter som andra innevånare i Palestina? Hur vill du, som ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, att konflikten ska lösas? Har du, eller kanske staten Israel, en långsiktig lösning. Eller man har för avsikt att dagens ockupationssituation ska fortsätta i all evighet?

Inga kommentarer: