torsdag 31 januari 2019

Jag undrar

» SD vs EU

Jimmie Åkesson och Sverigedumokraterna har helt plötsligt nyanserat sin inställning till EU. Precis som Vänsterpartiet som för en tid sedan själva gjorde en modifiering av sin strategi gentemot EU. Den intressanta frågan är vad som föranlett SD till att byta ståndpunkt så här helt plötsligt inför EU-valet - och efter Högeralliansens krasch. Jag har två teorier:

Fortress Europe
1/ Britternas stora bekymmer med att få fram ett Brexit-avtal som fungerar har övertygat Sverigedumokraterna om att det inte är så lätt att lämna EU som man har trott tidigare. För det har ju varit partiets tidigare krav, en snabb folkomröstning och sedan ut! Men, så lätt är det inte har man kommit på.

2/ Jimmie Åkesson har gjort den taktiska slutsatsen att Sverigedumokraternas glasklara Nej till fortsatt EU-medlemskap utgör ett stort hinder för att kunna vara med om att skapa ett Högerkonservativt block med Moderaterna och Kristdemokraterna. Visar man medgörlighet i EU-frågan så blir man däremot välkomna i M+Kd famnen. Har man fått löften om detta? För när det gäller migrationspolitiken och främlingsfientligheten så har Moderaterna och Kristdemokraterna snart anpassat sin politik till Sverigedumokraternas politik.

Jag är själv starkt EU-kritisk. Jag röstade Nej till medlemskapet och anser fortfarande att det hade varit mycket bättre om EFTA-länderna hade fortsatt att bygga vidare på EFTA-tanken istället för att ansluta sig till EU-kolossen som likt en bulldozer fortsätter framåt utan förare. Men, jag har också kommit fram till att det är mycket enklare att gå med än vad det är att sedan lämna. Alltså gäller det att arbeta inom EU och försöka styra skutan i en rimligare riktning. Något som jag dock är pessimist till. De stora bulldozer-uthyrarna med Tyskland och Frankrike i spetsen styrs av politiker som vill öka farten istället. Och det är tyvärr dom som bestämmer!

Inga kommentarer: