fredag 17 april 2015

Det brukar finnas mer än en sida av en fråga

Fred
» Jan Björklund gråter: Ta mig tusan. Det blev en överenskommelse om pengarna till soldaterna! Sedan extremisterna i Folkpartiet hoppat av förhandlingarna så gick det tydligen att få ihop en överenskommelse om hur mycket pengar våra generaler ska få att leka med. Och tydligen blev det inte heller den utredning om NATO-medlemskap som man från Högeralliansen nu slåss hårt för. Det finns mycket som tyder på att Stefan Löfven känner sig ganska nöjd just nu. I varje fall i den här frågan. Det kvittar hur mycket pengar militärer får, dom får ändå inte tillräckligt. Det finns alltid något ännu mer spännande man kan köpa in och leka med. Och finns det inget nytt kan man ju alltid köpa mer av det man redan har. Från Högerallianspartierna (ja, förutom Folkpartiet alltså) så inser man väl att det inte går att själva i 8 år hålla locket på för att sedan när man i varje fall delvis förlorar makten allt för mycket tycka att det är skandalöst med ett lock på. Egentligen tycker jag att man kunde utrett NATO, för hade den utredningen gjorts seriöst hade den visat att ett medlemskap i NATO skulle försämra säkerhetsläget i närområdet. Det skulle också kostat multum med slantar. Ett medlemskap i NATO innebär ju inte bara att NATO ska hjälpa oss, det innebär också att vi lovar att hjälpa NATO. Och NATO kräver en hel del. Svensk alliansfrihet och neutralitet har hållit oss utanför krig i 200 år. Det har ingen annan lyckats med. Det finns anledning att begrunda detta faktum. Och sedan dra slutsatser av det. Läs vad "Pengarna" tänker hos Veckans Affärer och Public Service.

Julian Assange
» Julian Assange: Skandalen Julian Assange har jag skrivit om många gånger tidigare. Att det är en skandal kan nog alla hålla med om. Sedan är vi kanske inte överens om vad det är som är skandalen? Den stora skandalen, tycker jag, är att det dragit ut på tiden. Det är tragiskt för de kvinnor som gjort anmälan. Är deras anmälan korrekt är det ju direkt skandalöst att inte få avslut på det som hänt. Alla anmälda brott är ju dock inte det brott som anmälts. Och är det så är det ju en skandal att det dragit ut på tiden och kostat Britterna enorma summor pengar (och Ecuador). Det är ju också en skandal att en brottsmisstänkt (dvs inte en dömt brottsling) ska känna sig tvingad till denna tillvaro. Jag har nämligen full förståelse för att Julian Assange inte litar på att inte bli utvisad till USA. Om Washington ryter så lyder Rosenbad. Så är det! Det är alltså skandalöst att den svenska åklagaren inte velat göra det självklara. Det vill säga, om den misstänkte inte infinner sig för förhör så förhör man de misstänkte där han befinner sig. För de eventuella brottsoffrens skull SKA han nämligen förhöras. Och då räcker det inte med flygrädsla eller vad det nu är. Hur som helst blir det nu äntligen både förhör och DNA-provtagning. Just det Julian Assange föreslagit hela tiden. Tydligen leder Julian Assange nu med 1-0 i varje fall. Om han sedan är skyldig eller inte - det har jag inte en aning om. Det finns för många frågetecken. Läst bland annat här och här.

Stefan Löfven grubblar
» Budgeten - återställare eller brutna vallöften: Dom har det faktiskt inte lätt alla Högeralliansstyrda ledarskribenter, alla Högerallianspolitiker och alla andra Högeralliansvänliga kommentatorer. Den Rödgröna budgeten måste ju kritiseras. Annars företräder man ju inte den politiska oppositionen på ett effektivt sätt. Men, vad ska man kritisera? Dels måste man ju kritisera den politiska motståndarens förslag eftersom dom är annorlunda än de egna. Det är ju det politik handlar om - att man har olika idéer om hur samhället ska bli bäst enligt vad man själv anser vara bäst. Då kan man ju som t.ex. Helsingborgs Dagblad kritisera budgeten för att den är en "Återställare". Dvs att förslagen är annorlunda och leder på en annorlunda väg jämfört med den Högeralliansbudget som ju Stefan Löfven tvingats regera på under ett halvår. Sedan kan man kritisera den för att vara "Idélös", dvs den innehåller egentligen ingenting. En annan angreppspunkt är att säga att man "Bryter vallöften". Det innebär att den inte innehåller vallöften som den aktuella Högeralliansaren egentligen tycker är fel. Eftersom förslaget nu inte finns med kan man ju inte kritisera att det finns med, så då får man kritisera att det inte finns med. Man kan också kritisera budgeten för att innehålla allt för mycket av de dumheter som man hade mage att framföra under valrörelsen. Jag vet inte om jag ska tycka att det är avundsvärt att vara Högeralliansare eller jobbigt att vara det? Olika ledarskribenter i olika tidningar har valt olika infallsvinklar. Men, det är väl det politik handlar om. Personligen tycker jag att budgeten innehåller för lite. En del "löften" saknar jag, även om jag har förståelse för att man faktiskt inte kan göra allt första året. Vad ska man då göra resten av åren? Och dessutom måste ju den Rödgröna regeringen acceptera att man är en koalition som inte har majoritet. Och en hel del saknade jag ju redan bland vallöftena.

Inga kommentarer: