lördag 11 april 2015

December och säkerhet

Svenska Freds
» Olika syn på säkerhetspolitik: Enligt SVT i dag så "hotade ryskt flyg ett amerikanskt plan över Östersjön". Enligt SVT så hotade ett ryskt jaktplan ett amerikanskt spaningsplan över internationellt vatten i Östersjön. Så låter det alltså när svensk "NATO-vänligt" media skildrar händelsen. Om flygplanet inte hade varit amerikanskt utan ryskt hade det inte kallats "spaningsplan" utan det hade kallats "spionplan". Det hade inte kallats att ryskt flyg hotade det amerikanska planet utan det hade istället benämnts som att amerikanskt flyg avvisat det ryska planet. Nu var det ett amerikanskt flyg strax utanför ryskt territorium. Hade det varit ett ryskt plan strax utanför svenskt territorium hade det inte kallats "över internationellt vatten i Östersjön" utan istället kallats "precis utanför svenskt territorium". Hade det varit ett ryskt spaningsplan / spionplan hade det också mycket noggrant påpekats att planet flög utan sina transpondrar påkopplade i brott mot internationella överenskommelser. Men, nu har vi alltså media som är ryskfientligt och NATO-vänligt så då låter nyhetsrapporteringen på detta viset. Vilket som är den sanna bilden kan vi diskutera i all oändlighet. Och troligtvis är ingen (eller båda) versionerna den sanna versionen.

Säg nej till NATO
Vad jag med detta vill ha sagt är att man måste alltid läsa kritiskt. Svensk media i dag är grovt ryskfientligt, något som vi kan fundera över hur befogat eller lämpligt detta är. Genom ordval och vilka nyheter som presenteras (eller inte presenteras) tar media klar ställning i den konflikt som gäller. Enligt en stor grupp politiker verkar ett NATO-medlemskap lösa alla problem som någon sorts quick-fix. Vilket naturligtvis är en grov överdrift. Ett svenskt medlemskap i NATO innebär inte bara att vi skulle få hjälp från NATO vid en eventuell konflikt. Det innebär också att vi förbinder oss att ställa upp för NATO. Vi kommer inte att spara pengar, vi kommer att tvingas höja vår militärbudget mer än vi gör nu. Med medlemskapet gör vi en hel del förbindelser och löften. Och om säkerheten ökar eller minskar lär experterna diskutera i all evighet. Ett Sverige som medlem i NATO upplevs av Ryssland som ett klart större hot än ett neutralt Sverige! Nu verkar hur som helst våra politiker ha enats om ett NATO-light genom ett mer organiserat samarbete med de övriga Nordiska länderna, där ju tre av fem länder redan är NATO-medlemmar. Ryssland har som väntat mottagit beskedet utan entusiasm. Men, en "säkerhetsexpert" verkar tycka att det är bra att reta upp Ryssland! Jag måste verkligen tycka att det är en underlig "expert" som tycker att det är bra att reta upp andra. Däremot är det kanske en bra lösning med ett ökat nordiskt samarbete. Vi är grannar och befinner oss i ungefär samma situation. Men, NATO ska vi nog hålla oss utanför. Svensk neutralitet har hållit oss utanför krig i 200 år - det är världsrekord!

» Decemberöverenskommelsen: Enligt en undersökning som presenterades i Rapport ökar motståndet mot Decemberöverenskommelsen bland Högeralliansväljare kraftigt. I dag tycker fler av dessa att det var fel än det är som tycker det var bra. Tidigare var det tvärtom. En intressant fråga är vad dom hade tänkt sig istället? Samarbete mellan Högeralliansen och Sverigedemokraterna för att få ihop en majoritet? Ett Extraval och sedan samma situation igen? Det hela visar bara att Högeralliansväljare ÄR okunniga!

» Bedragare del 145: Jag kapitulerar snart. Vi har ingen inflation i den svenska ekonomin, men när det gäller "bedrägerikommentarer" som skickas till Sven Tycker här på Blogger är inflationen enorm och jag börjar tycka att det så smått blivit outhärdligt. Detta är i skrivande stund det senaste:

Jag är arg
Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Gott Nytt År på er alla":

[url=http://instantloansdirectly.com/]payday loan[/url] best bad credit loans reviews

Publicera
Radera
Markera som skräppost

Det blir alltså att markera som skräppost. Vilket inlägg som "kommentaren" gäller varierar (men just nyårshälsningen är ganska vanlig) och även vilken länk som dom vill ha publicerad varierar. Men det är väl en förhoppning om att kommentarerna inte modereras som gör att det skickas ut så mycket skit. Jag har räknat bakåt, i december förra året kom det 2 "kommenterar" av den här typen. I januari kom det 6 stycken. I februari kom det 8. I mars kom det 32. Och än så länge till i idag den 11:e har det kommit 42 i april. Om denna uppåtgående trend ska fortsätta tvingas jag ju snart stänga av kommentarsmöjligheten. Och det vill jag inte. Någon som har ett tips?

1 kommentar:

LasseVbg sa...

Klockren kommentar om amerikanska spionplanet, NATO och experten. Var gräver SVT upp såna kufar ifrån?

I en artikel som handlar som egentligen handlar om ett amerikanskt spionplan utan transponder så är SVT tvingad skifta fokus och berätta att ryssarna flugit utan transponder förut. Det måste poängteras så läsaren inte glömmer vem som egentligen är den stora skurken. Opartiskt...pyttsan..