söndag 3 april 2011

Omänskliga sjukregler

Försäkringskassan enligt Anita Svedin
I dagens Aftonbladet finns en debattartikel från Steve Dahlin som arbetar med omprövningar på Försäkringskassan. Han berättar om ett ärende där han tvingats fatta ett avslagsbeslut av sjukpenning som han tycker är fel. Men, han måste följa lagen som gäller. Och det framstår klart av Steves debattartikel att han ofta tvingas göra detta. Den nya lagen är helt enkelt inte mänsklig. Det aktuella fallet som Steve skriver om, resulterade i ett telefonsamtal från en förtvivlad man som nu fått avslaget på sin sjukpenning och som nu stod utan försörjning och var på väg att begå självmord. Steve ringde 112, men vet sedan inte vad som efter det hände. Men uppenbart är att han behövde skriva av sig och mår mycket dåligt av att tvingas följa en lag som han tycker är komplett fel. "Omänskliga sjukregler - ändå måste jag följa dom" lyder rubriken.

Samma dag ägnar Dagens Nyheter sin huvudledare åt samma sjukregler. DN:s rubrik är
"Ingen väg tillbaka" och går i princip ut på att det inte är så stora problem med den nya lagen. Och att det var mycket sämre tidigare. DN skriver om hur man tidigare sjukskrev människor som egentligen var arbetslösa. Och DN fortsätter att argumentera på samma sätt som tidigare Högeralliansföreträdare argumenterat för den nya Ättestupalagen. Tydligen utan att ha läst och reflekterat över alla de som visat att lagen är omänsklig. Det handlar inte om att man tidigare felaktigt sjukskrev arbetslösa. Det handlar om att den nya lagen kallar sjuka människor för arbetslösa och i många fall tar bort deras försörjning. Trots att dom är sjuka. Som den Högeralliansmegafon som Dagens Nyheter är har man uppenbarligen missat en hel del av vad som hänt.

De akuta händelserna i Afghanistan just nu visar återigen faran med religioner. Och jag talar då om ALLA religioner. En totalt korkad kristen pastor i USA provocerar medvetet muslimer i Afghanistan genom att bränna upp ett exemplar av Koranen. Sedan utnyttjar andra korkade religiösa ledare i Afghanistan provokationen för att uppnå sina syften. Vår värld hade varit mycket bättre om sagoberättande ledare (det må vara pastorer, imaner eller andra sagoberättare) utnyttjar sin makt över människor för att uppnå sina syften. Och när detta innebär att man på något sätt lägger sig i styrandet av länder, lägger sig i saker som dom inte har med att göra, då blir det krig, våld och andra problem. Kyrkan, Moskén eller Templet har alltid haft en makt över människor som dom inte förtjänar, en makt som är till skada.

Säg Nej till EU
Och så ser jag att Den svenska regeringen beslutat sig för att låna ut mer än 100 miljoner kronor till Slovenien - för att bygga ett nytt kolkraftverk! Det är via EU som lånet getts. Och byggande av nya kolkraftverk är precis vad världen behöver. Hör du Andreas Carlgren, var det inte en rejäl satsning på att minska utsläppen i andra länder som Sverige skulle satsa på? Har ni gjort bort er nu igen?

Och när vi nu ändå hackar på den Europeiska Unionen så har ni väl inte missat att ett antal EU-Parlamentariker åkt fast för att vara villiga att ta mutor för att rösta "rätt". Det var den brittiska tidningen The Sunday Times som anonymt gav ett erbjudande till ett antal EU-parlamentariker. Och minst fem trillade alltså i fällan. Fast det är klart. Så mycket har det ju inte stått om det i svensk media. EU-kärleken får ju inte drabbas.

Det var premiär för Friluftsfrämjandets tipspromenad Lunken i dag. Och vi ägnade hela familjen förmiddagen åt en trevlig vårpromenad i skogen. Vädret var ganska trevligt. Visserligen inte så mycket solsken, men uppehåll och ganska vårvarmt i luften. Den samlade kunskapen i familjen fick ihop alla 10 rätt på de 10 frågorna. Men det var troligtvis en hel del som fick samma resultat. Om du vill titta på de bilder jag tog, så finns dessa i ett Facebook album.

Inga kommentarer: