
Svenskar med funktionshinder får i allt större utsträckning svårare och svårare att få jobb. Det fick mig att skriva följande kommentar på Sveriges Radios sajt: "Dagens arbetsgivare vill helt enkelt bara ha anställda som kan ge minst 110%. Alla andra, de som är lite sjuka, har ett handikapp, börjar bli lite äldre osv är man totalt ointresserade av. Och det är exakt lika illa inom privat verksamhet som offentlig verksamhet (med enstaka undantag). Ett exempel: När Försäkringskassan för några år sedan omorganiserades och gick från en lokalt förankrad verksamhet till dagens centraliserade byråkrati gjorde man sig av med i stort sett alla som var anställda med lönebidrag. Dom fick sparken pga "arbetsbrist". Samtidigt gick på många håll chefer runt och pratade med anställda som hade olika sjukdomar och handikapp och berättade att det skulle komma att bli jobbigt nu och dom uppmanades därför att söka sig bort från Försäkringskassan." Det blev tydligen så bra att SR:s Ekoredaktion citerade inledningen på sin löpsedel.

En lägenhet i Stockholms innerstad kostar i dag kanske 60.000 kronor per kvadratmeter. En motsvarande lägenhet på Manhattan i New York kostar obetydligt mer, 65.000 kronor. Och så hävdar den svenska Riksbanken att det inte råder risk för en bostadsbubbla här?
I en spännande insändare i gratistidningen City berättar moderaten John Roslund varför det är rätt att det är så dyrt att gå till tandläkaren. Jo, berättar den moderata politikern, vi får skylla oss själva eftersom dålig tandstatus är vårt eget fel. Jag väntar nu bara på att John Roslund skriver en motion om att den som får vård för cancer eller vård pga övervikt osv också ska stå för kostnaderna själva eftersom dom får skylla sig själva. Jag minns att moderaten John Roslund för inte så länge sedan blev känd för synpunkten att det var dags att "sluta dalta med zigenare".

Apropå gårdagens tankar om det av danska staten majoritetsägda DSBFirsts eskapader på den svenska järnvägsmarknaden så kanske det finns anledning att påpeka att danska staten inte är ensamma om att förlora pengar på kollektivtrafik i Sverige. Arriva (som kör Pågatåg i Skåne och busstrafik på många håll i landet) ägs av DB, tyska statens järnvägsbolag. Och dom gör rejäla förluster. Norska statens NSB äger bland annat bussbolagen Bus 4 You och Go By Bus och förlorar en hel del pengar på detta. Buslink som kör den mesta busstrafiken i Stockholm ägs av Keolis som i sin tur i huvudsak ägs av SNCF, den franska statens järnvägsbolag. Det behöver väl inte påpekas att det ekonomiska resultatet inte är mycket att skryta över... Det är kanske inte så underligt om SJ förlorar upphandlingar lite då och då. SJ går med överskott (och betalar in miljardbelopp till statskassan) i motsats till sina konkurrenter.
Jag såg förresten ett litet diagram som visade de Nordiska ländernas BNP-utveckling under senare år. Med "nollpunkt" vid Lehman Brothers krasch. Vi kan då se att de som klarat sig bäst sedan dess är Norge, följt av Sverige. Sämre klarade sig Danmark och allra sämst Finland. Finns det något samband? Ja, Norge är inte medlemmar i EU eller Euron. Sverige är medlemmar i EU men fria från Euron. Danmark är medlemmar i EU och har bundit sin valuta till Euron. Och Finland är medlemmar i EU och Euron. I princip, ju hårdare knytning till EU och Euro - desto sämre ekonomisk utveckling! Eller tvärtom, ju mer distanserade vi är från EU och Euro desto bättre går det. Det kanske ska sägas att den av Anders Borg väl publicerade svenska "tigerekonomin" har inneburit att vi nu är tillbaka där vi var när Lehman Brothers kraschade. Bättre än så är det inte. Arbetslösheten är fortfarande mycket hög och nu börjar dessutom inflationen rasa i höjden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar