lördag 26 mars 2011

Dags att reformera pensionssystemet igen?

Professorn i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, Magnus Dahlquist, håller på med en granskning av Premiepensionssystemet. Och han presenterar två förslag som han tror skulle göra systemet bättre. Det ena förslaget tycker jag är alldeles utmärkt. Det andra begriper jag inte meningen med. Det första förslaget (det bra förslaget) går ut på att det ska kosta att byta fonder. I dag tas administrationskostnaderna ut lika för alla. Dvs de som byter mycket ofta (och alltså förorsakar större administrativa kostnader) får dessa kostnader subventionerade av de som inte byter alls eller mycket sällan (och alltså förorsakar små kostnader). Ett MYCKET bra förslag. Jag vill inte hålla på att subventionera den som förorsakar de stora administrativa kostnaderna genom att ideligen aktivt hoppa mellan fonderna. Men, det andra förslaget begriper jag inte hur det skulle göra det bättre. Det går ut på att vi skulle tvingas göra ett aktivt val varje år. Syftet skulle vara för att förhindra de som ligger passivt i dåliga fonder att ligga kvar där. Men, om man nu har gjort ett aktivt val att inte välja, som Sven Tycker? Om jag då fortsätter att inte välja, vad ska då hända om jag måste välja om varje år? Det måste ju finnas ett system för den som vägrar välja om aktivt varje år. Och det enda rimliga är ju att detta system innebär att man ligger kvar där man var. Eller tänker den gode Magnus att den som inte varje år gör ett aktivt val ska drabbas av en bestraffningsavgift eller motsvarande? Magnus pekar också på problemet med de som lurats att betala en avgift till någon för att denna ska välja fonder. Denna grupp är den som i genomsnitt klarat sig allra sämst. Hela värdestegringen försvinner ju i avgifter. Det är bra för sysselsättningen inom finanssektorn, men det är inte bra för den egna pensionen. Dessutom skapar det problem när plötsligt stora grupper gör exakt samma förflyttning.

Å andra sidan undrar min gamla chef KG Scherman om det kanske inte är dags att skrota hela PPM-systemet. KG Scherman var generaldirektör för Riksförsäkringsverket 1981-1996. Det var på den tiden som Riksförsäkringsverket var en övervakande myndighet över Försäkringskassorna och dessa i sin tur var en lokal organisation i folkets tjänst. I dag har allt ihop slagits ihop till en enda koloss, Försäkringskassan. En koloss som skurits ner, centraliserats och många gånger glömt vems uppdrag man i grunden har - dvs folkets. KG Scherman undrar i en debattartikel i Svenska Dagbladet hur man ska göra för att pensionssystemet (läs PPM) ska bli rättvisare. Tillfälligheter och faktorer som vi inte kan styra över kan påverka pensionen under hela ens liv. Och ett förslag han har är att helt enkelt lägga ner hela skiten.

Nya sosseledaren Håkan Juholt höll sitt första tal i dag som partiledare. Och av kommentarerna att döma var det ett mycket bra tal. Socialdemokrater verkar ha återfått tron på sig själva. En del kommentarer på högra planhalvan verkar dock fortsätta att känna oro. Det är uppenbart att Håkan Juholt kommer att försöka driva S till att driva sossepolitik och vara stolta över detta istället för att försöka lägga sig så nära moderaterna som det går. Och jag tror att detta oroar borgerliga kommentatorer. Och på tal om ovanstående om pensionerna så vill visst Håkan Juholt ta upp förhandlingar om förändringar.

Kimmy i Kalvahagen
Vårjogging 2011: Som omväxling från alla dagar med friska vindar så blåste det i dag bara lite. Och kombinerar man detta med att solen strålade från en klarblå himmel så var det riktigt skönt att ge sig ut på en löparrunda på förmiddagen. Även om temperaturen i sig inte var så hög. Eftersom jag hade lite mindre tid än vanligt så valde jag att inte springa den lite längre runda jag valt de senaste gångerna. Istället fick det bli 7,5 km via Promenadrundan vid Tingvalla. Och jag höll ett lite högre tempo än tidigare bara för att njuta av det sköna. Sluttiden 40.50 är snabbast i år även om det är ett par minuter sämre än som bäst förra sommaren. Men det är några månader dit...

Om jag njöt av förmiddagens underbara vårväder genom att springa en runda så njöt jag under eftermiddagen av samma underbara vårväder genom att med Kimmy ta en drygt 2 timmar lång promenad upp på Söderåsen. Bilden här tog jag i Kalvahagen. Precis där de här stora gamla bokträden i dag står låg en gång i tiden Björnekulla bys smedja. Det syns fortfarande en liten upphöjning där den skall ha legat. Mindre än 100 meter bort finns fortfarande en naturlig källa och resterna av en brunn kan skönjas. Tittar man noga bakom alla träden ser man utsikten över slätten mot Ängelholm och i bakgrunden syns Hallandsås. Det var mycket klar sikt i dag.

Men även om det riktigt kändes som vår i dag så känns det trots allt lite tidigt att skruva fram klockan en timme i natt till sommartid. Sommaren är inte riktigt framme än. Men det är väl inget annat att göra än lyda och sätta väckarklockan på 0200 för att gå runt och skruva fram alla klockor till 0300.

Inga kommentarer: