onsdag 19 mars 2008

TV-pris till Carolina Gynning - Hahahaha

Aftonbladet har tydligen delat ut sina TV-pris. Priset för Årets kvinnliga TV-personlighet gick till Carolina Gynning!!! Årets humorprogram gick till Parlamentet!!! Vad är detta för kalkonutmärkelser? Att TV-domineras av män vet vi, men att det är så skralt på den kvinnliga sidan att Carolina Gynning kan få pris - otroligt! Har svenska folket drabbats av kollektivt hjärnsläpp? Och visst var Parlamentet roligt - för si så där 25 år sedan! Men nu? Jag bara ruskar på huvudet och undrar om det är den 1 april?

I dag är det 5 år sedan USA (och dess lydstater) invaderade Irak. Ja, egentligen är det i morgon det är fem år sedan. Men det var fortfarande den 19 mars i USA när George W. (B)usch i ett tal förklarade krig. Men då hade det redan blivit den 20 mars i både Sverige och Irak. Så egentligen är det alltså i morgon, eller i natt, eller....

Att invasionen var ett stort misstag är de flesta i dag eniga om. Även t.ex. de svenska högertidningar som hyllade invasionen när den gjordes har väl mer eller mindre mangrant bytt åsikt. Huruvida major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp) bytt åsikt vet jag däremot inte. För fem år sedan argumenterade han ivrigt för att Sverige skulle ansluta sig till den USA-ledda koalitionen och delta i invasionen. Lyckligtvis hade han ingen makt på den tiden. Hur han ser på saken i dag vet jag faktiskt inte. I just den här frågan är han märkbart tyst. Annars brukar han inte ha svårt för att babbla på.

Hela invasionen byggde på ett antal lögner från den amerikanska administrationen. Bush påstod att Iraks kärnvapenprogram var i full gång - vilket var en lögn. Utrikesminister Colin Powell höll en lång föredragning i FN där han visade bevis för Iraks kemiska och biologiska vapen - allt var lögn och förfalskningar. Bush hävdade att Irak hade starka kopplingar till al-Qaida - vilket var en lögn. Man berättade att det irakiska folket skulle välkomna amerikanerna med hurrarop och blommor - vilket inte blev fallet. Den nya irakiska demokratin skulle sprida sig i hela Mellanöstern - riktigt så gick det inte, snarare tvärtom. Det skulle inte bli någon konflikt mellan kurder och sunni- eller shiamuslimer - resultatet blev en mer eller mindre autonom kurdisk stat och inbördeskrig mellan sunni- och shiamuslimer. När invasionen gjordes trodde 70% av amerikanerna att det var Irak som låg bakom attacken den 11 september. Detta efter alla lögner som propagandamaskineriet hade producerat. Sanningen är ju att Irak och Saddam Hussein inte hade ett dugg med saken att göra.

Den slutliga effekten av invasionen har istället blivit nästan exakt 4.000 döda amerikanska soldater. Hur många irakier som dött vet ingen. Några miljoner är i varje fall flyktingar. Och USA har blivit av med 3.000 miljarder dollar. En summa som är så stor att den är ofattbar. Det tog inte lång tid efter anfallet innan Bush förklarade kriget som vunnet. I dag tror hans republikanske partibroder (och presidentkandidat) John McCain att USA kanske får stanna i Irak i 100 år. Det enda positiva med invasionen är att man störtat den forna allierade diktatorn Saddam Hussein (när han inte längre lydde förvandlades han från allierad diktator till fientlig diktator). Men blev det bättre av det? Hur är det major Björklund? Har du bytt åsikt?

För övrigt har jag nu bara 1 (en) dag kvar på Titanic (Försäkringskassan alltså). En statlig myndighet på väg mot sin undergång, ivrigt påhejad av en ansvarig minister som inget begriper.

Inga kommentarer: