lördag 15 mars 2008

Det färgglada EU

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
E102 (Tartrazin), E110 (Solnedgångsgul), E122 (Azorubin), E123 (Amarant), E124 (Ponceau 4R), E128 (Röd 2G), E129 (Allurröd), E151 (Lysande svart), E154 (Brun FK), E155 (Brun HT) och E180 (Litholrubin). Vet ni vad allt detta är? Jo, det är livsmedelsfärger som har varit förbjudna i Sverige eftersom Livsmedelsverket ansett dom vara onödiga och inte bevisat ofarliga (alternativt ansetts som farliga). Nu har EU bestämt att dom inte är tillräckligt farliga för att förbjudas inom EU. Vilket alltså innebär att i fortsättningen måste även Sverige godkänna dessa - tidigare förbjudna, kemikalier i maten. Expertisen består av just den grupp jag berättade om i går. Till minst hälften försörjd av just de företag som vill producera, sälja och använda de konstgjorda färgerna. Nå'n mer än jag som kan skönja ett visst samband? Nå'n mer än jag som allt för ofta mer ser EU som ett hot än ett löfte?

I kväll är det dags för den STORA upplösningen. Det är dags för Eurovisionsschlageruttagningsfinal. Och en stor del av svenska folket kommer att sitta klistrade vid sina TV-skärmar. Jag tänkte låta bli! Men att kommentera det hela kan jag inte låta bli. Om man ska lita till tidningsexpertkommentatorerna så är det värsta som kan hända att Christer Sjögren vinner. För mig personligen tillhör han de artister som jag rusar och stänger av radion om dom skulle dyka upp där. Men eftersom han inte anses så fin där heller så spelas han nog inte i radion så mycket. Slutsatsen är att jag nästan hoppas att han vinner spektaklet. Bara för att visa dom där fina proffstyckarna som ser ner på folklig kultur. Att jag dessutom är släkt med Pling (hon är väl min systers bryllings mosters faster eller något ditåt) förbättrar ju Christers aktier ytterligare. Men, det finns två faktorer som gör mig tveksam. En är att rikstönten Gert Fylking tydligen driver en kampanj för Christer Sjögren. Och när jag sedan ser att EU-minister Cecilia Malmström (fp) gett sitt stöd till Christer då får jag frossbrytningar. Men vem ska man då hoppas på? Nordman? Som tydligen har Brinkenstierna som manager - goodbye! Charlotte Pirelli? Hon vill tydligen SVT har som vinnare eftersom dom placerat henne först i startfältet, vilket är den plats som oftast vunnit. Artisternas ordning i startfältet är inte lottat om ni trodde det. Den har Christer Björkman valt för att det ska bli bra show - och rätt vinnare?

Jag såg i bladet att Maud "linslusen" Olofsson (c) besökt ett BB (naturligtvis i Stockholm) och gullat med en nyfödd. Hon gläds över babyboomen. Det föds nämligen allt fler barn i Sverige. Och detta beror enligt Maud på att vi är ett välmående folk med framtidstro. Underförstått antagligen att detta beror på Högeralliansen. Fast, fakta är, att barnafödandet ökat för varje år sedan 1999. Så antagligen beror babyboomen på sossepolitiken. Jag tror att den ständiga babyboomen (nästan unik för Europa) beror på en generös föräldraförsäkring, en bra barnomsorg, ett barnvänligt samhälle och en god möjlighet att kombinera barn med karriär (samt en god invandring av familjer som traditionellt skaffar många barn). Vi behöver barnen för att ta hand om oss när vi blir gamla, så siffrorna är positiva. Fortsätt att satsa på det barnvänliga samhället!

För övrigt anser jag att Socialminister Cristina Husmark Pehrsson (m) bör bytas ut.

Inga kommentarer: