tisdag 27 mars 2007

Vem tjänar mest på Högeralliansen? Del 2

Det ska löna sig att arbeta säger högeralliansen. Det ska straffa sig att var sjuk, arbetslös, pensionär eller föräldraledig säger jag. Enligt finansminister Anders Borg skulle det s.k. jobbavdraget till tre fjärdedelar gå till låg- och medelinkomsttagare. Enligt beräkningar gjorda av tidningen Metro går 60% av avdraget till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Kommentaren från finansministerns statssekreterare är att det ju inte finns någon klar definition på vem som är låg- och medelinkomsttagare! Och det är ju en riktig iakttagelse. Jag skulle gissa att en moderat definition av låg- och medelinkomsttagare är en inkomsttagare som tjänar mer än genomsnittet? Av de 40 miljarder som avdraget kostar går 24 miljarder till den tredjedel som är rikast, 3 miljarder går den fattigaste tredjedelen av befolkningen. Man kan uttrycka det som att högeralliansens jobbavdrag är en medveten överföring av pengar från fattiga till rika. Inte illa pinkat Fredrik!

Apropå EU:s 50-årsfirande (som främst uppmärksammats av politiker, EU-byråkrater, ledarskribenter och bloggare som mig) så ser jag att hela 28% av EU-medborgarna faktiskt vill överföra mer makt till EU. Det var fler än jag trodde! Hur många som vill föra tillbaka makt från EU framgick inte, men det är fler. 3 av 4 EU-medborgare vill att man folkomröstar om den nya författningen. Ett krav som gör de flesta politiker livrädda (t.ex. i Sverige). Tänk om vi röstar fel? Här i Sverige kommer vi inte att få folkomrösta, det kan vi vara säkra på. Beslutet att anta författningen kommer att tas av Riksdagen så att beslutet blir rätt. Så svåra frågor kan vi inte anförtro omdömeslösa medborgare som inte förstår sitt eget bästa.

En av dagens stora nyheter på radions Ekot är att polisen beskylls för att mer tänka på statistiken är brottsbekämpande. Istället för att lägga tid på att fånga riktiga narkotikabrottslingar så plockar man in kända missbrukare om och om igen för att statistiken ska bli så bra som möjligt. Inte kan väl en myndighet syssla med sådant, hör jag er fråga sig.

Ska jag berätta en hemlis? Försäkringskassan gör nästan exakt på samma sätt! Vissa saker har det satts upp mål för. T.ex ska en viss procent av blanketter som kommit in för att begära Tillfällig Föräldrapenning (vård av sjukt barn...) vara öppnade i datasystemet inom en viss tid. Alltså utgår det regelbundet order om att nu måste vi göra ett visst antal sådana ärenden under kommande dagar för nu är det snart en ny mätpunkt. Och då låter man ärenden som redan hunnit bli för gamla bli liggande och gör nyare ärenden för att statistiken ska se så bra ut som möjligt. Bara för att ta ett exempel....

Inga kommentarer: