Ca 200 extrema bosättare i Hebron har ockuperat ett hus som tillhör en palestinier. Hebron ligger i Palestina men på av Israel ockuperad mark, och mitt i stan bor en grupp extrema judiska bosättare som tror att dom har Guds uppdrag att driva ut de palestinier som bor i staden och ersätta dessa med judar. Gissa vilken stat det är som Sverige inte har ordentliga förbindelser med, och vilken stat det är som vi har fulla diplomatiska förbindelser med? En ledtråd, Sverige anser att en stat har rätt att ockupera en annan stat, men anser inte att befolkningen i den ockuperade staten har rätt att göra motstånd mot ockupationen! Till och med USA har vågat träffa en palestinsk minister. Men Calle väntar nog fortfarande på klartecken från Bryssel?
Mer från Mellanöstern. Israel har med kort varsel vägrat träffa den norske statssekreteraren Raymond Johansen. Detta som straff för att Norge återupptagit kontakterna med den palestinska myndigheten. Sverige fortsätter som sagt däremot att tveka. I motsats till Norge som tydligen är en självständig stat som vågar fatta egna beslut är Sverige numera bara en delstat inom EU som väntar på att husbonden (Bryssel alltså) ska bestämma till oss.
Den svenska moderatledda högeralliansregeringen fortsätter på den inslagna vägen att det ska straffa sig att bli arbetslös. Senaste hugskottet från Sven Otto Littorin är att ytterligare skärpa kraven på arbetslösa. Den som blir arbetslös ska från arbetslöshetsdag ett tvingas till långpendling och att söka jobb även utanför sitt eget yrkesområde. I dag måste man allt eftersom arbetslöshetsperioden blir längre vidga sitt sökande både geografiskt och yrkesmässigt. Det framgår dock inte om man ska tvingas till veckoslutspendling / sälja huset / tvinga barnen att byta skola osv från dag ett. Men om inte så kommer det nog! Sven Otto vill att det svider ordentligt i skinnet hos den som är så associal att han/hon blir arbetslös.
Däremot ska man ytterligare mildra reglerna för arbetsgivare. I dag är dessa skyldiga att anmäla nya jobb till arbetsförmedlingen. Detta krav ska avskaffas. Moderaterna - Det nya arbetarpartiet? Blä!
Det är kanske något för Försäkringskassan att ta efter. I dag är reglerna ungefär desamma när det gäller sjukskrivning. När du blir sjuk bedöms arbetsoförmågan i förhållande till det jobb du har. Allt eftersom du går sjukskriven länge vidgas begreppet. Och det är naturligtvis korrekt. Har du fått en sjukdom/skada som gör att du inte kan jobba i ditt gamla jobb ska du naturligtvis ha sjukpenning. Men om detta drar ut på tiden kan man inte förvänta sig förtidspension (sjukersättning heter det) för all framtid bara för att man inte kan jobba i sitt gamla jobb om det finns andra jobb man kan jobba i. Problemet är gränsdragningen när man är sjuk i sitt gamla jobb och när man egentligen är arbetslös i andra jobb.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar