söndag 18 december 2022

Dyrare jobbpendling

» Var är kraven på ingripande?

En majoritet av de svenska regionerna höjer taxorna i kollektivtrafiken. 11 av Sveriges 21 regioner höjer vid årsskiftet sina biljettpriser med omkring 5%. Skånetrafiken tillhör dock inte de som höjer - denna gången. Skånetrafiken gör däremot det man kallar "förändringar" och "anpassningar" i trafiken. Oftast innebär detta indragning av bussar eller indragna hållplatser. För min hemkommun Åstorp innebär det att linje 520 som går Åstorp - Hyllinge - Väla - Helsingborg har fått en del turer indragna. Erfarenheter visar att höjda taxor innebär färre resande. Så den intressanta frågar är om inkomsterna ökar när taxorna går upp. Eller om syftet är att skrämma bort lite resenärer så att det inte blir så trångt på tåg och bussar och så kan man dra in några turer till?

Möte nytt och gammalt i Åstorp
Jag väntar nu på krav och löften på statliga ingripanden så att medborgarna kompenseras för höjda utgifter. En granskning av utvecklingen av taxor i kollektivtrafiken och kostnaden för att köra bil visar att kostnaden för kollektivtrafiken ökat mer än kostnaden för bilkörning om man tittar på ett lite längre perspektiv.

Var är ni Jimmie Åkesson och Ebba Busch, med era krav på statligt ingripande som sänker kostnaden för kollektivtrafiken? Upp på barrikaderna med krav och löften!

Varför inte ta efter Tyskland? I somras testade man ju 9 Euro-biljetter. För 9 Euro kunde man åka en månad med all lokal och regional kollektivtrafik i Tyskland. Succén blev nästan för stor. Men nu har man istället infört en 50 Euro-biljett (dvs drygt 500 kronor) för samma resande. I Sverige ligger priset på över tusenlappen för en månadsbiljett i t.ex. Skåne. Och samma pris för nästa region osv.

Ta och sänk priserna radikalt i den lokala och regionala kollektivtrafiken. Var är ni Ebba och Jimmie? Vifta med falukorvar och kräv billigare kollektivtrafik!

Läs mer:
Dyrare kollektivtrafik på många håll i landet. - SVT
Dyrare kollektivtrafik i elva regioner. - SVT
Dyrare att åka kollektivt nästa år – elva regioner höjer priset. - Sveriges Radio
Kollektivtrafiken dyrare nästa år. - Svenska Dagbladet
Kristersson om klimatkritiken: Tar ganska lätt på den. - Dagens Nyheter
Pehrson: Mattias Karlsson underskattar klimathotet. - Expressen
SD:s idé: Betala för att slippa nå klimatmål. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: