fredag 17 september 2021

Vaccinera dig

» För din och alla andras skull.

I dag har de flesta som erbjudits vaccination mot Covid-19 också tagit sina sprutor. Och ännu fler har i varje fall fått sin första spruta. Det är alltså bara en liten grupp som inte är vaccinerade. Men, den gruppen är på tok för stor. Det finns inom denna grupp en liten okunnig minoritet med ett medvetet motstånd mot att vaccinera sig. Ett obegripligt motstånd!

Sedan kan det finnas administrativa problem som gör att vissa inte är vaccinerade även om dom gärna skulle gjort det. Jag vill inte påstå att regionerna i alla fall gjort det lätt att boka en tid för vaccination. Det har inte underlättat för många att vara tvingade att logga in med Bank-ID på 1177 för att boka sig för ett besök. Alla har inte de möjligheterna. Min dotter har via telefon fått hjälpa en tidigare studiekamrat (av utländsk härkomst) så att hon kunde boka en tid. Hon VILLE vaccinera sig. Det finns en stor grupp som lever mer eller mindre som hemlösa och utanför samhället. Dom har verkligen inte en dator att sätta sig framför och med Bank-ID logga in för att boka en tid. Kanske inte ens pengar på en mobil så att dom kan ringa någonstans och kanske boka en tid. Dom nås mycket dåligt ens av information om hur dom ska göra. En bekant jag har som jag pratar med regelbundet fick sin första spruta när han hade förts till sjukhus med ambulans och fick ligga kvar några dagar. Nu tar från nästa vecka landstinget här i Skåne över vaccinationen istället för de privata vaccinatörer som skött det hela efter upphandling en tid. Så han får gå ner till VC och se om han kan boka en ny tid till nästa spruta. Om han inte får bli kvar på sjukhuset en tid, han har visst hämtats dit igen med ambulans idag.

Ta din spruta
Sedan har vi nog en stor grupp som helt enkelt bara inte kommit sig för att boka en tid för vaccination. Här tror jag att de olika projekt med uppsökande verksamhet som görs på olika håll har en stor effekt. Upprätta vaccinationscentraler på skolorna och vaccinera alla elever som har åldern inne. Eller upprätta centraler i områden där vaccinationsgraden är låg och vaccinera "alla" utan någon tidsbokning om dom inte är färdigvaccinerade. Jag såg ett reportage på TV:n där man upprättat vaccinationscentraler i moskén och efter fredagsbönen med uppmaning att vaccinera sig blev det kö framför sprutorna.

Det kan finnas många anledningar till att många inte tagit någon spruta. För många gäller att olika former av uppsökande verksamhet eller mer handgriplig hjälp kan öka vaccinationsgraden. Jag har viss förståelse för om det är problem. Men det går att överbrygga.

Problemet är de egoistiska knäppgökar som medvetet vägrar att ta sina sprutor med någon konstig konspirationsteori som motiv. Allt från att tro att hela sjukdomen är ett påhitt från läkemedelsindustrin till att Bill Gates vill implementera ett övervakningschip i kroppen. Från att tro att dom kommer att dö en kvalfull död en vecka efter sprutan till att helt enkelt strunta i allt. Jag tycker att statistiken från sjukhusen som visar att den övervägande delen av de som nu ligger inlagda för intensivvård är ovaccinerade medan en stor majoritet av de som är utanför sjukhuset idag är vaccinerade säger en del.

Vaccinet hjälper både dig själv från att bli sjuk eller i varje fall allvarligt sjuk samtidigt som det förhindrar att man smittar någon annan som kanske blir mycket sjukare än vad du själv har blivit. Det innebär att det helt enkelt bara är fegt och egoistiskt att inte ta sina vaccinationssprutor.

Vem är den intelligenta
Vad gör vi då med de som inte vaccinerar sig? Med olika former av informationskampanjer, uppsökande verksamhet och förenklingar när det gäller bokningar så ska vi nog nå de flesta. Jag vill nämligen inte tro att gruppen som medvetet väljer att inte vaccinera sig kan vara så stor. Men denna gruppen, vad gör vi med dom?

Tvångsvaccinationer? Nä, jag tror faktiskt inte på tvång. Vi bor i en demokrati och det här är något som inte kan tvingas på människor. Då lämnar vi det demokratiska samhället.

Vaccinationspass? Ska vi ställa krav på vaccinationspass för att få rätt att delta i olika aktiviteter? Sportarrangemang, konserter, restauranger osv! Blir det en enorm byråkrati med en uppsjö av förfalskade intyg? Kan vi utestänga människor med tvång pga att man inte gjort något som är frivilligt? Jag har inte kommit till någon ståndpunkt i frågan. Ett "tvång" mobiliserar motståndarna och gör dom ännu aktivare. Se exemplet Frankrike där vaccinmotståndare genomför stora och uppmärksammade demonstrationer. Försök i Sverige har faktiskt i stort sett misslyckats med väldigt liten uppslutning.

Kan man fortsätta jobba inom vård och omsorg om man medvetet väljer att inte vaccinera sig? Här börjar jag bli mer övertygad. Den inom t.ex. sjukvård eller omsorg som inte vaccinerat sig ska erbjudas att ta sin spruta, vägrar man anser jag att det ska jämställas med att vägra bära t.ex. skyddsutrustning. Det är en form av arbetsvägran och då får man skiljas från sitt jobb.

Speciella rekommendationer? Självklart! När vi nu slopar de flesta restriktioner så tycker jag att det är självklart att dessa restriktioner ska vara kvar för den som medvetet väljer att inte vaccinera sig.

Skämsstrut? Kanske ska alla som medvetet väljer att inte vaccinera sig utrustas med en skämsstrut som visar hur korkad man är och så att vi andra vet att vi ska fortsätta hålla avstånd.

Gå och vaccinera dig!

Inga kommentarer: