söndag 29 september 2019

En pessimist gnäller

» Det går åt fel håll

I stort sett alla på vår jord är nog eniga om att vi måste göra något för att minska utsläppen och rädda vårt klimat. Detta möjligen med undantag för Donald Trump, en liten grupp ur den Sverigedumokratiska klimatförnekande svansen och några okunniga kol- eller oljeberoende företagsledare. Men, är vi villiga till att göra den insats som krävs av oss - ALLA?

Vi svenskar tror nog att vi är ett föredöme och att det nu är dags för andra att göra något medan vi fortsätter vårt liv som tidigare. Verkligheten är snarast den att de svenska utsläppen fortsätter att öka. Men, vi har ju skaffat bilar som är mer bränslesnåla och som renar avgaserna bättre? Jo, men vi kör allt mer med våra bilar och vi köper samtidigt allt större, tyngre och motorstarkare bilar. När jag föddes 1952 körde de svenska bilarna totalt 10 miljarder kilometer på svenska vägar. Förra året låg den siffran på 132 miljarder kilometer. Alltså en trettondubbling.

Bolmande utslätt
I stort sett en enig kår av vetenskapsmän påpekar att vi måste göra oss av med vårt beroende av att på olika sätt elda upp fossila bränslen för att få fram den energi vi behöver. I verkligheten ökar förbränningen av olja, kol och gas! Varje dag bränner världen upp 32 miljoner ton fossilbränslen. Det motsvarar 371 ton - varje sekund! Varje dag eldar världen upp motsvarande 52 fyllda Globen med fossilbränsle. Vad gör då världens styrande åt detta? Jo, totalt pumpas det in motsvarande 370 miljarder dollar i subventioner för att kunna fortsätta bränna upp olja, gas och kol. Det är fyra gånger så mycket subventioner som man ger till olika former av grön energi.

Samtidigt som de flesta är ganska så eniga om att vi måste minska vårt flygande (ja, med undantag för KD:s Sara Skyttedal som ju blivit kändis på att hävda "Flyg mer") så tror Transportstyrelsen att vi nästa år kommer att öka vårt flygande. Nästa år räknar man med att utrikesflyget ska öka med 3,3% och till 2025 har det ökat från 15,5 miljoner till 18,8 miljoner. Dvs med drygt 20%. Och det är främst resandet för rent nöje som kommer att öka. Allt tal om Flygskam sopas ner i soppåsen när en vecka på playan i Thailand lockar eller en helgs supershopping i New York lockar. Eller när någon rik kompis bjuder på chartrat plan och en veckas partaj i Mellanöstern.

Och politikerna följer strömmen. Planerna på att bygga ut Arlanda flygplats fortsätter. Allt för att kraftigt öka flygandet och göra Arlanda till Nordens ledande flygplats. Samtidigt har nu Moderaterna tydligen bestämt sig för att säga Nej till att bygga ut järnvägstrafiken med snabbtåg Stockholm - Göteborg / Malmö. Den rejäla ökning av järnvägskapaciteten som behövs för att kunna öka tågresandet stoppar Moderaterna i papperskorgen. Eftersom resten av partierna har svårt för att få tummarna ur r-ven för att komma till skott så är väl risken stor att tågen får fortsätta trängas på spår där alla tågen som behöver gå helt enkelt inte får plats. Ungefär som om E4 skulle vara en enfilig motortrafikled överfylld med långtradare, bussar och vanliga personbilar. Fast att moderater inget begriper är ju inget nytt.

Hederlig gammal sykel
Men vi har ju i varje fall fått elsparkcyklar att ta oss fram på i storstäderna. Ett jättepraktiskt sätt att slippa gå! För det är väl mest promenerande som elsparkcyklarna har ersatt. Om det inte handlar om rent nöjesåkande. Om man nu hittar en ledig elsparkcykel som fungerar. Dom ligger slängda lite var som helst. Jag såg i bladet att sportdykare i Helsingborg haft sin regelbundna städning i Norra Hamnen. Facit? Bland annat kunde man plocka upp drygt 10% av bolaget Voi:s totala bestånd av elsparkcyklar ur hamnbassängen. Det är onekligen en god insats för miljön att slänga ett batteri i vattnet. Intresset från Voi var tidigare obefintligt. Nu skickas sparkcyklarna som miljöfarligt avfall till tippen. Varför man inte låter Voi ta över svarar man:

- "Nej, vi har gjort det tidigare, men då hände det ingenting. De har ingen organisation för att ta hand om dem."

Tyvärr, jag är pessimist. Jag tycker synd om dom som ska ta över vår planet. Kanske ovanligt pessimistisk i dag pga trötthet och migrän...

Exempel på avsaknad av hopp:
23 dumpade elsparkcyklar fiskades upp i Norra hamnen - Helsingborgs Dagblad
Trots klimatoro håller svenskarnas reslust i sig - Helsingborgs Dagblad
Prognos: Fler flyger igen nästa år - Helsingborgs Dagblad
Prognos: Fler flyger igen nästa år - Helsingborgs Dagblad
Tvärnej från M till samtal om snabbtåg: ”Vi vill inte ha de här höghastighetsbanorna” - Dagens Industri

Inga kommentarer: