onsdag 22 maj 2019

Kristdemokraterna

» Reaktionära abortmotståndare

Vad är det som föranleder mig att använda den här rubriken? I USA (med stöd från Donald Trump) har abortmotståndare just nu medvind. Så har t.ex. den amerikanska delstaten Alabamas manligt och republikanskt dominerade delstatssenat röstat för att införa ett totalförbud mot abort, inklusive vid incest och våldtäkt. Röstsiffrorna var 25-6. De 25 som röstade för beslutet var samtliga män och samtliga var republikaner.

Gladocg gravid
Men även på närmare håll finns det starka motståndare som vädrar morgonluft. Så avslöjas t.ex. att Kristdemokraternas reaktionära förra EU-Parlamentariker Lars Adaktusson konsekvent i EU-Parlamentet röstat mot rätten till abort. Totalt blev det vid 22 olika omröstningar som handlat om abort som Lars Adaktusson konsekvent har röstat mot abort. Som enda svensk i EU-Parlamentet röstade t.ex. Lars Adaktusson mot att uttala ett fördömande mot Paraguay sedan landet nekat en 10-årig flicka som blivit våldtagen att få en abort utförd. En gång i tiden satt denna man i SVT och kommenterade det politiska skeendet. I dag har han kommit ut som en av de mest reaktionära politikerna i landet. Vi har ju tidigare kunnat läsa om hans umgänge med andra reaktionära abortmotståndare.

Det ska påpekas att till och med Sara Skyttedal, som ju ska ta över Lars Adaktussons plats i EU-Parlamentet, och Ebba Busch Thor tycker att Lars Adaktussons röstande blev lite väl magstarkt. Sara Skyttedals moraliska värderingar lämnar dock fortfarande en del att önska.

Men, trots ovannämnda syn på Lars Adaktussons reaktionära syn på abort så fortsätter Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna även i Sverige sin kamp mot aborträtten. Bland annat anser Ebba Busch Thor att barnmorskor ska ha rätt att vägra sköta sitt jobb om vissa arbetsuppgifter inte passar dom. Dvs Ebba Busch Thor stödjer fortfarande tanken på att barnmorskor ska ha rätt att vägra utföra aborter. Detta trots att det alltså ingår i en barnmorskas arbete, något man vet om när man utbildar sig till barnmorska och söker arbete som barnmorska.

Ebba i predikstolen
Det är naturligtvis helt orimligt att man ska ha någon form av moralisk rätt att vägra utföra delar av sitt arbete om man tycker att det är fel. Det innebär ju att en polis som tycker att hastighetsgränsen 110 km/tim på motorvägar är fel så slipper han att utfärda böter om någon kör 180 km/tim? Jag har jobbat mer än 30 år på Försäkringskassan och har under dessa år naturligtvis inte alltid tyckt att lagen var rätt. I dag skäms jag verkligen över hur min gamla arbetsgivare Försäkringskassan agerar. Men, om jag arbetar på Försäkringskassan så får jag ju faktiskt fatta beslut enligt den lag som gäller, oberoende av om jag tycker att lagen är rätt eller fel. Vi kan inte ha tjänstemän som fattar godtyckliga beslut beroende på deras egen åsikt. Tycker jag att lagen är fel får jag arbeta opinionsmässigt, politiskt eller på annat sätt för att få lagen ändrad. Blir det ohållbart får jag sluta och byta arbete. Vilket jag alltså gjorde! Jag kan ju inte vägra att bevilja eller avslå något för att jag tycker att lagen är fel. Jag måste följa lagen.

Samma sak gäller under de sista fem åren av mitt yrkesliv då jag arbetade på Migrationsverket på ett Förvar, där personer som ska utvisas / avvisas kan hållas inlåsta tills handlingar som biljetter och annat kan ordnas. Under åren har jag här träffat på personer som jag är glad över att dom inte får stanna kvar i Sverige till personer där jag skämts över att vara svensk med tanke på hur vi behandlat människor. På ett Förvar hamnar allt från kriminella som dömts till utvisning via personer som uteslutande rest till Sverige för att jobba svart eller kriminellt till flyktingar som är livrädda för att utvisas och där jag skäms för svenska regler.

Men jobbar jag på arbetsplatsen kan jag inte välja vilka arbetsuppgifter jag ska utföra eller inte utföra. Jag sköter jobbet eller också får jag faktiskt skaffa ett annat jobb. Jag kan inte välja och vraka mellan arbetsuppgifterna. Det kvittar om jag är Barnmorska, Försäkringskassetjänsteman, Handläggare på Migrationsverket, Socialsekreterare, Polis eller Tulltjänsteman. Jag utför de arbetsuppgifter som ingår i yrket! Eller byter jobb!

Det borde faktiskt du Ebba Busch Thor också inse. Det är bara en bakväg för reaktionära kristdemokrater att införa en begränsning av aborträtten.

Inga kommentarer: