lördag 10 maj 2014

Varför?

Bra, men ni glömde något: De båda Folkpartisterna Cecilia Malmström som är EU-kommissionär och Birgitta Ohlsson som är EU-minister skriver i Svenska Dagbladet en debattartikel med rubriken: - "Hög tid att inse att nazismen återigen mobiliserar i Europa". Och dom båda tar upp flera exempel på hur nazismen och fascismen visar upp sitt vidriga tryne i flera Europeiska länder och dom varnar för den utveckling som pågår. Det är en bra skriven artikel som på ett föredömligt sätt tar avstånd från dessa grupper. Och det är en väl vald tidpunkt just när det är dags att fira Andra Världskrigets slut. Ett krig som är ett bevis på vad som händer när dessa mörka krafter kommer till makten. Men, inte en bokstav om ett Europeiskt land där precis nazister fått flera poster i regeringen. Ett Europeiskt land där uniformerade grupper av nazister, fascister och extrema nationalister marscherar beväpnade på gatorna i huvudstaden. Men dom är inte ensamma om att glömma denna utveckling. Vår Utrikesminister Carl Bildt har ju kallat dessa nazister: - "Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd". Kanske skulle Cecilia och Birgitta blivit mer trovärdiga om dom även tagit upp utvecklingen i Ukraina och fördömt den utveckling vi ser där. Och passat på att påpeka att Sveriges Utrikesminister trampat i ett rejält klaver.

Om vårt välfärdssamhälle: Vi bor egentligen i ett bra samhälle. Vi tar på ett anständigt sätt hand om de som är i behov av hjälp. Men, det finns tillfällen när man önskar annorlunda. Och ibland när man läser i media om olika ärenden så undrar man om det verkligen är sant. Jönköpingsposten berättar om Agneta i Jönköping som plötsligt drabbades av ett handikapp och blev rullstolsbunden. Och hon sökte därför om hjälp att handikappanpassa sin bostad så att hon t.ex. kunde gå på toa. Men kommunen tyckte annorlunda. Hon erbjöds istället en potta och två resor med färdtjänst varje dag till ett serviceboende för toabesök och dusch. Det måste väl ändå vara en skröna? Men det verkar inte så. Jönköping har en borgerlig majoritet med en Moderat i toppen, men med en Kristdemokrat som huvudansvarig för välfärdsfrågor.

Utrikesdepartementet får kritik av KU: Jag ser att Konstitutionsutskottet var helt eniga om att kritisera Carl Bildts Utrikesdepartement för att man var ovilliga att lämna ut handlingar om Centerpartiets biståndssatsning i Irak. Det tog 3 månader för SR:s Ekot att få ut handlingarna trots att det står att "handlingar i princip ska lämnas ut omgående". Och KU var helt eniga om att 3 månader inte kunde kallas omgående. Men man var väl på UD fullt upptagna av att boka flygbiljetter till Calle och sköta hans blogg och twitter?

Dagens klavertramp: Jag tror att jag ger dagens utmärkelse till Kristdemokraternas Mats Odell. Han tycker inte om att man ska stödja att hushåll tillverkar sin egen elström genom att införa s.k. nettodebitering. Förenklat innebär det att om du producerar egen el med t.ex. vindkraft eller solpaneler och producerar mer än du förbrukar så matas detta ut i nätet istället och räknas av om du en annan dag inte producerar så att det räcker utan måste "köpa el". Och det är klart, Mats Odell är i sin fulla rätt att tycka att det inte är bra med vindmöllor och solpaneler och liknande lite överallt. Men när han jämför att producera egen el med att bränna hemma sin egen sprit så har nog Mats Odell missförstått något. Eller han kanske bara börjar bli gammal?

Slutligen kan vi konstatera att er bloggare klarade av Springtime-loppets 10 km på tiden 56,47. Bättre än förra året och klart under målet på under en timme. Inte alls dåligt gjort av en snart 62-årig gubbe.

Inga kommentarer: