tisdag 6 maj 2014

Upp till kamp mot sjukfrånvaron

Ta farväl
Upp till kamp mot sjukskrivningarna: Dagens styrande Högerregering har ju gjort som ett av sina huvudmål att få ner sjukskrivningarna i vårt samhälle. En metod har varit att döpa om Sjukförsäkringen till ett Bidrag. En annan metod har varit att dra in sjukpenningen med ett enkelt penndrag för sjuka människor efter en viss tid på rent administrativa skäl. Döp om dom sjuka till bidragstagare och dra sedan in sjukpenningen har varit en effektiv metod. Nu ser jag att man från Regeringsledamöterna i varje fall föregår med gott föredöme. Man sjukskriver sig helt enkelt inte även om man är sjuk och inte kan sköta jobbet. På så sätt framstår arbetet som Regeringsledamot i en svensk Högerregering som det mest hälsosamma man kan tänka sig. Sjukfrånvaro 0%! Nu kan man kanske invända att det är en form av förtroendeuppdrag där man alltid är i tjänst och inte kan sjukskriva sig. Men, så är det icke! 1992 när Calle Str... f'låt Bildt var svensk Moderat statsminister införde han karensdagen i den svenska sjukförsäkringen som ett första steg för att straffa de sjuka. Inga slantar första dagen du är sjuk, så kanske du går till jobbet även om du är krasslig! Och han införde samtidigt som en vänlig gest att även ministrarna skulle vara sjukskrivna om dom inte skötte sitt jobb. I lagen står det helt enkelt: - "Om ett statsråd inte kan fullgöra sitt uppdrag på grund av sjukdom, skall avdrag göras på statsrådets arvode och sådan avlöningsförstärkning som avses i 6 §." Vilket ju inte kan tolkas på så många olika sätt. Men trots att våra ministrar legat inlagda på sjukhus för operationer, ställt in möten pga magsjuka, legat hemma i influensa osv så har inte enda minister varit sjukskriven sedan senaste valet 2010. Minst 14 ministrar har under denna tid helt uppenbart varit så sjuka att dom inte kunnat delta i de aktiviteter som dom skulle deltagit i. Det har dock hänt att ministrar sjukskrivit sig, även om man kan räkna dom på sina fingrar. Den totala sjukskrivningen handlar om 6 arbetsdagar sedan 2006. Allra först i Högeralliansregeringen att sjukskriva sig var de båda Moderata ministrarna Handelsministern Maria Borelius och Migrationsminister Tobias "klavertrampet" Billström som kort efter att dom tillträtt 2006 i oktober avslöjades med att inte smitit från TV-licensen. Båda sjukskrev sig lägligt för att slippa kommentera. Maria Borelius fick snabbt avgå igen medan Tobias Billström gav tydliga bevis på sin teflonförmåga att slippa undan. Han har ju sedan dess trampat i många klaver men ändå fått fortsätta trots fusk med betyg och avslöjade lögner med mera. Men ministrarna har lärt sig att sjukskrivningarna ska hållas nere, karensdagar ska smitas undan. Det är bra med ministrar som föregår med gott exempel. Själv tänkte jag i fortsättningen om jag mot förmodan skulle vara sjuk och inte kunna gå till jobbet kräva att ändå få behålla lönen. Jag ligger ju trots allt hemma i sängen och tänker på jobbet... Läst i Dagens Nyheter, Metro och Dagens Nyheter.

Om hemlösa tiggare: Sverigedemokraten Jimmie Åkesson mår ju så dåligt av att se hur dåligt många romer mår när han ser dom sitta och tigga så han har, som jag skrev om igår, kommit fram till att något drastiskt måste göras för att lösa problemet. Hans metod har efter modigt övervägande blivit att helt förbjuda tiggeri. Själv tycker jag att man helt enkelt borde förbjuda fattigdom helt. Nu har Metro granskat alla svenskar som lever som hemlösa tiggare runt om i Europa. Och dom finns tydligen överallt runt om i Europa. Förmodligen skäms Jimmie Åkesson öronen av sig över att renrasiga fina svenskar kan uppföra sig på detta kriminella och direkt avstötande sätt. Någon lösning på problemet från hans sida har dock inte setts än. Men jag antar att han kommer att kräva en lag som förbjuder svenskar i utlandet att tigga!

Mer om yttrandefriheten: För några dagar sedan skrev jag om yttrandefrihet och hade synpunkter på hur en reporter på den Centerpartistiska tidningen Norra Skåne blev omplacerad efter att ha skrivit kritiskt granskande artiklar om Borgerligt styrda Hässleholm. Och detta sedan det Moderata kommunalrådet i Hässleholm framfört synpunkter till den Centerpartistiska chefredaktören för tidningen. Nu ser jag att reportern begärt ut skriftväxling mellan de borgerliga politikerna i Hässleholms kommun och tidningens chefredaktör från Hässleholms kommun och som varit före hennes omplacering. Men som en händelse har just alla dessa mejl raderats! Man kan dock se av loggboken att det varit en intensiv kontakt både via mejl och telefon. Yttrandefrihet är viktigt - bara det inte drabbar mig!

Om flyktingmottagande: Svenska Regeringsledamöter (och EU-politiker) har ju länge framfört synpunkter på att många EU-länder inte tar sitt ansvar för flyktingmottagandet. Det är några få länder (Sverige och Tyskland främst) som står för en oproportionerlig andel av mottagandet på ett humant sätt. Och det har framförts många krav på att andra länder måste ta sitt ansvar. En granskning som SVT gjort visar dock att även inom Sverige är det en mycket ojämn fördelning. Av de svenska kommuner som är sämst på att ta sitt ansvar så är 39 styrda av Högeralliansen. Av de 50 kommuner som är bäst har 42 antingen Rödgrönt styre eller ett blocköverskridande styre. Men intresset från ansvarig minister att ta de, i första hand rika Moderatstyrda kommuner som vägrar ta sitt ansvar, i örat finns inte. Tobias Billströms bortförklaringar och undanflykter är pinsamma att läsa och höra.

Inga kommentarer: