måndag 5 maj 2014

Fattigdom, skratt och arbetslöshet

Förbjud fattigdom: Sverigedemokraten Jimmie Åkesson vill förbjuda tiggeri. Och det är väl bra, tänk att få slippa alla tiggare på gatan - det är bara att förbjuda dom! Röda Korset som står med en bössa och tigger slantar. Killen som tappat plånboken och tigger ihop slantar till biljetten hem. Alkisen som tigger slantar till en burk öl. Den övervintrande híppien som reser Europa rund med sin gitarr och tigger ihop slantar till maten och fortsatt resa genom att spela en låt på gitarren. Ja, och så den romske tiggaren från Rumänien som tigger ihop slantar för att skicka hem till familjen. Fast det verkar bara vara den sista gruppen som skulle förbjudas enligt Jimmie? Att problemet inte är tiggandet utan fattigdomen och rasismen begriper inte rasisten Jimmie Åkesson. Men jag har ett bra förslag, vi förbjuder fattigdom så är hela problemet löst! Och så kan vi fortsätta med att förbjuda Jimmie Åkesson?

Dagens skratt: Det måste vara det jag fick när jag läste Expressens ledarskribent Anna Dahlberg som har hittat: - "Åtta faror med en S-seger i valet". Den största faran är tydligen "Pensionärsskatten". Och då handlar det inte om att straffbeskattningen av pensionärer (och sjuka och arbetslösa) i sig är en fara, utan istället om att Socialdemokraterna vill beskatta alla inkomster lika och inte att pensionärer ska straffbeskattas för att dom blivit gamla. Övriga sju faror är lika panikartade Högeralliansfaror. Men det är skönt att veta var man har Expressen i varje fall"

Arbetsförmedlingens dilemma: Arbetsförmedlingen har släppt en rapport som bland annat berättar att allt färre arbetslösa får några jobb med hjälp av alla åtgärder som införts. Långtidsarbetslösa har allt svårare att hitta någon arbetsgivare som vill ha dom. I dag får under en månad 8% av de som är arbetslösa ett jobb. De som har gått arbetslösa länge går allt längre arbetslösa. - "Trenden är nedåtgående" enligt Mats Wadman som är analyschef på Arbetsförmedlingen. Och han fortsätter: "En allt större del av förmedlarnas tid går nu åt att administrera olika åtgärder, och placera personer i åtgärder och följa upp dem. Det finns mindre tid för arbetsgivarkontakter och det direkta matchningsarbetet". Enligt rapporten står 250 000 av de omkring 400 000 arbetslösa långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsmarknadspolitiken är ett fiasko. Det är mer administration och ett bidragssamhälle för arbetsköparen än en verksamhet som ska hjälpa arbetslösa att hitta ett jobb. De två sista meningarna är, vill jag påpeka, en sammanfattning som Sven Tycker står för själv...

Inga kommentarer: