torsdag 20 februari 2014

SD:s framtid

Sverigedemokraterna spricker: Det står allt mer uppenbart att ordet "demokrat" i partinamnet Sverigedemokraterna i varje fall inte har något med intern partidemokrati att göra. Kritiken mot toppstyrningen inom partiet har länge varit intensiv. Och för ett litet tag sedan blev det klart att det gamla Framstegspartiet (som en gång i tiden försvann upp i SD) nu åter försöker ta plats. Och i dag läser jag att Allan Jönsson i Bjuv valts till ordförande. Och det ska då påpekas att Allan Jönsson var det starka namnet i Bjuv, och Bjuv är Sverigedemokraternas starkaste fäste i hela Sverige med nästan 20% i senaste valet. Allan har varit i konflikt med SD-ledningen många gånger och hotats av uteslutning vid flera tillfällen. Och nu är det alltså helt klart att SD spricker, främst på frågan om toppstyrningen från partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen. Nu ska det bli spännande att se hur förre Framstegspartisten Tony Wiklander här i Åstorp gör. Han sitter i dag i Riksdagen för SD. Men om han nu tänker fortsätta sin politiska karriär så är det väl mer lönsamt att bli kvar i SD?

Framgångar i EU-valet för EU-kritiker och sossar: Statsvetarprofessorn Simon Hix presenterade i går en prognos för hur det nya EU-Parlamentet kan komma att se ut efter det kommande valet. En liknande prognos inför förra EU-valet visade sig slå in riktigt bra. Simon Hix räknar bland annat med stora framgångar för EU-kritiska partier och kandidater. Omkring 200 av de nya parlamentarikerna (mer än en fjärdedel) kommer att tillhöra de mer eller mindre EU-kritiska strömningarna. Simon Hix räknar också med att den Socialdemokratiska partigruppen kommer att ha framgångar och bli den största partigruppen i det kommande Parlamentet medan den Konservativa gruppen som tidigare var störst kommer att förlora stort. Även Vänstergruppen kommer att ha framgångar. Så gå och rösta!

Borgs besked: Uppenbart är att Anders Borg och resten av Moderatledningen börjar känna oro inför det kommande valet. I dag offentliggörs en hel del bistra besked i ett förtvivlat försök att i varje fall behålla övertaget när det gäller svenskarnas förtroende gällande att sköta ekonomin. Gödslandet med skattesänkningar har skapat ett stort underskott i budgeten (70 miljarder) i kontrast till det överskott som man ärvde av Göran Persson en gång. Ett överskott som mödosamt arbetats upp från det stora underskott som ärvts ännu tidigare av Carl Bildts fiaskoregim. Nu måste Anders Borg visa handlingskraft för att "rädda ekonomin". Det kommer alltså att bli höjda skatter på flera områden, sänkta förmåner på andra områden. Allt för att betala de tidigare genomförda skattesänkningarna. Bland annat ska visst studenter få sämre studiebidrag (men gärna få låna mer). Den som vill spara i ett eget pensionssparande kan inte få göra detta lika förmånligt, och på sikt helt slopas den förmåner som i dag ska locka oss att spara till vår pension. Inom övriga Högeralliansen verkar inte den "Nya" Anders Borg vara allt för populär. Men det struntar nog Anders Borg i, det är bara att köra över de små röstboskapen. Själv kan jag komma på andra områden att få in pengar. T.ex. sluta att subventionera Danderydsbornas fönsterputsning...

Inga kommentarer: