tisdag 4 februari 2014

Jan Björklund, skolan och slantar

Om Jan Björklund: Man brukar säga att man blir visare med åren. Och det stämmer nog för de flesta. I varje fall stämmer det med mig. Från att redan som ung varit mycket vis har jag allt medan åren passerat blivit allt visare och visare. Men det finns uppenbarligen de som ska vara motvals. En sådan verkar Jan Björklund vara. Jag läser att han berättat att han som ung velat avskaffa försvaret och betygen. Men sedan har han ju utvecklats til en ren militärfanatiker (han var ju major innan han bytte karriär till politiken). Och när det gäller betygen så har han ju blivit en riktig betygsfanatiker. Därav tilltalsnamnet skoltaliban. I Jan Björklunds idealvärld sätts betygen allt tidigare i åldern. Jag väntar bara på krav på att Förskolan ska betygsätta sådant som "Potträning" och "Lydnad". Bara vänta, så kommer det. HAN blir inte visare med åren!

Medveten strategi: Det ekonomiska läget för Vattenfall har försämrats. Istället för att vara en kassako för ägaren (dvs svenska folket) så gick det minus förra året. För Anders Borg kan detta vara en tråkig nyhet. Det rekordstora underskottet i den svenska statsbudgeten växer ju. Från att ha ärvt ett rekordstort överskott av Göran Perssons "Bidragssverige" så har alla ofinansierade skattesänkningar under åren förvandlat det hela till rekordunderskott. Men det kan ju också vara en medveten politik. Är Vattenfall en vinstmaskin är nog svenska folket inte så villiga att sälja ut (dvs privatisera) Vattenfall. Men om det inte levereras in någon vinst så krymper nog motståndet mot att sälja. Och det är ju att sälja som man vill.

Om skolan: I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet försöker Torbjörn Sjöström på Novus förklara att Pisa-studiens katastrofsiffror om den svenska skolan faktiskt inte är rättvisa. Och detta har han faktiskt delvis rätt i. PISA-studierna är till ganska stor del inriktade på "pluggskolan" där man lär sig vissa fakta inför prov. Men inte den skola där elever lär sig att leta reda på information, att argumentera, att ifrågasätta osv. Dvs det som så föraktfullt har kallats för "flumskola". Men det är ju "pluggskolan" som vill mäta allt, som vill skapa elever som pluggar in utvalda fakta inför ett prov som är den idealskola som dagens politiker vill ha. Och då går det som det går i PISA-undersökningar. Man ska kanske mäta annat också?

Inga kommentarer: