måndag 16 augusti 2010

JO överbelastat av Försäkringskassan

Som jag berättat om tidigare så prenumererar jag på en tjänst som tipsar mig om när media (på nätet) skriver om Försäkringskassan. Morgonens tips handlar bland annat om SR Jämtland som berättar om Försäkringskassans stora balanser med anledning av en JO-anmälan som gjorts. Enligt Anneli Svensson på JO har "kritiken mot sena handläggnings- och telefontider varit så omfattande att de inte har kunnat utreda alla fall". Vart anmäler man när JO själva inte hinner med?

Försämringskassan
Ett annat tips handlar om ännu ett av dessa fall där Ättestupapolitiken inom sjukförsäkringen som införts av Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) slår blint mot sjuka människor. Martina är en av de många som enligt Försäkringskassan är för frisk för sjukpenning, enligt Arbetsförmedlingen är hon för sjuk för att kunna söka jobb och Socialtjänsten förklarar att hon har en make som kan försörja henne när hon nu står helt utan inkomst. Dvs just det som den moderata Sjukutförsäkringsministern hävdade inte skulle kunna hända. Och Försäkringskassan skyller allt på att hon inte ordnat ordentliga papper från läkaren.

Jag lyssnade på kristdemokraten Göran Hägglund i radions partiledarutfrågning i morse. Och det var mycket han hade svårt att förklara. Bland annat just varför så många 10.000-tals sjuka människor måste slängas ut ur sjukförsäkringen för att några hundra kanske skulle återgå i arbete. Han hade också svårt att förklara varför ägare till små och gamla villor på landsbygden har fått höjd fastighetsskatt medan ägare till lyxvillor runt storstäderna fått enorma sänkningar av sin fastighetsskatt.

Sven Tycker - Sveriges äldsta dagliga blogg.      Sven Tycker - Färdiga åsikter, helt gratis.      Sven Tycker - Varje dag sedan 1997.


En yrkesgrupp som jag har mycket svårt för är Nationalekonomer. Det kan låta lite underligt eftersom jag själv läst Nationalekonomi vid Lunds universitet. Men så mycket hann jag lära mig att jag i dag får stora allergiutslag när jag hör Nationalekonomer yttra sig om ekonomi på ett sätt som visar att dom tror att nationalekonomi är en exakt vetenskap, precis som kemi och fysik. Dvs dom tror att precis som det är ett faktum att om man blandar kemikalien A och kemikalien B med kemikalien C i en viss fördelning så får man alltid kemikalien D, så ger vissa ekonomiska åtgärder en förutbestämd effekt enligt en naturlag. Men, så är det inte. Nationalekonomi är tyckande och gissningar.

I Aftonbladet går i dag en av dessa Nationalekonomer, Nils Lundgren, tillsammans med sin son Gustaf Lundgren (även han nationalekonom) ut och tycker att vi måste höja pensionsåldern. Minst till 70 måste vi jobba tycker han. Och det är ju lätt för honom att säga som suttit på rumpan med ett stimulerande jobb hela livet. Detta är något man hävdat från ekonomer under en lång tid. Dvs att det kommer att bli brist på arbetskraft och att vi under vårt yrkesliv måste producera mera för att betala våra kommande pensioner. Vad dessa s.k. experter tydligen inte har lagt in i sina kalkyler är det faktum att vi under de år vi jobbar producerar så mycket mer än vad vi gjorde förr. För varje topp i arbetslösheten så tvingas vi dessutom acceptera allt högre "normal" arbetslöshet. Det råder inte brist på arbetskraft. Vi producerar under vårt arbetsliv tillräckligt för att betala våra pensioner - under förutsättning att vi fördelar det vi producerar på ett rimligt sätt.

För övrigt kan jag berätta att jag på kvällen njutit av årets sista nybakade svartvinbärspaj. Plockade de sista vinbären vid femtiden, satte pajen i ugnen vid sextiden och den var uppäten vid sjutiden. Känn er blåsta alla ni som inte fick vara med.

Inga kommentarer: