måndag 12 oktober 2009

Högerns sänkta ersättningsnivåer

Aftonbladet har gjort beräkningar på hur Högeralliansens politik ger pengar till friska, och tar pengarna från sjuka och arbetslösa. Det är alltså främst Jobbskatteavdraget (straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa, gamla och föräldralediga) det handlar om. Men också andra regelförändringar som minskat ersättningen från försäkringar. Det heter ju att ersättningsnivåerna är 80%. Men i verkligheten är det för många långt ifrån detta som gäller. Alla Aftonbladets beräkningar handlar om pengar i fickan, alltså efter skatteavdrag. Beräkningarna har utgått ifrån 3 normalpersoner. En tjänsteman som 2006 hade en lön på 29.900, en kommunalarbetare som 2006 hade en lön på 21.500 och en låginkomsttagare med bara 17.725 kronor (t.ex. deltidsjobbare - som eder bloggare). Blev du sjuk 2006 fick du 81-82% av tidigare inkomst efter skatt för alla personerna. Pga ett lägre tak varierade inkomsten vid arbetslöshet från 82% för den lågavlönade via 77% för kommunalarbetaren och bara 58% för den bättre betalda tjänstemannen. Vad har då hänt till i dag. Om låginkomsttagaren eller kommunalarbetaren blir sjuk är ersättningen i dag nere i 75%, och bara 72% om sjukskrivningen skulle vara i mer än 1 år. Tjänstemannen är nere i 65 resp 62% i ersättning. Skulle den lågavlönade bli arbetslös är ersättningen nere i 76% de första 100 dagarna och sedan ner till 67%. Kommunalarbetaren får bara 67% redan från början. Den bättre betalda tjänstemannen får bara ut 49-51% av sin tidigare inkomst.

Av detta kan vi alltså lära oss att "Jobbskatteavdraget" inte är något annat än att genom en "Straffbeskattning" i praktiken sänka ersättningsnivåerna i de försäkringar vi tecknat - mer eller mindre frivilligt. Men, det låter ju inte lika fint med "Sänkta ersättningsnivåer" som det låter med "Jobbskatteavdrag". Orwellskt nyspråk kallar jag det.

Spindelnät
Det här spindelnätet fotograferade jag en dimmig morgon i trädgården i mitten av september. Visst är det tjusigt? Jag fick filmen från framkallning i början av förra veckan.

Köper du importerat kött? 80% av det nötkött som köps i affärerna av privatpersoner är svenskt kött. Det är inte ofta man ser importkött skyltat i diskarna, och de svenska konsumenterna är medvetna om att det svenska lantbruket rent allmänt sköts på ett miljövänligare och djurvänligare sätt. Men, när du går på restaurang är det annorlunda. Där står det inte på en skylt om köttet är svenskt eller import. Alltså är 80% av det nötkött som serveras på restauranger importerat. Ögontjänare!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från den vackra landsdelen blir Skväbba. Ett ord som jag själv nog aldrig har använt själv utan misstänker att det är från någon annan del av landskapet. Jag känner i varje fall igen ordet. Det ska betyda elak tant i varje fall. Tänk på att vårda era dialekter. Jag tycker skånskan är vacker och viktig. Men om du bor på annat håll av landet tycker du säkert om nå'n annan dialekt. Det viktiga är att du vårdar denna och ser till att den överlever. Och inte äts upp av den urvattnade radio/TV-stockholmska som uppblandad med en kommersiell svengelska håller på att sprida sig som en löpeld över landet.

Det har vänt och blivit kallt. Det har inte gått att klaga på vädret i dag. Men kylan och blåsten gjorde att det gällde att klä sig rätt. Under min eftermiddagspromenad med Kimmy plockade jag till och med fram min mössa istället för den sedvanliga kepsen. Det sägs ska bli ännu kallare i morgon.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag blir lite nyfiken när du säger ögontjänare. Menar du restaurangerna, butikerna eller kunderna?

MVH
Björn

Sven Tycker sa...

Jag menar först och främst restaurangerna. Medan affärerna i dag tydligt (i allmänhet i varje fall) deklarerar var köttet har sitt ursprung så ser man aldrig något sådant i restaurangerna.

Men, jag menar i viss mån också konsumenterna som när det är "lätt" att välja oftast väljer "rätt". Men när det blir lite svårare så blundar man utan att ifrågasätta.