lördag 24 oktober 2009

Det är skillnad på jakt och jakt

Slopa monarkitramset
Anders Borg och Knugen har varit på sponsrad älgjakt i Bergslagen. Vår moderata finansminister poserar glatt i muthatt från Holmens och berättar att han själv slaktat två framdrivna stackars älgar. Knugen hade tydligen mindre tur och fick bara en stackars slaktälg framdriven framför näsan. Fast något intresse för älgköttet fanns det inte i gruppen. Totalt lyckades det mutade jaktlaget på cirka 20 speciellt inbjudna grevar och baroner slakta 19 älgar som sedan lokalbefolkningen fick köpa

Och på tal om jakt så ser jag att innevånarna i Möklinta lever i skräck för en varg. Älgjägare ute på jakt hade släppt lös sina hundar, och en av dessa träffade på en varg som var hungrig. Och nu berättar upprörda innevånare att dom inte vågar släppa ut sina barn i rädsla för denna blodtörstiga ulv. Min tanke går till alla älgar som naturligtvis inte vågar släppa ut sina kalvar heller i skogarna. Och jag undrar också om dessa vettskrämda föräldrar vägrat släppa ut sina barn om det hänt en trafikolycka också tills alla bilar är borta? Antalet döda människor av varg i Sverige under de senaste 100 åren är 0 (noll). Det finns länder i Europa där det finns mer tätt med vargar än i Sverige men där skräcken är mindre. Det hotar många faror i livet (trafik, älgjägare, sjukdomar, nedfallande träd, stup, träsk, sjöar och andra vattendrag, elledningar, gropar, lösspringande hundar osv.) Varghotet är mer en saga och myt än verklighet. Det är farligt att leva, vargen tillhör de mindre farorna för människan. Ett får i en hage, en lösspringande hund löper en viss fara, men inte människor.

Försäkringsbolaget Folksam ligger riktigt risigt till hos en stor del av Sveriges pensionärer. Nästan en halv miljon svenska pensionärer har en "begravningsförsäkring" i Folksam. En försäkring där man betalar in en avgift varje månad och som sedan faller ut när man avlider. För de flesta tänkt för att bekosta begravningen när allt är över. Folksam har nu helt plötsligt beslutat att nästan halvera det belopp som betalas ut. Från nästan 32.000 till 18.000 för de flesta vilket gör att försäkringen för många inte längre kommer att täcka begravningskostnaden. Problemet för protesterande pensionärer är att dom kan inte i protest sluta betala försäkringen eftersom dom då inte kommer att få ut något, dom har bara betalt in. Den intressanta frågan är hur många som lämnar Folksam helt och hållet istället?

Och så ser jag att BBC rapporterar att antalet amerikanska banker som gått i konken i år nu passerat 100 sedan en grupp mindre banker i Florida konkat.

För övrigt ser jag att det utbrutit en pseudodebatt om hur en regering ska komma att se ut om Sverigedemokraterna skulle hamna i en vågmästarställning mellan blocken. Med början av Folkpartiet men sedan med instämmande av de andra koalitionspartnerna till höger bjöds Miljöpartiet in för att i så fall skapa en majoritet. Naturligtvis (vem hade väntat något annat) blir svaret att det inte är aktuellt att diskutera. Och så erbjuder man från den Rödgröna sidan istället Centern och/eller Folkpartiet att byta block. Och helt självklart blir det ingen positiv reaktion på den inviten heller. Detta är en diskussion som är helt meningslös. Den får aktualiseras om det skulle bli aktuellt. Först och främst får vi hoppas på att Sverigedemokraterna inte kommer in i Riksdagen. Skulle dom göra detta finns det fortfarande en möjlighet för t.ex. de Rödgröna att få så många röster att man får egen majoritet. Detta kan också uppnås om t.ex. Kristdemokraterna åker ut. Skulle Högeralliansen blir störst men inte få egen majoritet är det inget som förvånar om Fredrik Reinfeldt väljer att sitta kvar med passivt stöd av Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet. Det finns alltså ingen anledning att diskutera vilka konstellationer som kan bli aktuella (S + M t.ex. - bevare mig väl) innan valresultatet är klart.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Vi fortsätter traditionsenligt med att presentera dialektala skånska ord och uttryck. Dagens ord får bli Vesen. "Jag känner mig lite vesen i dag". Jag känner mig lite trött eller vissen betyder detta.

För övrigt har det varit riktigt tråkigt väder i dag. Mer eller mindre blött mesta tiden. Ett litet tag mitt på dagen tittade solen fram några minuter, men se'n var det slut på det nöjet. Dvs en riktigt tråkig höstdag, men frisk och skön luft i varje fall - om man var rätt klädd.

Inga kommentarer: