Den Rödgröna oppositionen har lagt fram sina skatteförslag i dag. Och man har inte lagt fram ett gemensamt förslag utan vardera ett förslag som skiljer sig på en del punkter. I princip vill Vänsterpartiet höja skatterna mest medan Miljöpartiet vill höja miljöskatter lite extra. Och användningen är också lite olika, där Vänsterpartiet vill rätta till mer av Högeralliansens dumheter. Bland annat vill man återställa A-kassan bättre. I dag heter det att man ska få 80%. Men det gäller bara den som tjänat upp till 18.700 kronor i månaden (dvs inte många heltidsarbetande). Den som t.ex. har en månadslön på ganska genomsnittliga 25.000 får A-kassa på 60% av inkomsten. Och till det straffbeskattning.
Och naturligtvis är alla kommentatorer på högerkanten snabbt framme och påpekar att man inte är eniga i det Rödgröna lägret. Och det tycker jag är bra - ja, att man inte är eniga alltså. Om de båda blocken var för sig har kompromissat fram en gemensam politik på alla områden så blir det ju helt onödigt med olika partier i valet. Det måste vara så (och det gäller båda blocken) att man innan valet kan visa att man kan samarbeta och kompromissa. Men det måste vara så att väljaren med sin röst ska kunna styra hur kompromisserna efter valet sedan ska se ut. Ett parti inom blocket som har stora framgångar i valet ska också ha stora framgångar i de kompromisser som sedan ska göras. Går det åt skogen i valet har väljarna visat att man inte är intresserad av det aktuella partiets synpunkter. Och kompromisserna måste ta hänsyn till detta. Jag vill alltså uppmana båda blocken att inte sudda ut profilerna innan valet. Låt väljarna bestämma inriktningen på kompromisserna. Men, visa innan valet att det går att kompromissa inom blocket.
Vi kan se på Högeralliansen där Moderaterna är på väg att helt äta upp sina små stödpartier. Och jag förstår väljaren. Varför rösta på ett litet pluttparti när det finns ett stort framgångsrikt parti som står för exakt samma politik.
Socialiseringsvågen har nu nått Angela Merkels Tyskland. Det är den tyska storbanken Hypo Real Estate som tagits över av den tyska staten. Nu handlar det dock inte om att den tyska staten insett att man behöver bättre kontroll över finansmarknaden, utan det handlar helt enkelt om att man tröttnat på att pumpa in pengar i banken efter slipsnissarnas kraschlandning och istället tar över banken.
I Svensk Dagbladet berättar fyra läkare att de 18 miljoner doser influensavaccin som Sverige köpt från läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline inte handlar om att vi lyckats köpa doserna. Nä, det avtal som Sverige tecknat med GSK (istället för att bygga en egen vaccinfabrik tillsammans med våra Nordiska grannar som Danmark ville) innebär att Sverige var skyldiga att köpa vaccinet så snart WHO hade höjt upp influensan till en pandemi. Dvs, även om ansvariga vid Socialstyrelsen hade kommit fram till att vaccination bara hade behövts erbjudas riskgrupper och de som ville frivilligt vaccinera sig, så hade vi ändå varit förpliktigade att köpa doser till alla svenskar. Det där avtalet med GSK verkar mest vara förmånligt för Glaxo Smith Kline - inte för Sverige. Bra upphandling?
Skånska ord: Dagens skånska ord får bli ett ord som är mycket användbart under hösten. Skula. När det oundvikliga regnet kommer medan man är utomhus utan varken regnkläder eller paraply så tar man skydd under något tak eller liknande för att inte bli blöt. Man skular! Slutligen tänkte jag inte på att förklara mina skällsord om de europeiska bönderna i går. En bonne, flera bönner är alltså en bonde, flera bönder för de som inte hunnit lära sig skånska.
När den Socialdemokratiska regeringen ville hemligstämpla de s.k. tsunamibanden i 70 år var det ytterst upprörda röster från den dåvarande oppositionen till höger. Till slut blev det en kompromiss att bara hemligstämpla banden i 3 år i avvaktan på en utredning. Den nya Högeralliansregeringen har nu lagt fram sitt förslag till hur banden ska behandlas - dom ska hemligstämplas i 70 år! Men, man ska inte vara allt för elak. Ingen är ju sämre än att man kan ändra sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar