Som jag sagt många gånger tidigare så står opinionsundersökningarna som spön i backen. Sedan ska man, som sagts tidigare, ta dom med både en och två nypor salt. I går var det Aftonbladet och i dag är det Dagens Nyheter och Sydsvenskan som presenterar sin undersökning. Båda undersökningarna resulterar med liten marginal i en Rödgrön regering. Skillnaden är att i Synovates undersökning kommer fortfarande Sverigedemokraterna (3,9%) inte in i Riksdagen trots en mindre uppgång. Det Rödgröna blocket leder med 47,2% mot 46,5% för Moderaterna och deras stödpartier. Socialdemokraterna har här en mindre uppgång till 34,6%, Miljöpartiet en mindre nedgång till 7,8%, medan Vänsterpartiet tappar rejält till 4,8%. På den Högra planhalvan ligger Moderaterna på 29% medan Folkpartiet ökat till 7,8% (samma som Miljöpartiet). De ännu mindre stödpartierna, Centern 5% och Kristdemokraterna 4,7% har inga större förändringar (och ligger alltså i samma spann som Vänsterpartiet). Även denna undersökningen visar att Piratpartiet gjort sitt i den svenska rikspolitiken och upp som en sol ner som en pannkaka gäller. Samtliga övriga partier (alltså inklusive PP) samlar 2,4%. Som jag har sagt många gånger tidigare så tror jag valet avgörs av vilka partier som kommer in i Riksdagen. Kristdemokraterna? Centern? Vänsterpartiet? Sverigedemokraterna? Dessa fyra är väl de som i olika grad riskerar att hamna utanför Riksdagen. Värst ute är väl Kd, följt av SD och Centern och sedan Vänstern.
Det är skollov så det är full rulle i hemmet. Även om jag är arbetslös så är jag inte sysslolös. Lugnaste tiden är när jag tar en promenad med Kimmy. Och än så länge den här veckan har Kimmy valt att gå "Makadamrundan" varje eftermiddag. Skånska Makadamfabriken har under mer än 100 år sprängt, hackat och grävt och levererat makadam och grus till järnvägar och vägar runt om i Sydsverige. Och den enorma håla som skapats i Söderåsen precis innanför Klinten kan man ta en vacker promenad runt om. Och höstfärgerna är underbara.
Antalet döda amerikanska soldater i Afghanistan blir under oktober det högsta sedan kriget inleddes för 8 år sedan. Detta samtidigt som Fredspristagaren Barack Obama sitter och funderar på om han ska skicka ännu fler soldater till landet. Kanske skulle han fundera på att istället öka det civila biståndet till Afghanistan, som är en bråkdel av de militära kostnaderna. Till och med Sverige som har en jämförelsevis liten militär insats och har en stor andel civilt bistånd satsar trots detta mer på militären än på civilt bistånd. Satsa hälften av de militära kostnaderna på civilt bistånd istället och talibaner och andra skulle helt förlora sitt stöd i landet!
Jag hör förresten att Ahmed Wali Karzai som är bror till den afghan ske, valfifflande, presidenten Hamid Karzai står på CIA:s lönelista. Han misstänks samtidigt vara inblandad i opiumhandeln i Afghanistan...
Våra politiker rakt över blockgränserna är oeniga i lämpligheten av att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Och motståndet handlar nog inte om att man av princip tycker att gårdsförsäljning är olämpligt, snarare tvärtom. MEN, vi är ju medlemmar av en överstatlig organisation som lägger sig i våra inre angelägenheter - EU. Sverige har lyckats få ett undantag för att behålla Systembolagets monopol, men detta är något som sitter mycket löst. Och skulle Sverige börja tumma på det monopolet (t.ex. genom gårdsförsäljning) så är riskerna mycket stora för att EU:s högsta makthavare ställer sig över den svenska lagstiftande makten och helt förbjuder Systembolagets monopol. Och det är detta som motståndarna är rädda för, inte gårdsförsäljningen i allmänhet. Men att gå så långt som att ifrågasätta EU:s översittarmetoder och klåfingrighet? Nänä, så långt vågar man inte tänka.
Som sagt, visst är höstfärgerna vackra just nu. En blåsig dag och så är det över.
Hämnden är ljuv skulle man kunna sätta som rubrik. Det var ju Expressen som för några dagar sedan avslöjade att Jan Guillou i slutet av 60-talet och början av 70-talet haft kontakter med en KGB-agent. Informationen byggde på tidigare sekretesstämplade handlingar som Expressen begärt ut (och som Jan Guillou själv tidigare begärt ut men fått avslag på). Begäran om att få ut dessa handlingar gjordes ett par veckor efter att Jan Guillou slutgiltigt, efter en lång tids uppvaktande, tackat nej till att arbeta för Expressen och då lämna Aftonbladet där han i dag är kolumnist. Hämnden är som sagt ljuv, Hohaha!
Skånska ord: Något som många tycker är kul är Gille. Party, fest eller vad vi nu ska kalla det som eder bloggare har lite svårt för eftersom stimmigheten snabbt utlöser migrän.
För övrigt ser jag att det är de mer eller mindre statliga bolagen som Vattenfall, Nordea och Telia som just nu rosar den ekonomiska marknaden. Ofta i motsats till sina mer privata konkurrenter. Enligt undersökningar är Telia även det telebolag som har de mest nöjda kunderna. Vem var det som sade att staten var olämpliga att äga företag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar