tisdag 11 augusti 2009

Vad innebär det att få sparken?

Mats Odell (kd) har visst tillsatt en utredning för att utreda om det inte ska kunna vara lättare att avskeda landshövdingar och andra statliga befattningshavare. Det hela naturligtvis föranlett av avpolletteringen av landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson. När hon nu "fått sparken" som landshövding så är hon i princip bara omplacerad till Regeringskansliet där hon fortsätter att få samma lön som tidigare så länge hennes tillförordnande egentligen gällde. Och, om någon misskött sig totalt så kan ju detta kännas fel. Missköter man jobbet så ska dessa Maktens män och kvinnor ha samma anställningstrygghet som andra - varken bättre eller sämre. Men, frågan är inte så lätt som den kan tyckas. Det nuvarande systemet finns (delvis) för att förhindra att Staten pressar landshövdingar och andra till att lyda regeringen under hot om att annars få sparken. Och för att förhindra att en nyvald regering sparkar alla som inte passar och byter ut dessa till egna som snällt går i deras ledband. Dvs de nya reglerna måste vara en avvägning mellan möjligheten att sparka den som missköter sig men inte gör det för lätt för regeringen att sparka den som inte passar.

Järnvägsstationen i Åstorp
Den här bilden tog jag förra tisdagen från utsiktsplatsen på det som en gång i tiden var Åstorps "vattentorn". Taget med teleobjektiv över delar av järnvägsstationen med Björnekulla Fruktindustri i förgrunden och Björnekullaskolan i bakgrunden. Tåget på bilden är tåget till Hässleholm / Kristianstad. För en gångs skull ett av de inhyrda Reginatåg som man kan ha tur att få istället för de gamla överfulla och trånga Pågatåg som oftast används. När Skånetrafiken gjorde en ordentlig satsning på Skånebanan, med tåg en gång i timmen till Kristianstad, lovade man att främst använda inhyrda Reginatåg eftersom de gamla trånga Pågatågen var i minsta och trängsta laget för den ganska långa sträckan Helsingborg - Kristianstad. Men det är uppenbart att det fanns andra Pågatågssträckor som har viktigare passagerare för man ska ha tur om man hamnar på ett Reginatåg - dom kom att främst användas på annat håll.

Den svenska deflationen ökar. Från 0,6% till 0,9% mellan juni och juli. Att priserna sjunker kan tyckas vara bra - på kort sikt. Men, om deflationen biter sig fast innebär det att människor väntar med att köpa, det kan ju förväntas bli billigare nästa månad så det är bäst att vänta. Och om konsumtionen krymper tvingas produktionen minska. Och om produktionen minskar ökar arbetslösheten. En deflation som biter sig fast är helt enkelt förödande för ett lands ekonomi.

Moderaternas helomvändning när det gäller att öka de statliga bidragen till kommunerna fick tydligen Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv att få hicka. Det hade han nog inte räknat med Men de moderata strategerna har insett att alternativet, att många kommuner höjer skatten, är mycket sämre. Mer nöjda är man nog med förslaget att ytterligare öka straffbeskattningen av sjuka, gamla, föräldrar och arbetslösa. Som valfläsk inför valet vill ju moderaterna öka på med jobbskatteavdraget i ännu ett steg. Men, jobbskatteavdraget är ju intet annat än en straffbeskattning av de som av olika anledningar inte arbetar. Det kan var pga arbetslöshet, det kan handla om att man är sjuk. Det kan handla om att man skaffat barn och det handlar om att man helt enkelt blivit gammal. Självklart är det så att i ett modernt, demokratiskt samhälle betalar du samma skatt för samma inkomst oberoende av vem du är eller hur du tjänar pengarna, lön, pension, sjukpenning, a-kassa, aktieutdelning eller bankräntor. Men, den principen har inte moderaterna insett. Tjänar du dina pengar genom att sitta still på den feta häcken och höstar in bankräntor betalar du extra låg skatt. Har du blivit gammal eller sjuk ska du däremot bestraffas med en speciell straffskatt.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir ett klädesplagg. Fillsingar. Något som det tydligen är populärt att visa bland vissa pågar i dag. I motsats till när jag var ung då det var höjden av pinsamhet att visa dessa. Jag pratar om kalsonger.

Slutligen noterar jag att även Madde nu fått klartecken från Knugen och Kung Fredrik. Även partysessan ska nu stadga sig och hon har alltså fått klartecken att förlova sig med en dödlig. Och det är väl bara att gratulera dig Madeleine att du nu fått tillåtelse att få din Jonas Bergström. Må ni leva lyckliga under hela ert liv, och må ni slippa ur det otidsenliga rojalistiska systemet.

Inga kommentarer: