fredag 14 augusti 2009

Fördomar om amerikaner får näring

Stars and stripes
Vår fördomar om korkade amerikaner har fått ny näring. Barack Obamas försök att få till stånd en allmän sjukförsäkring som omfattar alla amerikaner framställs från högerhåll i USA som jordens undergång. Något som vi europeer ser som självklart, dvs att samhället ser till att ALLA kan få sjukvård när det behövs ses i USA som införande av kommunism och det absolut värsta som kan hända i ett samhälle. Men, å andra sidan, var väl Högern här inte särskilt pigga på det heller när vi under stenåldern införde det i Sverige. Det är uppenbart att stora delar av högern i USA är kvar i stenåldern. Superentreprenören Johan Staël von Holstein skrev ju något om att vi hade levt kvar i grottor om inte entreprenörerna hade funnits. Kan det finnas något samband?

Jag såg förresten att den extrema rasismen i USA också var på frammarsch. Jordens undergång är också nära eftersom en svart (nåja halvblod i varje fall) sitter på rikets högsta post. Usch så hemskt. På med de vita huvorna! Det finns uppenbarligen fler korkade amerikaner än jag trodde. Fubbickar och ålahuen är vad dom är!

I Australien har en ohelig allians mellan det Konservativa partiet och De Gröna stoppat en ambitiös miljöplan som det regerande Australiska Arbetarpartiet under premiärminister Kevin Rudd lagt fram. De Gröna vill ha en ännu ambitiösare miljöplan medan de Konservativa i vanlig ordning tycker det är bäst att fortsätta skita ner som tidigare. Varför ska VI göra något innan "alla andra" har börjat göra något. Eventuellt kan det bli nyval i Australien, ett val som Arbetarpartiet troligtvis kommer att gå stärkt ur enligt opinionsundersökningarna. Men de Konservativa måste väl trots allt stötta sina uppdragsgivare - företagen.

Det blev lite debatt när S-politikern Carin Jämtin nyligen tyckte att Sverige precis som våra Nordiska grannar skulle införa begränsningar i möjligheten för friskolor att dela ut delar av skolpengen till aktieägarna. När friskolorna "infördes" var argumentet att det vore bra med nya pedagogiska idéer. Men verkligheten har blivit något annat. Det har blivit stora kommersiella investerare som satsat på skolor som en "säker investering". När Investmentbolaget Bures chef fick frågan varför Bure investerat pengar i friskoleverksamheten var svaret att det ju är en "lågriskinvestering". Verkligheten är att friskolorna har lägre personaltäthet i allmänhet och färre lärare per elev i synnerhet, fler obehöriga lärare, sämre skolhälsovård, sämre skolbibliotek och INTE bättre betyg för eleverna. Får skolorna pengar över ska dessa naturligtvis investeras i skolan, inte i utdelning till slipsnissar. Ett annat problem som dykt upp på senare tid är friskolor som går i konkurs och plötsligt sätter elever utan skola. Gäller det elever i grundskolan är den kommunala skolan skyldig att ha en beredskap och ta hand om eleverna. Men handlar det om gymnasieskolan så finns inte den skyldigheten. Ett antal gymnasieelever i landet har nu några veckor innan skolstarten informerats om att deras skola gått i konken, och dom vet inte hur dom ska kunna fullfölja sin utbildning. Men, det bli väl i sedvanlig ordning även här som samhället får lösa problemet när entreprenörerna konkat.

Såja, nu har jag varit formellt arbetslös i två veckor och det är på måndag dags att fylla i och skicka det första kassakortet till A-kassan. Fast när det kommer pengar, det har jag ingen aaaning om. Men, jag har hunnit med en hel del trädgårdsarbete mellan allt promenerande med Kimmy. Och även hunnit skicka iväg lite jobbansökningar - och fått tillbaka "tack för intresset men tjänsten har tillsatts med en annan sökande...". Jag har ställt in mig på många sådana svar. Det talas om problemet med ungdomsarbetslösheten, men jag tror faktiskt att det är ännu svårare för en "gamling" som eder bloggare.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord är Illbatting vilket innebär en särdeles envis och omedgörlig person, busig, upptågsmakare. Används företrädesvis om barn som är envisa, busiga och envisa (= i trotsåldern...).

För övrigt anser jag det vara helkorkat att det faktiskt finns ett modernt företag i den digitala eran som inte tar emot e-post. Jag talar om Boxer. Det är via Boxer man tittar på TV om man har en egen TV-antenn på taket. Företaget har, säger man, valt att inte använda sig av e-post. Och det går alltså inte att skicka frågor, synpunkter, idéer eller något annat till företaget via e-post. Antingen måste man ringa, eller skicka ett vanligt snigel-brev. Skicka ett mejl till dom och protestera... Nä visst nä, det går inte!

Inga kommentarer: