torsdag 18 juni 2009

Allt kan bevisas med statistik

SCB har offentliggjort sin partisympatiundersökning. Detta är den största och mest tillförlitliga undersökningen av alla de som står som spön i backen i tidningarna. Enligt SCB skulle Högeralliansen få 45,3% medan Den Röd/Gröna oppositionen skulle få 48,3%. Om man jämför siffrorna med valet 2006 har Socialdemokraterna ökat med 1,6% till 36,6%. Vänsterpartiet har tappat 0,2% till 5,7% och Miljöpartiet ökat 0,8% till 6,4%. På högersidan har Moderaterna ökat 3,7% till 29,9% medan Centerpartiet tappat 2,3% till 5,5%, Kristdemokraterna också tappat 2,3% till 4,3% och Folkpartiet tappat 2,0% till 5,5%. Enligt SCB är alltså i dag både Vänsterpartiet och Miljöpartiet större partier än Moderaternas stödpartier, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Övriga partier skulle fått 6,4% vilket är en ökning med 0,7%. I undersökningen kan man också se var de stora förflyttningarna skett. Den största gruppen är 1,3% som Folkpartiet förlorat till Moderaterna. 0,9% som Socialdemokraterna tappat till Moderaterna, 0,8% som Centern tappat till Moderaterna, 0,7% som Kristdemokraterna tappat till Moderaterna och 0,6% som Moderaterna tappat till Övriga partier (Sverigedemokraterna och Piratpartiet). Centern har i övrigt främst tappat till Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Folkpartiet främst till Socialdemokraterna och Övriga partier. Och Kristdemokraterna främst till Miljöpartiet. Intressant att se är att om man jämför med förra mätningen i november 2008 så är de överlägset stora förflyttningarna som skett att personer som inte visste vad dom skulle rösta på nu bestämt sig för Moderaterna. Medan många Socialdemokrater istället gått till just Vet ej istället för till andra partier. Oooh, vad jag älskar statistik.

FSI, Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier har undersökt hur väljarna tycker att makten ska göra i krisen. Dvs vilka områden är viktigast att skydda och vilka områden är man villiga att höja skatten för att skydda. Bland Högeralliansens sympatisörer vill en övervägande majoritet hellre höja skatten än sänka utgifterna till Skolan, Sjukvården, Ålderspensioner och Polisen. Bland Röd/Gröna väljare gäller att man hellre höjer skatten än sänker utgifterna även för A-kassan, Sjukpenningen, Offentliganställdas löner, Sjukpensioner, Föräldrapenning, Barnbidrag, Socialbidrag och Bostadsbidrag. Det enda område i undersökningen där man hellre vill skära ner än höja skatten är Försvaret. Det kan tilläggas att även en stor majoritet av Högeralliansväljare hellre minskar försvarsanslagen än höjer skatten. Det kan alltså också påpekas, som ni väl förstått, att fler Högeralliansväljare vill minska pensioner, sjukpenning, löner osv än höja skatten. som sagt, jag älskar statistik.

Bostadsbyggandet I Sverige gjorde tvärstopp när Högeralliansregeringen trädde till och ändrade i reglerna. I dag råder det bostadsbrist i 27 av Skånes 33 kommuner (däribland Åstorp). I fem kommuner (Landskrona, Perstorp, Höör, Tomelilla och Simrishamn) råder balans. Och i en (1) kommun råder överskott på bostäder, nämligen Östra Göinge kommun. Men som sagt, i 27 av de 33 kommunerna råder bostadsbrist. Och detta samtidigt som bostadsbyggandet ligger så nära Noll som det kan ligga. Det konstateras också att vad som behövs är hyreslägenheter, men det som sker är att det byggs lite villor och en del bostadsrätter. Från Högerhåll arbetar man till och med aktivt för att fortsätta omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Det är unga och äldre som har svårt att hitta boende. Jag kan se det i jobbet i och med att allt fler yngre tvingas flytta hem till mamma och pappa igen.

Telefonen är ett spännande medium. Min mobil ringde i går på eftermiddagen, och det var en ung kille som berättade att han höll på att öppna en frisersalong på en ort i närheten och så började han att berätta en mängd detaljer innan jag lyckades få in en fråga: "Du har inte ringt fel?" - "Är det inte Handelsbanken..."

Inga kommentarer: