fredag 4 januari 2008

Kristdemokraterna byter åsikt - igen

Tydligen är det dags för en ny kursändring hos kristdemokraterna - igen. Partiet som när det bildades hävdade att man inte tillhörde något block har sedan dess bytt åsikt i de flesta frågor, som EU, kärnkraft, löntagarfonder, Öresundsbron, bensinskatten osv för att ta några exempel. Nu är det tydligen NATO som är föremål för en kursändring. Else-Marie Lindgren, som är KD:s talesperson när det gäller försvarsfrågor öppnar nu upp för att utreda ett svenskt NATO-medlemskap. KD tillhör annars (tidigare alltså) de partier som tagit klar ställning mot ett NATO-medlemskap. Hon anser att vi redan tagit så många steg mot ett medlemskap (vi smygs in kan man också säga) att det är lika bra att bli medlem. Och dessutom behöver vi någon som hjälper oss om något händer när vi skurit ner så mycket som vi gjort. Det stora problemet med ett NATO-medlemskap är dock inte det faktum att vi kan få hjälp / inte få hjälp. Det stora problemet är att vi inte kan få bli medlem utan att samtidigt lova att själva ställa upp. Vi avsäger oss alltså den tidigare naturliga utvägen, dvs att det är vi som bestämmer genom att vara alliansfria. NATO-medlemskapet innebär ömsesidiga löften. Vi kan alltså tvingas vara part i en konflikt, trots att vi kanske egentligen tycker att den andra parten har rätt. Dessutom innebär ett medlemskap inte alls att man sparar några pengar. Medlemskapet innebär att NATO ställer krav. De flesta nya NATO-medlemmarna (alltså forna öststater) har tvingats höja sina militärbudgetar för att kunna bli medlemmar. Det är inte bara USA som lovar hjälpa oss, vi lovar också att hjälpa USA. Detta inser de flesta svenskar. 40% säger Nej till ett medlemskap, bara 10% vill gå med.

Jag såg i går siffror på vilka TV-program som hade flest tittare under förra året. 20 i topp listan toppas av SVT (med Melodifestivalens final) och på 20:e plats en sändning från Alpin-VM i samma SVT. Och alla programmen däremellan sändes i - SVT. SVT har alltså lagt beslag på alla de 20 topplatserna. Vi kan konstatera att vi har en Public Service TV som fungerar. Det sänds både populära program (av mer eller mindre god kvalitet) och kvalitets-TV. Rent allmänt har faktiskt TV-tittandet ökat. Vi tillbringar i snitt 2 timmar 37 minuter framför TV:n, vilket är en ökning med 3 minuter. Kvinnor tittar mer än män. Och det är bara bland ungdomar som tittandet minskar (dom tittar på webbklipp och liknande istället och får alltså lika fyrkantiga ögon dom).

Höjdarna på organisationen Svenskt Näringsliv är missnöjda med resultatet av senaste avtalsrörelsen. Nu är det inte att cheferna och ledningen inom företagsvärlden som med sina omkring 10% fått för lite man menar, utan det är vanliga anställda som verkar få för mycket. Svenskt Näringsliv räknar med totalt 5% när löneglidning är inräknad (facket räknar med 4%). Och det är ju ALLDELES för stora ökningar. Det har företagen inte råd med. Då riskerar man ju inte att kunna sätta nytt vinstrekord igen detta året, som man hade lovat aktieägarna.

I en insändare i HD i dag får Försäkringskassan (och dess handläggare) i Helsingborg kritik för att vara omänskliga. Och jag tror att insändarskribenten verkligen känner så. Inte för att jag tror att mina arbetskamrater i allmänhet är omänskliga. Jag är fullt övertygad om att alla mina kollegor verkligen försöker att behandla människor med respekt. Men med regler, föreskrifter och anvisningar som börjar bygga på en filosofi att man inte ska tro på människor går det så här. Och med en organisation som gör att många vantrivs kan det nog bli missförstånd och felaktigheter. Det är inte lätt att förmedla ett negativt beslut (det är det värsta som finns - jag vet av egen erfarenhet), men handläggaren måste följa de lagar och föreskrifter som finns. Skulden ligger inte hos personalen, den ligger hos beslutsfattande politiker och fortsätter sedan ner från Försäkringskassans högsta ledning och ner i ledningen längre ner i organisation - som alla bara lyder order.

Inga kommentarer: