Enligt docent Lars Melin är det just detta, "Jag vet inte" som är den allra vanligaste meningen i Sverige. Å så påstår dom att svensken inte alls är blygsam utan alltid tror att han vet bäst! Om docent Lars Melin har rätt? Jag vet inte! Det hela publiceras tydligen i varje fall i nya numret av eminenta Språktidningen.
En del tål inte att andra får publicitet. Mamma har tydligen grämt sig över att Helsingborgs Dagblad nyligen ägnade mer än en hel sida åt att berätta om mig och min blogg. Så hon har i all hemlighet jobbat på att själv komma i tidningen. I dag fanns det en hel sida i Helsingborgs Dagblad om mamma och hennes engagemang i Åstorps Hembygdsförening. Nä, jag ska inte vara elak, hon föredrar nog att slippa skriverier. Men allt för Hembygdsföreningen. Och lite publicitet är du faktiskt värd! Fast texten på HD:s framsida om att du var välkänd i hela Perstorp förstod jag inte riktigt. Det var väl ändå en groda från rubriksättaren. Jag vet inte!
Just nu pågår en intensiv kampanj från kärnkraftsindustrin för att övertyga svenska folket om hur viktigt det är att få bygga nya kärnkraftsverk i Sverige. Kraftindustrin har redan genom passivt motstånd förhindrat den avveckling som finns beslutad. Istället för att verkligen satsa på nya energikällor satsas det enorma summor på utbyggnad av kärnkraften. Industrin har lagt mer pengar på att bygga ut de aggregat som finns än på alternativa energikällor. När den nuvarande utbyggnaden är klar ge de återstående 10 aggregaten mer elström än vad alla 12 aggregaten gav innan Barsebäck avvecklades. Bland de myter som sprids är den om kärnkraftens miljövänlighet. Själva elproduktionen ger inte ifrån sig några klimatpåverkande utsläpp. Men uranbrytning, bearbetning osv är en ytterst miljöskadlig verksamhet. Det var ganska talande när kärnkraftsförespråkaren Jan Björklund vägrade svara på frågan om han ansåg att vi också skulle börja bryta uran i Sverige. Avfallsfrågan från kärnkraften är fortfarande inte löst. Att skänka avfallet till våra efterlevande i tusentals år framåt är ingen lösning. Att Jan Björklund i samma riksdagsdebatt också vägrade att besvara frågan om han ansåg avfallsfrågan var löst är lika talande. Ett bekymmer för många kärnkraftverk är utsläppen av varmt kylvatten. Alla svenska aggregat ligger vid havet just för att kunna bli av med kylvattnet. Jag hörde i dag att ett stort antal Europeiska kärnkraftverk i somras tvingades stänga ner. Utsläppen av kylvattnet hotade att göra vattnet i de floder där det släpptes ut så varmt att det var direkt skadligt för miljön. Det finska aggregat under byggnad som brukar tas upp som bevis för kärnkraftens pånyttfödelse är kraftigt försenat (och fördyrat). Bygget påminner om Hallandsåstunnelbygget. Det är på väg att förvandlas till ett skandalbygge, som kommer att kräva statliga subventioner när det (eventuellt) kommer i drift. Dessutom ska det tilläggas av Sverige inte har elbrist, vi är en elexportör!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar