fredag 30 november 2007

Sänd Reinfeldt till återvinning

DN publicerar i dag Synovates senaste undersökning av partisympatierna. Och det är dyster läsning för Fredrik, Maud, Göran och Jan. Stödet för de fyra Högerallianspartierna är det lägsta på 13 år. Totalt får de fyra krymparna på högerkanten ett stöd på 38,7%. Detta medans den politiska oppositionen får ett stöd på 57,3%. I snitt har Högeralliansen tappat 9,5 procentenheter sedan valet. Det motsvarar 527.000 röster, eller ett tapp på 1.200 väljare varje dag sedan valet. Skulle den utvecklingen fortsätta fram till nästa val skulle Högeralliansen då få omkring 9%. Det måste alltså snart bli ett stopp. Socialdemokraternas 46,2% gör alltså dessa ensamma 7,5 procentenheter större än de fyra på högerkanten. Snart görs det panikutspel ska ni se.

Fast i senaste numret av Fokus finns en artikel som visar att valet när det kommer trots allt kommer att bli jämnt. Man har gjort en sammanställning av de olika så kallade tankesmedjorna i landet. Och här är det en enorm övervikt för stöd till Högeralliansen. Totalt finns 11 olika grupper granskade. Tre av dessa finns på den vänstra spelhalvan. Arena (vänster/socialliberal), Arbetarrörelsens Tankesmedja (s) och Cogito (v/mp). Deras totala omsättning ligger på ca 12 miljoner (där Arena är överlägset störst). På högersidan återfinns de övriga 8. Fem av dessa är ganska små (med kopplingar bland annat direkt till centern, folkpartiet och kristdemokraterna). Men de tre stora, som främst finansieras av näringslivet har alla tre en omsättning var för sig som är mycket större än vänsterns sammanlagda omsättning. Timbro är omsättningsmässigt minst av de tre med en omsättning på ca 17 miljoner medan Den nya välfärden och SNS vardera har en omsättning på cirka 29 miljoner. De totala resurserna för alla dessa är alltså 6-7 gånger så stora som "motståndarnas". Det är här alla annonser, rapporter och utredningar till stöd för en borgerlig högerpolitik kommer från när det är valdags.

Slut på arbetsveckan, slut på månaden, slut på pengarna och slut på inspirationen för övrigt....

Med EU med full fart in i framtiden - utan bromsar
Nä, inte riktigt faktiskt. Jag såg att FN hade offentliggjort en rankinglista över vilka länder som var mest välbeställda i världen. På första och andra plats hittar vi två europeiska länder, Island och Norge. Kan ni gissa vad dessa har gemensamt? Båda har valt att ställa sig utanför den Europeiska Unionen!

Många bloggar handlar om bloggarens jobb. Och många lämnar också ut jobbsituationer ganska öppet. För mig är detta ett problem. Jobbar man på Försäkringskassan finns det mycket man hade kunnat skriva om. Men jag har valt att inte lämna ut detaljer så frikostigt. När Försäkringskassan kommer på tal handlar det om myndighetens organisation och liknande. Inte alla de ärenden man handlägger. Det får inte finnas någon risk för att man bryter mot de sekretessregler som gäller. Men jag tänkte göra ett undantag i dag. Jag talade i går med en kille som hade varit på ett av våra kärnkraftverk och jobbat på uppdrag av en tillfällig arbetsgivare. Han uppgav då att han jobbat alla 7 dagarna i veckan och med övertid jobbat 12 timmar om dagen - i två veckor. Jag vill inte tänka på hur fräsch och effektiv man är efter en sådan arbetsperiod. Och detta inne i en verksamhet som ska ha allra högsta säkerhetstänkandet. Det är uppenbart att man inte tar säkerheten på allvar. Sätt igång med avvecklingen på allvar!

torsdag 29 november 2007

Girighetens ansikte

Under rubriken "Lönefest för finanseliten" berättar Ekonominyheterna om hur mycket 40 utvalda mäklare, analytiker och kapitalförvaltare plockat in på bankkontot. Tillsammans fick denna lilla grupp in drygt 200 miljoner kronor förra året. Det var en höjning med 31%. Observera, inte 3,1% som är vad vanliga löntagare fick på ett ungefär, utan 31%. Ekonominyheterna berättar också om börsbolagens chefer och deras inkomster. I täten ligger Sören Mellstig, vd Gambro som plockade in 67,8 miljoner. Ett drygt tjugotal ligger på inkomster på 20 miljoner eller mer. Det är de här gubbarna (för det är bara gubbar hela högen) som så fort dom får en chans predikar återhållsamhet med löneökningarna. Som varnar för att avtalen (på cirka 3% höjning) är ALLDELES för mycket. Skäms gubbtjyvarna inte ett dugg?

Som lösning på problemen med våld i skolan (föranlett av den 22-åring som knivhögg en rektor på en religiös friskola i går) har skoltalibanen major Jan Björklund konstaterat att det är alldeles för lätt att ta sig in på skolorna. Nu tror jag inte han menar att antagningskraven är för låga utan han menar nog att man ska sätta taggtrådsstängsel och beväpnade vakter kring skolorna. Den mannen är ett stort hot mot svenskt skolväsen. Alla problem som finns i skolorna ska lösas med slagord och hårdare tag. Det måste vara lätt att bo i hans värld där allt kan lösas på ett enkelt sätt. Tror han att gårdagens händelse hade kunnat lösas med hårdare tag? Tydligen är det så att 22-åringen som utförde dådet (och han har tydligen flera våldsdomar bakom sig) skulle hämnas på rekorn för att denna låst in hans lillebror i flera timmar i ett klassrum som straff. Det var tydligen en rektor som trodde på hårdare tag. Det var bara taggtråden runt skolan som saknades. Byt ut Jan Björklund!

Jag verkar vara på gnällhumör i dag. Så det är väl bara att passa på att gnälla på alla dessa musikmobiler som dagens ungdomar har med sig överallt. Levereras dom inte med lurar? Köper man en MP3-spelare får man alltid med ett par (urkassa) proppar att stoppa i öronen när man lyssnar. Det är oftast kasst ljud i dessa öronproppar. Men det är trots detta bättre ljud än det ljud som presteras av musikmobiler via högtalaren. Att sitta på ett tåg och tvingas lyssna till detta burkiga oljud (och dessutom skitmusik) är en plåga. Hör nu pågar och töser, visa hänsyn. Låt oss andra resenärer slippa ert oljud - använd lurar! Jag funderar allvarligt på att köpa upp en bunt billiga öronproppar och dela ut vid behov. Det kan ju inte bli sämre ljudkvalitet än den som presteras via högtalarna för de små tuffingarna.

onsdag 28 november 2007

Befogad optimism?

En Mellanösternkonferens i Annapolis har gett nytt hopp om att det kanske finns möjligheter för en fredligare utveckling i Mellanöstern. George W Bush har fått Israels premiärminister Ehud Olmert och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att skaka hand och att lova fortsätta förhandla. Tyvärr är jag inte lika optimistisk. På båda sidor finns starka grupper som inte vill ha en fred på villkor som den andra parten kan acceptera. På den palestinska sidan är det en mycket hård strid om makten mellan grupper som vill lösa konflikten på en fredlig väg (för enkelhetens skull representerad av Fatah och Abbas) och de grupper som inte tror att en fredlig lösning är möjlig (för enkelhetens skull representerad av Hamas). Om de fredliga grupperna ska vinna kampen om stödet från det palestinska folket måste man kunna visa att förhandlingar ger resultat på för palestinierna acceptabla villkor. Innebär förhandlingsresultatet för stora eftergifter från den palestinska sidan kommer man att tappa allt stöd från befolkningen och istället får bland annat Hamas ytterligare stöd. En acceptabel lösning måste innebära en självständig demokratisk Palestinsk stat inom de gränser som fastställts av FN för länge sedan. Dvs Västbanken, Gaza och östra Jerusalem. Och detta är en lösning som inte kommer att accepteras av stora grupper i Israel. Detta eftersom det innebär att alla bosättningar som byggts på ockuperad mark måste lämnas. Att östra Jerusalem måste lämnas tillbaka till palestinierna. Den israeliska regering som går med på en sådan lösning kommer att förlora nästa val. De bokstavstroende extrema judar som har en stor makt i Israel kommer att fälla regeringen. Och så länge man från Israel vet att USA kommer att stötta Israel oberoende av vad dom gör kommer man från den israeliska staten inte att känna sig tvingade till en sådan lösning. Tyvärr är jag alltså pessimist. Men låt oss hoppas att jag har fel. Det finns inget område där jag så starkt hoppas att jag har alldeles fel!

Maud "mauderaten" Olofsson gav för en tid sedan Lars-Olof Pettersson sparken från sitt utredningsuppdrag (som han fått av den förra sosseregeringen) att utreda trygghetssystemen (som a-kassa och sjukförsäkring) för företagare. Motivet var enligt den gode Maud att "han kunde ingenting om företagarnas villkor". Och istället tillsatte hon en annan (som väl stog Högeralliansen närmare). Nu visar det sig att yttrandet om hans okunskap berodde på att man på Näringsdepartementet förväxlat honom med en annan man med samma namn. I själva verket har det rätte Lars-Olof Pettersson av egen erfarenhet mycket goda kunskaper i problemen med att driva företag. Däremot har jag tyckt mig märka att det finns en massa andra personer inom Högeralliansregeringen som helt saknar kunskaper om villkoren inom de områden dom nu har ansvar för.

Enligt en framlagd rapport kör en övervägande majoritet av den yrkesmässiga trafiken för fort. Många liv (uppskattningsvis i varje fall 25 om året) skulle räddas om man följde trafikreglerna. Stora miljömässiga vinster skulle göras. Man uppskattar att hälften av taxi och bussar kör för fort, och två tredjedelar av lastbilstrafiken har inte lärt sig vad trafikreglerna säger om hastigheten. Det är faktiskt underligt att människor som har sitt levebröd beroende av sitt körkort inte är mer rädd om sitt kort? Räknar dom med att få behålla kortet ändå om dom åker fast? Skärp övervakningen och sätt åt dom ordentligt!

Läste förresten om mannen som blev förbannad när hastighetskameran blixtrade till när han passerade den i 70. Det var ju inte för fort tänkte han. Så han vände, och körde förbi kameran en gång till för att testa, nu i 65 - och kameran blixtrade till igen. Det resulterade i ett mycket ilsket och upprört telefonsamtal till polisen. Som vänligt upplyste den ilskna bilföraren om det var 50 som gällde på sträckan. Inte illa att få två fortkörningsböter från samma kamera på mindre än 10 minuter!

tisdag 27 november 2007

Du snackar skit Göran!

Den Göran jag pratar om är Göran Johansson (s) i Göteborg, inte Göran Persson (s) i Vingåker. Göteborgsgöran har gått ut och krävt att alla flyktingar som använder sig av människosmugglare ska utvisas direkt utan någon prövning av deras status. Och vid en första tanke kanske det låter rätt eftersom Göran menar att det är ett sätt att komma åt människosmugglare som tjänar stora summor pengar på sin jobb. Men om man tänker på att för t.ex. en irakier är det enda sättet att ta sig hit. En irakier släpps inte in i Sverige utan visum (eller knappt ut ur Irak). Och om det finns risk för att han skall söka asyl får han inget visum. Och han kan dessutom inte söka asyl från utlandet, utan måste ta sig till Sverige först. Alltså i korthet, det enda sättet för en irakier att få en chans att söka asyl i Sverige är att ta sig hit illegalt. Smart tänkt Göran, men tänk först nästa gång!

Även kvällstidningarnas redaktioner drabbas ibland av nyhetstorka. Det hade i går drabbat Aftonbladets Bonusredaktion. Ämnet för två helsidor var håroholic. Bortskämda kändisdivor som springer till frisörskan jämt och ständigt på jakt efter den nya frisyren. Bland annat intervjuas Carolina Gynning, som berättar att hon går till frisörskan var tredje dag och blåser 3000-5000 kronor hos frisörskan i månaden. Antingen är hon en totalblåst bimbo som tror att världen snurrar runt henne eller också har hon skrattat hela vägen till banken, för att lösa ut sitt honorar, åt hur lättlurade journalister är. Tyvärr tror jag mest på det första alternativet och skulle gärna vilja tipsa Carolina om några organisationer som gärna tar emot ett litet bidrag. Hennes frissaräkning räcker till att rädda livet på en hel del människor. Jag hoppas hon tänker på det när hon sitter där och färgar om håret för femte gången det året.

För några dagar sedan hade jag synpunkter på vilket som är det värsta rovdjuret i skogen - alltså jägaren. Detta föranlett av att en älgjägare vådaskjutits. Det framkommer nu att den älgjägare som lyckades skjuta sin son istället för en älg tidigare dömts för mord på sin fru. Han har också dömts för vapenbrott. Hans vapenlicens var indragen och det gevär han använde vid älgjakten hade han lånat av en kompis - som inte heller har vapenlicens!

Och när vi ändå berättar om de ansvarsfulla jägarna i skogarna ser jag att polisen i Arjeplog har lyckats plocka in den jägare som tjuvjagat älg från snöskoter och bil. Minst 5 älgar har fått plikta med sitt liv i det aktuella fallet innan köttet såldes till ett slakteri. Som jag sagt tidigare - jag kan inte förstå tjusningen med jakt. Jag kan förstå tjusningen med att smyga omkring i skogen, att sitta på pass, att spåra de ståtliga djuren. Men att sedan skjuta dom?

Jag satt nu på kvällen och zappade runt bland TV-kanalerna, och fick det slutliga bevisat för att den globala uppvärmningen inte bara är en myt. Eurosport visade backhoppning - utan en flinga snö! Landningsbacken var gräs.....

måndag 26 november 2007

Försäkringskassans förtroendekris

Medan jag skriver detta handlar P1:s Studio Ett om hur Försäkringskassans hårdare bedömningar tvingar allt fler till att söka socialbidrag. Fler och fler får avslag på sjukpenning och sjukbidrag och står utan försörjning eftersom dom inte är välkomna till sina jobb pga sin sjukdom, samtidigt som Försäkringskassan inte tycker dom är tillräckligt sjuka för sjukskrivning eller sjukbidrag. I en del fall säkert helt riktigt, men jag har blivit allt mer övertygad om att de som jobbar med dessa ärenden tvingas (uppifrån) att i många fall göra en hårdare bedömning än vad dom egentligen hade velat. Men det stora problemet är inte Försäkringskassans hårdare bedömning. Det stora problemet är bortskämda arbetsgivare som inte är intresserade av personal som inte kan ge minst 120%. Och från regeringens sida handlar det bara om piskan på de sjuka, inte om någon piska på arbetsgivarna - möjligen lite morötter.

Vi fick se en redovisning i dag av den Medarbetarundersökning som gjordes för en tid sedan. Och efter ett tag lyckades vi få se en mer detaljerad redovisning av svaren på alla frågor som ställdes. Bland annat fanns det en fråga som handlade om vi hade förtroende för Försäkringskassans högsta ledning. Enligt redovisningen svarade 100% Nej på den frågan på avdelningen. Det finns alltså inte ett uns av förtroende för höjdarna. Jag skulle gärna vilja se redovisningen för hela landet, men det verkar vara problem med det. Redovisningen av årets undersökning har inte varit lika aktiv som tidigare år. Jag får väl återkomma till ämnet när jag lyckats spåra fram en mer komplett redovisning av medarbetarundersökningen.

Mycket ofta är det de små korta nyhetsnotiserna som berättar den mesta sanningen om dagens verklighet. Jag såg i går en liten notis om "It's a small world", en 43 år gammal attraktion på Disneyland i Kalifornien. Man åker runt i små båtar i en miniatyrvärld. Problemet är att vi blivit för tunga. Båtarna kommer ur kurs och går på grund eftersom passagerarnas vikt har ökat så mycket. Hela attraktionen får byggas om. Om resenärerna klagar på problemen under båtturen brukar dom få en gratischeck till en snabbmatslunch!

I gårdagens Aftonbladet berättar man om Mike Huckabee, en av favoriterna efter Rudy Giuliani på den republikanska sidan i presidentvalskampanjen i USA. Mike är de högerkristna fundamentalisternas kandidat i primärvalen. Han är en riktigt bokstavstroende högerkristen. Bland annat ser jag att han inte kan tänka sig att han är släkt med aporna, utan det är bibelns skapelseberättelse som gäller för honom. Och egentligen vore det en förolämpning mot aporna att hävda ett släktskap. Så Mr Huckabee slipper släktskapet.

I Sydsvenskan läser jag om Malmöbon som skulle skicka lite pengar (2500 kronor) till en kompis på Kuba. Han bestämde sig för att använda betaltjänsten PayPal. Det visar sig att dom (pga USA:s blockad mot Kuba) vägrar att förmedla pengarna. Än så länge har det enda resultatet blivit av det hela att han inte ens fått tillbaka pengarna. PayPal har behållit dom. Det finns ingen svensk (eller EU) blockad mot Kuba. Det innebär att PayPal gör bort sig totalt som en följd av USA:s Kubaskräck. Jag tycker vi inför en blockad mot PayPal istället. Jag tänker i varje fall stänga mitt konto hos PayPal.

söndag 25 november 2007

Köpfria dagen är över - snart kommer lönen

I går var det Köpfria dagen. Det missade ni väl inte? Det är hur som helst lite lättare att hålla det löftet just ett par dagar innan lönen betalas ut än annars. Det är tomt i kassakistan så det köpfria tillståndet inträder så att säga helt naturligt. I Aftonbladet igår gick Signhild Arnegård Hansen, som tydligen är ordförande för Svenskt Näringsliv, till attack på tankarna på att minska konsumtionsraseriet. Och det är klart, man ska ju inte kapa den hand som föder en. Och dessutom misstänker jag att hennes lön är sådan att det inte infaller lika naturligt med en köpfri dag precis innan lönen betalas ut som för oss andra. Hennes kassakista blir nog inte lika snabbt tom gissar jag. Hur som helst lyckas Signhild faktiskt få det till att konsumtionshysterin faktiskt är bra för inte bara lycka och välstånd utan till och med för miljön. Fråga mig inte hur hon fick till det, men hon gjorde garanterat skäl för lönen. Själv tror jag faktiskt att vi skulle må ganska bra av att minska ner på konsumtionshysterin lite - både vi och miljön!

En av de få bloggar jag brukar försöka läsa lite då och då är Stureplanscenterns galjonsfigur, f.d. CUF-ordföranden, Fredrik Federleys blogg. Men han börjar bli lite tråkig. Faktum är att de flesta bloggar är ganska tråkiga (och där kanske jag ska ta med min egen också, men det får andra svara på). Hur Calle Stro.. f'låt Bildts blogg kan vara så populär begriper jag inte alls. Vad är det för roligt att höra honom skryta om hur han far jorden runt och äter middag med kreti och pleti? Hur som helst handlade det om Fredrik Federley. Han skrev helt nyligen att han älskade ostbågar. Hur f-n kan en intelligent människa äta dessa gula giftprodukter? Det är ju det slutliga beviset för en hjärnskada att frivilligt ens befinna sig i närheten av dessa. Ostbågar kämpar med Brysselkål om titeln som det mest vidriga som finns bland livsmedel.

Vårt största rovdjur är på väg att skörda ännu ett offer. Varje år dödas ett par älgjägare av den svenska skogens största rovdjur. Och sedan i går svävar en älgjägare mellan liv och död sedan han skjutits av en annan älgjägare, som väl får betecknas som skogens största rovdjur. Är du ute i skogen är risken större att du skjuts av en jägare än att du attackeras av en varg. Men vilka är det vi sätter igång skyddsjakt på? För övrigt såg jag att två älgar räddats från den svenska älgjakten. Dom flögs till Skottland där dom tydligen ska utgöra grunden i en ny skotsk älgstam. Dom slipper kanske skjutgalna jägare i varje fall.

I går visade TV4 filmen "En andra chans" med bland annat Nicolas Cage. Jag såg ett litet tag på den men när första reklamavbrottet kom så konstaterade jag att den var inte tillräckligt intressant för att jag skulle fortsätta att genomlida infantil TV-reklam och bytte istället kanal. Detta är ett förfarande som jag ofta använder mig av. Det är ofta som kommersiella kanaler tappar mig som tittare just pga irriterande reklamavbrott som plockas in utan någon som helst känsla för vad som pågår. I går gjorde tydligen TV4 tydligen bort sig rejält. När filmen började närma sig upplösningen kom ännu ett reklamavbrott. Och sedan strök man slutet och började sända nästa program istället! Inget förundrar längre när reklampengarna får styra.

För övrigt är det i dag exakt en månad sedan jag mejlade min högste chef, generaldirektören för Försäkringskassan Curt Malmborg, och ställde några frågor om framtiden inom Försäkringskassan. Något svar har inte kommit! Om någon känner Curt så kan ni ju fråga honom varför han inte besvarar epost. Jag är övertygad om att om jag fick epost från en "kund" med direkta frågor hade jag fått en tydlig reprimand från högre ort om jag bara slängde detta i papperskorgen utan att besvara eller åtgärda. Men det gäller väl andra regler i toppen. Hur som helst har jag skickat en påminnelse. Vi får se om det hjälper.

lördag 24 november 2007

Favoritlördagsnöje

Vad tycker ni är det roligaste man kan göra en lördagsförmiddag? Gå en runda i skogen? Ligga kvar i sängen? Förbereda lördagsmiddagen? Åka till ett köpcenter och handla? Själv bestämde jag mig för att det bästa jag kunde komma på var att jobba över! Hela avdelningen var beordrad 6 timmar övertid, och efter att ha påpekat för chefen att hon faktiskt inte kan beordra mig att jobba övertid erbjöd jag mig att trots detta jobba över några timmar om jag fick sitta på det nästan övergivna kontoret i Åstorp. Som partiellt tjänstledig för vård av barn kan jag inte beordras till övertid. Så där har vi (jag och Annika) nu suttit från strax före 8 till strax efter 12 och slitit i vår anletes svett så att några till ska få sin ersättning för vård av barn i lite rimligare tid. Det kändes nästan lite vemodigt. Med största sannolikhet var detta sista gången jag kunde jobba i Åstorp. Den 19 december är sista dagen som Försäkringskassan håller öppet i Åstorp i dessa lokaler. Efter årsskiftet hyr vi in oss i ett rum på Arbetsförmedlingen. Och tydligen ska man ha öppet två förmiddagar i veckan för besök en liten tid. Jag är mycket nyfiken på hur man förberett lokaler och Arbetsförmedlingen på det?

Försäljningen av nya mobiltelefoner går ner! Under tredje kvartalet i år såldes det 890.000 nya mobiltelefoner. Fast det tycker ju inte jag låter så lite på ett enda kvartal. Enkelt uttryckt innebär det ju att mer än varannan svensk köper en ny mobil under året. Kan man hoppas på att det innebär att vi tröttnat på att tvunget få det senaste monstret som premie för att vi byter bolag - än en gång? Kan vi sedan bara slippa alla dessa försäljare överallt också så är jag nöjd.

För några dagar sedan mötte jag på gatan i Helsingborg ett par danska tjejer som tydligen höll på med något skolarbete. Dom undrade om jag hade någon fördom om danskar. Efter ett litet tags tänkande kläckte jag ur mig om danskars rökande överallt. Jag ville ju inte vara elak och påminna om Pia Kjærsgaard eller hennes föregångare Mogens Glistrup och dansk främlingsfientlighet. Och jag tänkte inte på alla ölande danskar. Hur som helst kom jag att tänka på töserna när jag såg i bladet att en undersökning visat att danskar i mycket större utsträckning än svenskar skulle acceptera en rökande partner. För det säger jag, skulle Ingela börja röka åker hon ut - eller jag flyttar själv. En rökande tjej rasar omedelbart i rankningen. Det kvittar om hon i övrigt är en fempoängare, cigg i munnen innebär direkt minst 2 minuspoäng på den femgradiga skalan.

En av Högeralliansregeringens verkliga besvikelser, Andreas Carlgren (c), har hamnat i hetluften. Av ett litet förbiseende missade han att ta upp en ränteinkomst på 69.000 kronor i deklarationen. Det var visst räntor på ett privatlån som han glömt. Och det är ju inte omöjligt att det är så, och inte en efterhandskonstruktion. Men det visar att vi inte lever i samma värld han och jag. Uppenbarligen är 69.000 i hans värld växelpengar som man kan glömma. För mig är 69.000 en jävla massa pengar. Det skulle jag inte missa om jag plötsligt hade så mycket mer pengar. Att Andreas är en besvikelse beror på att han var en av de få i Högerregeringen som jag hade en del förväntningar på. Men han har ju förvandlats till ett miljöalibi. Tillåts bara snacka, ingen handling.

Joggingrapport: Under eftermiddagen har jag passat på att springa en runda i skogen. Det fick även i dag bli sexkilometersrundan. Men det var tungt, mycket tungt i dag. Om det var för att det var kallt eller av någon annan anledning vet jag inte. Tiden 31.45 var sannerligen inte mycket att skryta över. Men, runt kom jag.

För övrigt noterar jag att den gamla ambassadören i Stockholm, Kevin Rudd och hans Arbetarpati tydligen vann valet i Australien och slängde Bushmarionetten John Howards konservativa regering på sophögen. Det bådar gott både för klimatet och freden.

fredag 23 november 2007

Förnedrande?

Helsingborgs Dagblad har kollat upp vilken dag de olika kommunerna betalar ut sitt försörjningsstöd i december. Försäkringskassan har alltid som rutin att tidigarelägga utbetalningen av ersättning i samband med helger. Ersättningar som skulle ha betalts ut 25-27 december kommer därför t.ex. att betalas ut före julen. HD:s granskning visar att de flesta kommuner i NV-Skåne också betalar ut försörjningsstöden före julhelgen. Men tre kommuner, Landskrona, Ängelholm och Klippan, utmärker sig med att ha bestämt att utbetalningen skall ske efter jul. Och det andas en klar översittarmentalitet bakom besluten. Dom ska inte ha pengarna före jul så att dom använder dom till julmat och julklappar, det kan dom spara till under tidigare månader. Det är bättre att pengarna kommer senare så att dom inte har slarvats bort dom utan räcker till hyran. Tydligare kan man inte säga att ni kan gott stå där på knä och förnedra er. Är ni så lata och okunniga att ni tvingas få socialbidrag så bestämmer vi till er!

Våra övervintrande USA-vänner har haft en svår tid. Kriget i Irak har varit svårt att försvara för de flesta. Och utvecklingen i landet har ju under de år som gått sedan invasionen inte direkt gått i deras riktning. Man kunde därför riktigt känna i luften hur glädjen spred sig i dessa grupper när det under de senaste dagarna rapporterats om att antalet döda i Irak minskad de sista månaderna. Fast i dag såg jag en artikel som hävdade att skälet till att antalet döda minskat inte är ett tecken på att situationen normaliserats. Anledningen är att landet blivit så etniskt rensat att de olika grupperna inte längre möts. Miljoner irakier är flyktingar i sitt eget land. Hela landet har blivit uppdelat i shiitiska eller sunnitiska delar. Kurder bor för sig, shiiter bor för sig och sunniter bor för sig. Om detta ska ses som en framgång är ju tveksamt. Den dag inte trupper patrullerar gränserna eller folk försöker flytta hem igen exploderar våldet på nytt.

En av de sista USA-allierade i Irak håller på att falla. Det konservativa styret i Australien under John Howard ser enligt opinionsundersökningarna på att förlora det kommande parlamentsvalet. Den svensktalande Kevin Rudd och hans Arbetarparti verkar gå mot en jordskredsseger. Australien har under senare år internationellt mest blivit kända för att snart vara ett av de få länderna som fortsätter stödja den amerikanske ockupationen av Irak med soldater och för att tillsammans med USA vägra skriva under Kyoto-protokollet för att få ner utsläppen av växthusgaser. Kevin Rudd har lovat att vrida om Australiens politik när det gäller utsläppsbegränsningarna och att ta hem trupperna från Irak.

Ericsson-raset på världens börser är ett tydligt tecken på att aktiespekulanterna är intelligensbefriade. Den totala flockmentalitet där "finanshajarna" inte kan tänka själva utan likt ett fiskstimm vänder på en sekund bara för att en vänder är uppenbar. Vinsterna slutar att sätta nya rekord - och omedelbart är det katastrof. Det handlar ju inte om att företaget helt plötsligt börjat gå med förlust. Vad som hänt är att helt plötsligt är kvartalsvinsten inte högre än vinsten förra kvartalet.

torsdag 22 november 2007

Calles korthus rasar

Jag såg delar av Uppdrag Gransknings fortsatta program om de påstådda sovjetiska ubåtskränkningarna i går på kvällen. Och det är onekligen många frågetecken. Jag förstår att Calle Str.. f'låt Bildt inte vill kommentera saken. Han byggde ju upp sin politiska karriär på sin kritik mot Sovjetunionen. Och när nu hela bevisföringen faller ihop som ett korthus kan jag förstå att han helst vill gömma sig i garderoben. Jag får försöka se reprisen i kväll så att jag får se hela programmet.

Är det mer än jag som är trött på skriverierna om den försvunna Madeleine? Det känns som om Aftonbladet haft en artikel i frågan varje dag under de dryga 200 dagar som gått sedan tösabiten anmäldes som försvunnen. Varannan dag en läcka från polisen som ju numera misstänker att föräldrarna McCann själva ligger bakom försvinnandet. Och varannan dag är det någon släkting eller vän som uttalar sig och bedyrar deras oskuld och istället läcker bevis för detta. Jag har ju naturligtvis ingen aning om sanningen. Men min spontana fråga är hur föräldrar till så små barn kan lämna dessa ensamma på hotellrummet på kvällen och sedan sätta sig och pimpla flaskvis med vin på en bar flera hundra meter därifrån. Jag hade knappt kunnat gå ut med soporna!

Enligt beräkningar skickades det under oktober månad ut totalt 118 miljarder spammejl varje dag. Den högsta siffran någonsin. Av dessa hamnade 250-300 i min mejlbox varje dag. Att det ska vara så svårt att komma tillrätta med spamproblemet. En första förutsättning för att bli av med skiten är att ingen nappar på erbjudandena. För övrigt tycker jag att det borde göras en internationell överenskommelse om att alla massutskick av e-post (det finns ju legitima sådana också) ska ha en ansvarig utgivare. Den Internetleverantör som bryter mot detta och tillåter massutskick ändå stängs av från systemet.

Joggingrapport: Efter två och en halv veckas uppehåll fick det i går på kvällen bli dags för en joggingrunda. En förkylning med snuva har hållit mig borta från motionsspåren. Men som sagt, i går på kvällen kändes det att det inte gick att dra på det längre. Det känns att det blivit höst. Det är mörkt, svalt och fuktigt. Men trots det långa uppehållet och resterna av förkylningen kändes det faktiskt riktigt skönt. Allra helst början kändes förvånansvärt fräscht. Sluttiden på sexkilometersrundan, 30.30 är därför fullt godkänd. Jag har inte högre ambitioner.

onsdag 21 november 2007

Försäkringskassan på hal is

För ett halvår sedan fick ett stort antal människor gå från Försäkringskassan. Officiellt pga arbetsbrist, men vad det verkligen handlade om var medelsbrist. De pengar som anslagits i budgeten räckte helt enkelt inte till för att betala allas löner. Det var i varje fall den officiella förklaringen. Jag har sedan dess haft mina funderingar över var pengar för regelbundet återkommande övertid kommer ifrån. Det har också plötsligt börjat anställas folk igen på en del håll. Och dessutom så budgeteras den "nya" Försäkringskassan med en större personaltäthet än idag. Och till detta kommer att det uppenbarligen finns pengar för en mycket kostsam omorganisation. Den kallas den största omorganisationen som en svensk myndighet någonsin gjort. Det finns pengar till en hel del saker som jag inte vet var dom kommer från. Jag har inte sett att man från regeringen utlovat några höjda anslag - tvärtom. Det förväntas göras neddragningar. De extra anslag som getts är öronmärkta till speciella insatser. Ibland undrar man om man lagt undan pengar på speciella konton för att betala allt detta, och sedan sagt upp folk för att få ihop pengarna. Och ännu fler frågetecken dyker upp i min skalle när jag ser att Kristianstadsbladet för några dagar sedan avslöjade det underliga avtal som en f.d. chef på Försäkringskassan i Skåne fick när han lämnade verksamheten för några år sedan. Det har ryktats om underligheter bland personalen i flera år. Och nu har tydligen något med tillgång till avtalet utnyttjat möjligheten och tipsat pressen. Den aktuella chefen fick 2001 ett avtal som sade att han hade rätt att bli uppsagd pga arbetsbrist 2004, med en uppsägningstid på 24 månader. Och senare lades det till i avtalet att eventuell sjukskrivning skulle förlänga uppsägningstiden. Trots att han alltså slutade 2004 får han fortfarande en lön på 50.000 utan att göra ett dugg. Skandalen är ett faktum! Att han av större delen av personalen dessutom ansågs som otrevlig och inkompetent gör ju inte saken bättre.

Arbetet för ökad jämlikhet mellan könen gör nya landvinningar hela tiden. Enligt nyligen offentliggjord statistik minskar antalet pojkar som regelbundet dricker sig fulla, samtidigt som andelen flickor som gör likaledes ökar. Och siffrorna närmar sig varandra. Framsteg? Eller?

Och här nere i Skåne har den löst organiserade organisationen Bara Bröst genomfört en rad aktioner där dom kräver att få bada topless på olika badhus. I allmänhet blir dom tillsagda att ta på sig på överkroppen. Men dom menar att eftersom tjocka feta gubbar med kanske till och med större bröst inte behöver ha något på överkroppen så ska dom inte heller tvingas ha detta. Och det är onekligen en svår fråga. Jag undrar om dom tycker att dom ska ha rätt att gå på stan också med bar överkropp? Fast det är väl inte accepterat att gubbar gör heller, utom på badparadisens shoppinggator. Men, det är klart. Man kan ju också vara en riktig mansgris och ropa slagordet - Fler tuttar till folket!

Och när vi kommenterar klädsel. Så är det visst just nu en stor diskussionsfråga det manliga modet att ha alldeles för stora brallor som hänger halvvägs ner på häcken så att dom kan visa vilket märke på kalsingarna dom har. Men att det kan bli en så stor diskussion begriper jag inte. Ända sedan de gamla grekerna har vuxna förfärats över hur ungdomarna klär sig. Vill grabbarna klä sig så att normala människor skrattar åt dom så är det ju upp till dom. Det är faktiskt fritt att bli utskrattad. Ett tag skulle tjejer har pratande mamelucker (tunna åtsittande brallor så att man framifrån kunde se "kameltårna"). Och så korta brallor kombinerade med tangatrosor att det blev ett (o)trevligt T i rumpan när dom böjde sig framåt. Sluta bry er om ungdomars klädsel, vill dom skämma ut sig är det upp till dom. Vi gjorde exakt på samma sätt!

tisdag 20 november 2007

Låt lockarna falla

Till slut har jag då kommit så långt att det i dag var dags för ett besök hos hon sam har en sax och kan förkorta mina lockar. Det fick bli min gamla klasskamrat Agneta som jag vågade anförtro klippningen. Och vi hann med att återuppliva många gamla skolminnen och gamla klasskamrater innan det var färdigt. Nu får jag klara mig några månader innan det är dags nästa gång. Man får inte skämma bort dom där fisörskorna.

En man som gissade att en kvinna var 45 år gammal, men som i själva verket bara var 33 år gammal fick som svar en rak höger som slog ut två tänder. - "Jag slog honom över käften. Jag har inte sett honom tidigare men han var spydig och förtjänade en smäll" är hennes förklaring. Men hon hävdar att det var väl inte så farligt, det var väl inte misshandel. - "Jag kan slå min hund eller rappa min häst men jag misshandlar ju inte dom för det" är hennes försvar i domstolen. Vilket straff hon ska ha för misshandel kan jag inte bedöma, men jag förutsätter att domen också innehåller en del som säger att hon inte får ha varken hund eller häst!

Den australiska regeringen är orolig över alla kvinnor som reser till Australien och prostituerar sig. Dom vill bara tillåta imhemska prostituerade!?! Men sexindustrin oroar sig över tankegångarna eftersom det skulle innebära brist på arbetskraft, och ett direkt dråpslag mot bordellerna. Tänk va' skönt att vi slipper den typen av debatt i Sverige!

Och i Nigeria är landets polischef stolt över sin effektiva personal. På bara tre månader har man skjutit ihjäl 785 misstänkta rånare! Tala om skjutgalna poliser! Är det någon som verkligen tror att den typen av inställning minskar brottsligheten? Och hur är det med de som misstänkts vara rånare men var oskyldiga? Visst svinn får man räkna med?

måndag 19 november 2007

Ge upp Mats Odell!

Mats Odell har nu äntligen lyckats utnämna en ny huvudansvarig för försnillandet av svenska folkets egendom efter fiaskot med utnämningen av Karin Forseke. Den nya generalen heter Bengt-Åke Nilsson. Det har framförts tvivel på hans möjligheter att inte hamna i jävssituationer. Bland annat har Dagens Nyheter plockat fram hans aktieinnehav. Och här dyker det bland annat upp ett innehav på aktier i Handelsbanken för omkring en miljon kronor. Handelsbanken kan vara intresserade av både statens andel i Nordea och SBAB. Bengt-Åke Nilsson förnekar att han på något sätt kan hamna i en situation där han kan beskyllas för jäv. - "Mina poster är relativt blygsamma" säger Bengt-Åke. Och då kan vi fastslå att Bengt-Åke och undertecknad inte lever i samma värld. Aktier för en miljon i Handelsbanken är inte en "relativt blygsam post"! Det är för mig en helvetes massa pengar!

EU har skärpt sanktionerna mot Burma. Totalt cirka 400 burmesiska generaler och andra med koppling till juntan är nu svartlistade. Dom får inte resa in i EU och de pengar som EU kommer åt kan dom inte själva röra längre. Man har också infört handelssanktioner som gör det förbjudet att handla med timmer, ädelstenar och metaller från Burma. Men oljan från Burma har man inte infört några sanktioner mot. Tillsammans med ädelstenar är detta juntans största inkomstkälla. Jag kan undra om detta har något att göra med att det är det franska oljebolaget Total som utvinner oljan i Burma?

Det har varit val i Kosovo. Och resultatet har framställts som en stor framgång för Hashim Thaci och hans Kosovos Demokratiska Parti. Men om man fingranskar siffrorna så vet jag inte om man kan påstå att han har något större stöd. Hans parti fick flest röster. Uppskattningsvis 35%. Men valdeltagandet var katastrofalt lågt. Inte bara för att den serbiska minoriteten bojkottade valet, utan också för att mindre än hälften av den albanska majoriteten gick och röstade. Uppskattningsvis 15% av befolkningen i Kosovo röstade på den gamla gerillaledaren (enligt andra terroristledaren). Hashim Thaci var tidigare ledare för den ökända gerillagruppen UCK. Som inte bara kämpade för Kosovos frihet från Serbien utan också gjorde sig skyldiga till en grym utrensning och folkfördrivning av serber. Tyvärr bådar det illa för Kosovos framtid. Men det vågar ingen ansvarig säga av rädsla för att bli beskylld för att stödja Serbien.

söndag 18 november 2007

Med EU mot framtiden

Med EU med full fart in i framtiden - utan bromsar
Från EU nås vi av en god och en dålig nyhet. Man har tydligen enats om nya regler för TV-reklam inom EU. Bland annat ska vi inte behöva vänta lika länge på kisspauserna. Det ska bli tillåtet med tätare intervaller mellan reklamavbrotten. TV-reklam riktade till barn ska också tillåtas, fast TV-bolagen uppmanas tydligen att vara försiktiga med reklam för junk food. Den goda nyheten handlar om att den högerextrema parlamentsgruppen officiellt har upplösts. Detta sedan den krympt till att omfatta färre än 20 medlemmar. Anledningen till krympningen var att 5 rumänska parlamentariker bestämt sig för att lämna gruppen sedan den italienska parlamentsledamoten Alessandra Mussolini hävdat att alla rumäner var vanemässiga lagbrytare, och sedan vägrat ta tillbaka detta. Så kan det gå när inte haspen är på.

Jag ser att kristdemokraterna i Skåne är osams. Inte visste jag att så'na kunde bli osams internt? I dagarna höll man årsstämma i distriktet, och då var inte några av de större avdelningarna kallade. Vad man bråkar om är tydligen medlemsavgiften, och några av avdelningarna har vägrat betala avgiften och har då inte heller blivit kallade. Heter det inte att man ska vända andra kinden till och liknande kloka ord? Varför bråka internt när man kan bråka med andra?

I genomsnitt väljer 17 exsoldater att ta sitt liv i USA varje dag. 2005 var det mer än 6.000 exsoldater som gjorde självmord. Det kan jämföras med att antalet döda amerikanska soldater i Irak nu närmar sig 4.000. Det finns en stor risk att irakkriget kräver fler offer hemma i USA än i Irak. Bland de som klarar livhanken under vistelsen i Irak gör upplevelserna att deras liv när dom kommer hem blir så hemskt att dom väljer den slutliga utvägen. Krig är grymt för de som är inblandade (både civila och soldater), något som de som fattar besluten sittande i säkerhet där hemma borde tänka mer på.

Jag ser förresten att Sverige är det land i världen som har flest kvadratmeter shoppingcenter per innevånare. Det var inte en statistiktitel som vi ska vara stolta över!

Slutligen ett meddelande till Skånetrafiken och Banverket som jag glömde i går. På järnvägsstationen i Åstorp finns tre monitorer som ska visa vilka tåg som ska gå och komma, vilket spår som gäller och tider och försenar osv. I går när Angeli och jag skulle ta tåget till Helsingborg för vårt biobesök visade den monitor som sitter i väntsalen tåg från 11-tiden. Trots att klockan var 1300. Den har visat samma bild sedan den sattes upp.... Den monitor som står ute på spår 2-3 var helt död. och det har den varit en tid nu.... Slutligen visade den monitor som finns vid spår 1 att det skulle gå Öresundståg dels till Lund-Malmö och sedan till Ängelholm. Den visade inte trafiken i Åstorp utan från någon station utefter Västkustbanan.... Dessutom var högtalarna så lågt uppskruvade att det gick inte att höra ett smack av vad högtalarrösten meddelade. Min vädjan till Skånetrafiken och Banverket är att man gör allvar av att fixa till problemen.

lördag 17 november 2007

Skattefiffel är också stöld

I ett försök att legitimera skattefifflandet försöker en Jan Månsson i dagens Sydsvenskan hävda att svartjobb kanske är bra för ekonomin. Svartjobbaren köper ju in råvaror osv och genererar på så sätt pengar till ekonomin ändå. Men då kan vi ju vända på det. Den som lurar till sig bidrag han/hon inte har rätt till kommer troligtvis att använda pengarna för konsumtion. Och genererar på så sätt mer pengar till ekonomin. Båda resonemangen är exakt lika fel. Skattefiffel (uppskattningsvis 133 miljarder om året) och Bidragsfusk (uppskattningsvis 10 miljarder om året) är båda stöld från grannar, arbetskamrater, familjemedlemmar och andra medborgare. Bidragsfusket (ca 2% av de totala bidragen) och stöld i affärer (svinnet beräknas till ca 3% av omsättningen) är allt stöld från oss andra. Ingen form av stöld är legitim, bidragsfusk, snatteri, försäkringsbedrägerier, inbrott eller skattefusk är allt bara olika sätt att stjäla från andra. Att sedan vissa moderater tycker att skattefiffel är legitimt gör inte saken bättre. Det säger kanske bara lite mer om moderaters moral. Varannan moderat kan tänka sig utnyttja svartjobbare, bara var femte socialdemokrat. Bekämpa ALL form av stöld!

Det är inte bara bland islamister som det finns extrema knäppskallar. 29 kristna i Ryssland har bosatt sig i en grotta i avvaktan på domedagen som beräknas komma någon gång i maj. Att dom gör det själva är ju upp till dom, men dom har bland annat flera spädbarn med sig. Religionen (det kvittar vilken religion) innebär mest dumheter!

En kvinna som (något överförfriskad) antastade en kille, drog ner byxorna på honom och sedan bet honom kraftigt i det allra heligaste har av en domstol dömts till villkorlig dom och 6 dagsböter (samt skadestånd till mannen på drygt 11.000 kronor). Är det någon som tror att en man som gjort något liknande mot en kvinna (troligtvis kallat våldtäkt) hade kommit undan lika lätt? Varför döms (nästan) alltid kvinnor lindrigare än män för samma brott? Och nu handlar det inte om problemet med att bevisa ett brott, t.ex. en våldtäkt. När ord står mot ord är det ofta inte lätt att döma någon. Det är värre att döma en oskyldig (det får INTE ske) än att en skyldig kommer undan. Bevisbördan måste alltid vara hög. Det handlar om det straff som döms ut när brottet anses bevisat.

Angeli och jag har tillbringat eftermiddagen på bio, och sett Surf's Up, dokumentären om den surfande pingvinen Cody och hans äventyr. Fullt acceptabelt lördagsnöje. Det tråkiga var filmtrassel. Filmen gick av direkt i början, och det innebar att en film som officiellt skulle börja 14.00 inte drog igång förrän 14.40. Fast nästan halva förseningen är ju all reklam som ska pressas in innan filmerna kan börja. Fast jag tycker att en dryga 20 minuters försening gör det befogat med mer än en kort förklaring efter drygt 5 minuter (innehållande uppgiften att det tar 2-3 minuter till). Ett företag som tänker på sina kunder hade faktiskt gett någon form av kompensation eller i varje fall en ordentlig ursäkt. Dåligt SF!

fredag 16 november 2007

Å Maud hon tänker vädja

Marknadsdomstolen har (med röstsiffrorna 3-2) gett det skandalomsusade elbolaget Ekfors Kraft (ägd av tillika skandalomsusade Mikael Styrman) rätt i den del som gäller om företaget gör sig skyldig till missbruk av monopolställning. Konflikten mellan å ena sidan Ekfors Kraft och å andra sidan Övertorneå och Haparanda kommuner handlar om elavgifter. Ekfors Kraft kräver ungefär dubbelt så mycket betalt för ellevereanserna till gatubelysningen som är normalt i grannkommunerna från andra elleverantörer. Kommunerna vägrar betala ockerpriset och som resultat är gatubelysningen släckt. Till saken hör att det är kommunerna som satt upp gatubelysningen men överlåtit på kraftföretaget att sköta dom. Företaget Eksjö Kraft har tidigare satts under tvångsförvaltning, men det företag som fick uppdraget sade till slut upp sig eftersom ägaren vägrade samarbeta. Företaget och ägaren har också mycket stora skatteskulder. Den enda lösningen är nog att kommunerna sätter upp ny gatubelysning på andra sidan gatan och låter denna skötas av någon annan. Och vi kan av detta lära oss att den bästa lösningen är att kommunerna själva sköter sådan här vital verksamhet, och inte överlåter den på privata företag. Privatisering skapar problem ibland. För övrigt ser jag att Maud Olofsson (som ju är Näringsminister) har sagt sig vädja till Mikael Styrman att tända belysningen. Hade det varit någon stake i Maud hade hon naturligtvis krävt det! Det här är ett utmärkt exempel på att viss verksamhet ska ske i offentlig regi.

Jag såg på TV innan jag skrev det här en skoldebatt på TV. Och där fortsatte major Jan "skoltalibanen" Björklund att svartmåla den svenska skolan. När han uttalar sig om den svenska skolan får han det till att låta som om den är sämst i världen. När det i själva verket handlar om att den tillhör den bästa på alla områden, även om man inte är allra bäst på alla områden. Han verkar tro att betyg från det att barnen lärt sig gå och kadaverdisciplin löser alla problem. Och att allt var bättre förr. Som vanligt tog han upp den finska skolan som det lysande goda exemplet. I samband med skolmassakern i Jokelaskolan i Tusby (den hände i Finland, inte i Sverige hr Björklund) så läste jag statistik som visade att de finska eleverna trivdes mycket sämre i skolan än svenska. Många fler mådde riktigt dåligt jämfört med i Sverige. Nä, byt ut Jan Björklund. Vi vill inte tillbaka till den gamla dåliga skolan. Jag minns att jag under min tid på skolan fick två anmärkningar för dåligt uppförande. En fick jag för att jag gick genom en korridor (när det ösregnade ute) som var enkelriktad. Och jag gick på fel håll. Till all lycka tyckte min klassföreståndare att den var löjlig och rev itu den. Den andra anmärkningen fick jag för att jag (tillsammans med några klasskamrater) gått och satt oss på ett par bänkar som var reserverade för lärare! Det fanns ett par bänkar med ryggstöd på en skyddad och trevlig plats inne i en plantering som var reserverade för lärare att sitta på. Där satt aldrig någon lärare, för dom var aldrig ute på rasterna. Alltså gick vi och satte oss där. Vilket vi inte skulle gjort - anmärkning på halva klassen direkt. Även den gången tyckte vår klassföreståndare Åke att den var löjlig och slängde den i papperskorgen. Men det är väl den typen av skola som Jan Björklund vill tillbaka till. Inte dagens med elever som får lov att tänka själva.

Det kärvar förresten i löneförhandlingarna för de statsanställda. Vårt fack ST har strandat förhandlingarna och medlare har kallats in. Bland annat handlar det om att motparten anser att de som jobbar inom statlig tjänst ska ha lägre löner än andra. Fast det gäller bara vanliga tjänstemän. De allra högsta tjänstemännen, dom som bestämmer inriktningen ska ha högre löneutveckling än slavarbetarna på golvet. För inte har det på senare år varit några besparingar när nya topptjänstemän fått sina löner satta. Regeringen har däremot i budgeten anslagit så lite pengar att det inte räcker för att följa löneutvecklingen på den övriga marknaden. Antagligen tycker man att vi ska jobba lite ideellt också. Bara för att få jobba för samhället bästa. Och det lovar jag att göra - om dom också gör det!

torsdag 15 november 2007

Odell hit och Odell dit

Aftonbladets ledare i dag tycker att det är dags att pensionera Odell. Medan Expressens ledare tydligen tycker att Odell lika gärna kunde vara socialdemokrat. Och här får jag inte riktigt ihop det hela. Men, en sak är säker. Mats Odell (kd) ligger risigt till i alla läger just nu. Hans försnillande av folkets gemensamma egendom har blivit en härdsmälta. Tydligen är det så att hans nya förslag på högsta tjänsteman att ta över ansvaret sedan Karin Forseke tvingats hoppa av inte får godkänt av de övriga partierna i Högeralliansen. Jag tror att jag håller med Aftonbladet, pensionera Mats Odell. Även om han får full statsrådspension resten av livet blir det billigare än att behålla honom. Han kan ju jobba gratis för Svenskt Flyg i fortsättningen. För bevare mig väl om Expressen har rätt. Mats Odell sosse? Brrrr!

Enligt Statens Institut för kommunikationsanalys reser svensken i snitt 4 gånger så mycket med bil som med kollektivtrafiken när man ska ta sig till jobbet. De som använder kollektivtrafiken mest är stockholmarna. Det är väl detta som ligger bakom beslutet för det borgerliga styret i Fjollträsk att man ska använda pengarna från Trängselskatten till mer motorvägar istället för satsning på kollektivtrafiken som det sas från början. Det kan ju inte vara hållbart att stockholmarna är sämre än övriga svenskar på bilkörandet! För det är ett fastlagt faktum, mer vägar - mer bilar. Mer spår, tåg och bussar - fler resande i kollektivtrafiken istället. Smart tänkt 08-or!

Jag ser förresten i bladet att en österrikisk radiostation lottar ut ett pris. Vinnaren ska få förstatjing att gå in i David Beckhams hotellsvit direkt efter att han lämnat hotellet efter morgondagens match mellan Österrike och England. Han ska då få den stora glädjen att få ligga i samma säng som David Beckham. Och kanske även hitta ett par efterlämnade boxerkalsingar. Enligt bladet använder nämligen farbror David aldrig ett par kallingar mer än en gång. Fast, vem f-n vill ha Beckhams gamla kallingar? Eller ligga i hans obäddade säng? Var det inte en film som hette En ding ding värld?

Förresten är det inte så underligt att sportens svans ibland uppför sig illa. I samma blad som ovan ser jag att Huddinges tränare Gustav Ström kommenterat det faktum att det bröt ut fullt slagsmål mellan spelarna efter hockeymatchen mellan Huddinge och Västerås i går med: "Kul att få bjuda på lite hockeygodis efter slutsignalen. Publiken fick valuta för pengarna." Inte så underligt att huliganerna slåss när lagens tränare tycker det är kul att spelarna slåss. Brrr! Det är väl också en ding ding värld?

Slutligen noterar jag att det nu är tre veckor sedan jag skickade epost till Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg. Jag hade lite frågor om hur han såg på min personliga framtid inom Försäkringskassan. Jag undrade vilket intresse Försäkringskassan hade som arbetsgivare av att göra sitt bästa för att kunna behålla sin erfarna personal. Han har nämligen tidigare hävdat att man skulle göra detta. Naturligtvis har det inte kommit något svar. Fast det hade jag ju inte väntat heller.

onsdag 14 november 2007

Usch för dansken!

Det danska valet blev inte riktigt så jämnt som en del undersökningar hävdade. De tre partier som i går utgjorde regeringsunderlaget tappade sammanlagt 5 mandat. Men så tillkom det nya Ny Alliance som fick just 5 mandat. Det blev alltså ingen förändring alls. Anders Fogh Rasmussens Venstre (som alltså inte är ett vänsterparti) tappade 6 mandat. Konservative fick behålla sina 18 mandat och Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti ökade med ett mandat till 25. Och Naser Khaders nya Ny Alliance fick alltså 5 mandat. Totalt alltså ett oförändrat stöd för den borgerliga regeringen. Med den skillnad att man nu har ännu ett parti som ska stödja. Men man är fortsatt beroende av halvrasistiska Danskt Folkeparti. På oppositionssidan tappade Socialdemokraterna två mandat till 45 mandat. Radikale Venstre (som är ett borgerligt parti som är varken radikalt eller vänster) tappade 8 mandat till 9 mandat. Socialistisk Folkeparti (som är det danska Vänsterpartiet) ökade med sensationella 12 mandat till totalt 23 mandat medan Enhetslistan tappade 2 mandat och har 4 mandat. Alltså egentligen inget nytt mer än att oppositionen tog ett steg till vänster och den borgerliga regeringen fortsätter att vara beroende av vidrigheterna från Pia Kjærsgaard. Anders Fogh Rasmussens strategi att förhoppningsvis slippa Pia misslyckades. Han är fortsatt lika beroende. Det är tragiskt men sant att vårt södra grannland har ett halvrasistiskt missnöjesparti på högerkanten med ett stöd på nästan 14%. Riv bron och sabotera propellrarna på färjorna!

Som jag nog berättat några gånger tidigare håller Försäkringskassan på med en enormt omfattande omorganisation. Huvudfilosofin bakom denna är att det är effektivare med en starkt centraliserad verksamhet med stora arbetsplatser i de stora städerna istället för den nuvarande organisationen med en decentraliserad verksamhet på många håll i landet. Det första större ärendeslaget som centraliserades var Aktivitetsstödet. Från att för några år sedan ha handlagts lokalt i nästan alla kommuner centraliserades verksamheten till en plats i hela landet. Det gick åt skogen! Nu ska 60 nya personer anställas. Och dessutom ska verksamheten fördelas på två orter för att som det heter "minska sårbarheten". Dessutom ska ungefär lika många handläggare lånas in från andra håll på flera håll i landet för att tillfälligt lösa akuta problem. Officiellt skyller man på att det pga lagändringar blivit mer komplicerat än planerat. Och detta stämmer delvis. De nya A-kasseregler (försämringarna alltså) som Högeralliansen drev igenom gör handläggningen mycket mer komplicerad. Men dessa ändringar infördes innan centraliseringen genomfördes. Och tillkrånglandet kompenseras delvis av ett minskat antal ärenden. Dom borde säga som det är; centraliseringsplanerna sket sig!

De totala skatteskulderna som svenskarna har uppgår till 38 miljarder kronor. Alltså ungefär 4 gånger så mycket som det uppskattade fusket med bidrag (och socialförsäkringar) beräknats till. Den som leder i Skåne har en skuld på 151 miljoner och ett tiotal personer har skulder på kring 10 miljoner eller mer. Många med stora skulder har rymt från Sverige dom fegisarna.

För övrigt har jag varit hos tandläkaren i dag. Och det är helt klart inget nöje att sitta i tandläkarstolen även om jag tillhör de som kan slappna av ganska bra. Men att gå ut... Jag är nu 1925 kronor fattigare! Om folk betalde sina skatter och inte fifflade hade det inte varit något problem med en tandvårdsförsäkring värd namnet.

tisdag 13 november 2007

Stureplanscentern är ute och reser

I dagens Aftonbladet har nuvarande ordföranden i CUF, Magnus Andersson (en värdig representant för Stureplanscentern) ett debattinlägg där han hävdar att centern vet vad verklig solidaritet är. Egentligen är det mesta blaj-blaj och sådant som väl de flesta håller med om. Men han börjar sin artikel med att argumentera för CUF:s krav på införande av ett grundtrygghetssystem i socialförsäkringarna. Ett krav man är ganska ensamma om. Och skälet till det hela är naturligtvis att hela idén är knäpp. I Magnus Anderssons argumentation menar han att det är orättvist att sjuksköterskan och direktören inte får samma bidrag när dom är sjuka. Tyvärr har Magnus fått en sak om bakfoten. Sjukpenning (och föräldrapenning) är inte ett bidrag. Det är en försäkring. En inkomstförsäkring (det heter sjukförsäkring och föräldraförsäkring)! Försäkringen ska kompensera för den inkomstförlust man gör. Tanken bakom en försäkring är att man betalar in en avgift (i Sverige genom arbetsgivaravgifter i förhållande till lön) och sedan får man ut en kompensation från försäkringen om man förlorar pengar i förhållande till vad man förlorar. Jag kan inte se att det är bättre att den som knappt jobbar ska få ett bidrag om han blir sjuk som är lika stort som den som jobbar heltid. Antingen blir bidraget så lågt att den som har hög inkomst tvingas ta ännu en försäkring, eller också blir det så högt att det lönar sig att bli sjuk för den som har låg inkomst. Du är ute och reser Anders! Tycker du att bilförsäkringen ska betala ut samma ersättning till den som blir bestulen på sin Rolls Royce och den som blir bestulen på sin gamla Skoda också? Nä Anders, du får nog tänka om lite! Det blev nog lite för mycket serverat vid Stureplan när dom tankarna tänktes fram.

Kristdemokraterna har börjat få panik. Opinionssiffrorna är katastrofala, och risken för att partiet åker ur riksdagen i nästa val är stor. Affärerna med fastighetsskatten som var tänkt att bli en valvinnare har gjort att frågan snarare blivit ett sänke. Så nu får Göran Hägglund och partistrategerna tänka om. Därför har man just nu inlett en kampanj på temat ett justare Sverige. Och huvudtemat i det hela verkar vara att det ska införas en lag som gör det straffbart att inte ingripa mot brott. En tanke som bör stanna vid en tanke. Visst ska du ingripa - om du kan. Men att lagstifta i frågan är totalkorkat. Det löser inte problemet eftersom du faktiskt inte kan döma folk för att dom blir livrädda. Men det låter ju fint.

Den utredning som Christina Rogestam gjort om de svenska flygplatserna föreslår bland annat att flygplatser som t.ex. Kristianstad och Ängelholm här i Skåne ska fortsätta stödjas med skattesubventioner på upp till 75% av kostnaderna. Man uppskattar att det faktum att flyget slipper betala skatt på flygbränslet motsvarar ett stöd på omkring 2 miljarder kronor. Hade det vanliga bensinpriset haft samma (dvs obefintliga) beskattning som flygbränslet skulle priset ligga på 4 kronor. Det är dags att låta flyget betala sina kostnader. Inte ens den lilla blygsamma flygavgift som den f.d. socialdemokratiska regeringen införde fick vara kvar. Den avskaffades av Högeralliansregeringen innan den hann träda i kraft. För inte tusan kan affärsflygresenärerna betala för sig!

måndag 12 november 2007

Fredrik ute på hal is

Moderaternas nya reklamkampanj
Förtroendet för Fredrik Reinfeldt har dalat på senare tid enligt flera opinionsundersökningar. Själv har jag svårt för att förstå hur förtroendet för just honom kan minska. Han borde ju vara den moderat som svenska folket litar på. Han är ju den enda av dom som inte fifflat med skatt, TV-licens eller annat. Att moderaterna som parti ligger risigt till kan jag alltså förstå, men Fredrik som person? Den enda ärliga i hela sörjan!

Jag körde punktis på cykeln för några dagar sedan. Och har tvingats klara mig utan cykel några dagar. I går fick jag äntligen tid över att fixa till det hela. Nu återstår bara att få rätt på växeln. Cykeln ska egentligen ha tre växlar, men att hitta rätt spänningsläge på vajern är ett helsike efter varje gång man tvingats plocka av hjulet (varför är det alltid bakhjulet det blir punktis på?). Antingen har man bara 1:an och 2:an eller bara 2:an och 3:an. Det brukar krävas ett par dagars finjusterande innan allt fungerar som det ska. Vad är det förresten för dålig kvalitet på dagens cykeldäck! Cykeln är inte så gammal, men däcket var chockartat blankslitet. Dags att byta redan? Det fanns en gång i tiden när man kunde köpa svensktillverkade kvalitetsdäck från Trelleborg. I dag handlar det om billig smörja från Taiwan och Thailand. Däck som slits och spricker på några månader. Säga vad man vill, men inte går utvecklingen framåt. Eller är det bara jag som börjar bli gammal och gaggig.

Kärnkraftsverket Forsmarks ledning får stark kritik i en rapport efter händelserna förra sommaren. Säkerhetstänkandet hade degenererat och kritiken mot att lönsamheten var viktigare än säkerheten har kommit från flera håll. Ledningen hade blivit så självgod att man inte tog varningarna på allvar. Det är inget annat än en enorm skandal. Olyckor ska alltid undvikas, men ett område där en olycka absolut inte får hända är på ett kärnkraftsverk! Sätt igång med avvecklingen.

Flera hundra krokodiler har rymt från en krokodilfarm i Vietnam efter en översvämning. Kan inte var kul att bo i det grannskapet!

söndag 11 november 2007

En guldmedlems biorapport

Gårdagen avslutades med ett biobesök. Kevin och jag var och tittade på Elisabeth: The golden age i Helsingborg. Det är Kevin som har ett stort historiskt intresse och gärna ville se filmen. Och jag ångrar inte att jag följde med. Även om historiska dramer inte är min favoritgebit. Jag vill helst skratta lite...

En av nackdelarna med att gå på SF:s biografer på senare år är den tidning Filmguiden, som delas ut gratis. Den här blaskan som produceras av Expressen är mer en sladdertidning än en filmtidning. Bara ungefär en tredjedel av tidningen handlar om film. Resten är sladderblaj som inte har det minsta med film och bio att göra. Det mest värdefulla av resten är spel och musikrecensioner men det har fortfarande inte i en filmtidning att göra. Och tre sidor om vilka som är de tio bäst klädda svenskarna är ju totalt meningslösa att fylla ut en filmtidning med. Att dom tio dessutom är okända för mig och ser ut som f-n gör det ju inte bättre. Jag hoppas SF får riktigt bra betalt av Expressen för att dom ska få dela ut skiten på deras biografer. Finns det ingen som är villig att producera en seriös filmtidning istället?
Det börjar bli vinter på Söderåsen

Dessutom möttes vi när vi kom hem till Åstorp på kvällen av att det hade snöat här. En halv centimeter snöblask på marken! Fast det finns de som påstår att det var hagel...

I dag var det traditionsenligt dags för Friluftsfrämjandets Höstlunk. Det var dock höstens sista arrangemang, som döpts till Gåsalunk eftersom det precis varit Mårten Gås. Dom påstod att första pris skulle vara en Gås. Med tanke på att jag bara fick ihop 6 rätt (Ingela hade 7 och Kevin 8 - det var alltså grymt orättvist i dag) bryr jag mig inte så mycket om förstapriset. Jag får som vanligt inrikta mig på ett lottat tröstpris. Kylan var kvar från gårdagskvällen, så det var halt att gå, och på sina håll lite halvvitt på marken. Men eftersom solen sken och det inte blåste var det en riktigt trevlig runda - trots orättvisa frågor.

lördag 10 november 2007

Gamla gaggiga gubbar

I dagens Aftonbladet är kolumnisten Staffan Heimerson mycket kritisk till järnvägen. Ett färdmedel som han betecknar som kostsamt, dragigt och opunktligt. Och eftersom den första järnvägen öppnades 1825 så är ju färdmedlet dessutom hopplöst omodernt. Att den gode Staffan Heimerson med åren har blivit ganska gaggig är inget nytt för en som en gång i tiden faktiskt uppskattade Staffan. Men jag upplever det som om Staffan med åren tagit ett par steg åt höger, och dessutom blivit ganska gaggig. Kanske dags att pensionera sig? Jag har svårt att förstå hur han kan publicera sig i något så gammalt som en tryckt tidning. När var det som tryckkonsten uppfanns? Gutenberg, när var det han levde? Staffan hävdar att järnvägen endast överlever tack vare subventioner. När det gäller längre resor inom Sverige är det snarare flyget som överlever tack vare subventioner. Medan SJ:s fjärrtrafik får vara så snäll och betala energiskatter, hyra för lokaler, banhyra till Banverket och det utan att få några subventioner lever flyget på att man slipper betala skatt på flygbränslet och att de flesta flygplatser i landet subventioneras av kommunerna som betjänas. Som sagt, Staffan det är nog dags att ta ut pensionen!

Dom har lovat snö, och det tänkte jag vara rolig och klaga på - att det inte kommit någon snö alltså. I går var det periodvis ganska regnigt och det blåste bra, men inte kom det någon snö. I morse låg det ingen snö på marken, och i dag har det varit riktigt skönt väder. En i huvudsak blå himmel, några grader över nollstrecket och ingen blåst. Riktigt skönt. Därför var det lite taskigt att samtidigt som jag började skriva ner detta så såg jag när jag tittade ut genom fönstret att det kom något vitt i luften. Jag tror att de familjemedlemmar som befann sig närmare fönstret hävdade att det var hagel och inte snö. Men skit samma! Nåja, vi börjar ju närma oss december.

Jag hörde större delen av P1:s intervju med Maud Olofsson. Bland annat hann jag höra en hyllning (varning till Sverige) av den kinesiska utvecklingen. Fast inte ett ljud (när jag lyssnade) av kritik av effekterna av det som händer i Kina. Kina är en diktatur. Inte en kommunistisk diktatur längre utan mer en marknadsekonomisk diktatur. Den snabbt växande ekonomin i Kina växer på bekostnad av miljö, befolkningens hälsa och miljön i allmänhet. Jag såg förresten en lustig liknelse, de nya Mauderaterna... Maud jobbar hårt på att ta över på högerkanten sedan dom andra nya Moderaterna, i varje fall i ord, positionerat sig i mitten på den politiska skalan.

fredag 9 november 2007

Sanningen om bidragsfusket?

Delegationen mot felaktiga utbetalningar (som tillsattes för två år sedan av den förra socialdemokratiska regeringen) har kommit fram till att svinnet i de svenska bidragen till hushållen ligger på cirka 20 miljarder på ett år. Av detta är ungefär hälften (10 miljarder) medvetet fusk, medan den andra halvan är felaktiga utbetalning pga misstag, oklara regler osv. Det mesta i pengar räknat kommer från Försäkringskassan (som ju också betalar ut mest) men procentuellt mest fel är socialbidragen. Värt att notera är att hela rapporten bygger på kvalificerade gissningar. Av naturliga skäl går det inte att fastslå det verkliga värdet. Intressant är att de felaktiga utbetalningarna av Tillfällig Föräldrapenning har sjunkit till nästan hälften jämfört med de uppblåsta larmrapporter som släpptes för en tid sedan. Moderata Socialförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson är naturligtvis upprörd och kräver hårdare tag. Värt att notera är att uppskattningen av skattefusket ligger på upp till 150 miljarder. Dvs enkelt uttryckt 10 gånger så mycket. Fast där är ansvarig minister inte lika upprörd och kommer inte med samma krav på hårdare tag. Kan det ha något samband med att det är de egna väljarna som då skulle drabbas?

I Finland börjar man lite så smått att diskutera de mycket liberala vapenlagarna i landet. Pekka-Eric Auvinen, som trodde sig vara något av en övermänniska på högerkanten, hade gått med i en skytteklubb. Han hade varit där en gång, men med det som alibi kunde 18-åringen få en vapenlicens utan någon annan kontroll och sedan fullt legalt köpa en helt vanlig pistol och mängder med ammunition till denna för att sedan ta livet av 8 oskyldiga. Inte trodde jag att finnar var så korkade. Fast som någon i en debatt uttryckte det. Hade ännu fler haft vapen hade någon av dom ju kunnat skjuta ner grabben innan han dödade så många. Ibland går människors resonemang bara runt i en cirkel och kommer ingenvart!

Jag ser förresten att (svenskägda) tidningen Metro i USA vägrat ta in en annons som var starkt kritisk till Bush krig i Irak. Med Metro i kamp för yttrandefriheten.

Som tydligen förresten helt avskaffats i USA:s lydstat Pakistan.

Jag såg förresten apropå inget speciellt att en i USA uppförd s.k. "terrorist watch list" som upptar människor som av USA befaras vara terrorister och som ska hållas ett extra öga på innehåller 860.000 namn. Bland annat lär dom som finns på listan inte få flyga med amerikanska flygbolag (eller andra flygbolag som vill ha kontakt med USA). Alla de organisationer som USA satt upp på terrorlistan (Hamas, al-Quaida, IRA. Tamilska tigrar osv) uppskattas ha ca 200.000 medlemmar totalt. Undrar vilka alla de andra är? Troligtvis helt oskyldiga människor som kommit på kant med någon som sedan anmält dom till listan. En lista som innehåller så mycket fel är ju helt värdelös.

torsdag 8 november 2007

Tragedi

Tragedin i finska Tusby när en 18-årig elev på Jokelaskolan sköt ihjäl 7 skolkamrater, skolans rektor och sedan sköt ihjäl sig själv berör nog alla. Men vi ska nog vara försiktiga med att dra förhastade slutsatser av en enskild händelse. Men, det är tragiskt att ansvariga (skola, polis, sjukvård, andra myndigheter, kamrater, föräldrar) inte uppmärksammar de förvarningar som nästan alltid finns. I det här fallet har uppenbarligen grabben (som var allmänt känd för högerextrema elitistiska åsikter) redan innan händelsen lagt ut förvarningar på nätet. Vi kan ju också undra hur det fungerar när en 18-åring med den här bakgrunden kan få vapenlicens för handeldvapen. Finland har med näbbar och klor inom EU kämpat för att få behålla sina mycket liberala vapenregler. Det kan ju också vara skäl att ställa sig frågan hur detta kunde hända i Finland. I dag förs en nedvärderingskampanj mot den svenska skolan från politiskt håll. Om man får tro vissa (skoltalibanen Jan Björklund (fp) och Margareta Pålsson (m) så är den svenska skolan den sämsta i världen (vilket inte alls stämmer, den svenska skolan ligger i topp i den felsta internationella undersökningar). Och just de som klagar brukar hävda att den finska skolan däremot, den står i hög klass för sig själv!

Svenska UD har lagt ner utredningen om ifall Oussama Kassi kränkts när han utlämnades från Tjeckien till USA. Detta efter att den svenska ambassadören i Prag pratat med tjeckisk polis. Dom säger att han inte kränkts, och då är detta naturligtvis fallet. Inte kan väl någon som beskylls för något undanhålla något. En föredömlig utredning gjord på Calle Stropps departement. Eftersom den tjeckiska polisen säger att allt gick rätt till så finns det inte någon anledning att prata med amerikansk polis säger man. En föredömlig utredning som sagt!

Jag lyssnade på P1:s Studie Ett innan jag gick hem från jobbet. men tyvärr fick jag inte höra hela för att inte riskera att missa tåget. Men jag hann bland annat höra f.d. vice ordföranden i Fria Moderata Studentförbundet, Maria Stenergard försöka förklara organisationens slagord om att Skatt är Stöld. Hon hade vissa problem på den punkten. Efter hennes insats fortsätter jag att hävda att vissa moderater som en politisk gärning fifflar med skatten. Och det är denna ideologi som resulterat i att bidragsfusk ska bekämpas med hårdare tag och sakttefiffel med förenklade regler. Piskan på de svaga och moroten till de starka!

För övrigt ska jag ge Högeralliansregeringen en eloge. Ett något förbättrat tandvårdsstöd är på gång. Inte fulländat men ändå ett steg i rätt riktning. Lite bra i varje fall!

onsdag 7 november 2007

Moderater och skattemoral - igen

I Bladet i går berättades om en undersökning gjord av World Values Survey, där man bland annat frågat efter svenskarnas synpunkter på skattefiffel och bidragsfiffel. Och undersökningens resultat styrker min teori från de senaste dagarna. På frågan om man aldrig tyckte det var acceptabelt med skattefusk så utmärkte sig moderata sympatisörer med en låg siffra. Just moderata sympatisörer accepterar alltså just skattefusk. Siffran varierade mellan 41% moderater till 61% kristdemokrater. Däremot var det mer jämnt när det gällde om det aldrig var acceptabelt med bidragsfusk. Här varierade siffran mellan 54% och 63%. Rent allmänt var det lite mer accepterat med skattefusk än bidragsfusk. Men moderata sympatisörer var de där skillnaden var som störst. Och det är väl här vi kan se förklaringen till att moderata Socialförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson inlett ett korståg mot bidragsfusk samtidigt som moderater på löpande band avslöjas med att själva ha fuskat med skatten. Jag hörde förresten en representant för den moderata kamporganisationen Skattebetalarna argumentera för att det faktiskt var allvarligare med bidragsfusk som var att stjäla från oss andra, medan skattefusk bara var att försvara sina egna pengar. Är det någon som fortfarande hävdar att en del skattefiffel är ideologiskt betingat, dvs man fifflar med skatten av prin cipiella skäl - och är stolt över detta. Ända tills man hamnar i hetluften och inte längre vågar säga det högt i media.

Det är kris i amerikansk TV. Tusentals manusförfattare har gått i strejk vilket bland annat riskerar att innebära att flera talkshowvärdar kan tvingas göra uppehåll i sina program. Dom kan ju inte komma med några spontana skämt längre när deras manusskrivare inte förser dom med deras spontana inpass!

Ekot berättade i går lite om Försäkringskassan nya organisation. De siffror som presenterades sade att ca 10.000 av 16.000 anställda skulle få nya arbetsuppgifter, att 1.000 skulle få nya arbetsorter och att 500 riskerade att sägas upp. Att bara 1.000 skulle få nya arbetsorter måste vara en felräkning, det rör sig om fler. Fast någon hade hört siffran 6.000, och den låter troligare. Dessutom glömde man att berätta hur många som nu söker andra jobb för att komma bort från Försäkringskassan. Men vi är mångdubbelt fler än vad det någonsin tidigare handlat om. Hela den nya organisationen bygger på tron att centralisering och koncentration ska bli effektivare. Den första arbetsuppgiften som har koncentrerats är Aktivitetsstödet. Jag såg i går att man skulle anställa ytterligare 60 handläggare där för att hinna med. Planeringen höll inte! Jag fasar för hur det går när den stora omorganisationen genomförs.

Jag hörde förresten moderata Socialförsäkringsministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson på radion i dag. Det var många vackra ord om vikten av att stödja ungdomar som beviljas aktivitetsersättning - bara för att säga "sätt åt dom".

tisdag 6 november 2007

En hyllning - men av vad?

Jag satt och skrattade på tåget hem från Helsingborg i dag när jag läste Johan Staël von Holsteins kolumn. Han hyllar där Dubai som har en så snabbt växande ekonomi. Det ungefär samma hyllning av Dubai som Lars Leijonborg gav till Kina efter sitt besök i det landet. I dagarna är det Maud Olofsson som är i Kina och blir imponerad av den snabbt växande ekonomin. Och visst växer det så att det knakar, både i Dubai och i Kina. Och det kan man ju tycka är jättebra. om man tycker att demokrati, arbetsmiljö osv bara är bagateller som förstör för utvecklingen. Dubais ekonomi växer tack vare importerade gästarbetare som får knega för låga löner och utan rättigheter. I Kina kommenderas massorna ut till fabrikerna för att producera. En metod som använts i Kina under århundraden. Har man besökt Kina (det har jag gjort) så är landet översållat med byggnadsverk och annat som utförts av miljoner utkommenderade kineser. Kinesiska murar är bara de mest kända exemplen. Då (och nu) är människovärdet lågt, och det gäller också gästarbeternas värde i Dubai. Men sådana bagateller bryr sig inte extremmarknadsliberaler som Johan Staël von Holstein om.

Jag glömde i går att berätta att den slutliga officiella tiden i Skanneloppet i söndags var 39.11. Fullt godkänt för en 55-årig gubbe på 7,1 kuperade kilometrar!

Jag tycker det har gått några veckor sedan jag såg någon av de regelbundet återkommande debattinläggen i Helsingborgs Dagblad från moderata riksdagskvinnan Margareta Pålsson från Åstorp. Dom brukar vara på temat; Hurra vad vi är bra. Men jag tror att hon just nu arbetar på ett nytt alster som handlar om vikten av hög moral bland politiker. Om vikten av att betala sina skatter och avgifter som man själv varit med om att bestämma. Rubrik: Hög skattemoral är av högsta vikt!

Ni kan väl förresten hålla tummarna i morgon efter lunch. Jag ska på anställningsintervju. Bland alla lediga jobb som telefonförsäljare, homepartyförsäljare av damunderkläder, gatuförsäljare av mobiltelefonabonnemang och truckförare finns det faktiskt en del guldkorn.

måndag 5 november 2007

Mer moderatmoral (ja brist på sådan)

Fredrik Reinfeldt uppges vara bekymrad över skattemoralen hos sina partivänner. Även jag är bekymrad över skattemoralen hos det styrande politiska partiets medlemmar. Det är samma parti som just nu driver en politisk hetsjakt på fuskare med socialförsäkringen. Är det mer än jag som lyckas slå ihop 1 + 1 och får detta till 2. Dvs varför ska det bedrivas hetsjakt på socialförsäkringsfuskare, men inte på skattefuskare? Nästa gång Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson yttrar sig och är upprörd över fusket med Tillfällig föräldrapenning kommer jag att få en blodstörtning. Skäms, skäms och skämt återigen!

Skattefuskarna kan hänsföras till tre grupper. Och av dessa är jag övertygad om att moderater är överrepresenterade inom två av grupperna. Om vi börjar med den Kriminella gruppen. Så tror jag inte att moderaterna är överrepresenterade. Det här är de som är allmänt kriminella. Skattefiffel är bara en av många metoder att dra in pengar på illegalt sätt. Nästa grupp är den Ekonomiska gruppen. Det handlar helt enkelt om att ju mer pengar du har, desto fler chanser har du att fiffla. Ju mer pengar du har, desto mer egoistisk blir du. Inom den gruppen är moderater överrepresenterade. Den tredje gruppen är den Ideologiska gruppen. De som tycker att skatt är stöld. De som ser med stolthet att dom lurat staten på pengar. De som vägrar betala skatt av ren princip. Och här tror jag de flesta är moderatsympatisörer. Som sagt, skäms, skäms och åter skäms!

För övrigt hörde jag på nyheterna att mer än hälften av alla flyktingar från Irak som kommit till Europa fins i Sverige. Och sedan får man höra moderata Migrationsministern Tobias Billström tro att problemen skulle kunna lösas med en gemensam EU-politik. Du är rolig du Tobias!

Slutligen noterar jag att videofirman Videomix slutligen bestämt sig för att teckna kollektivavtal. Där ser man, konkurrens på lika villkor, det var inte illa!

söndag 4 november 2007

Fortsatt kaputt moderuttmoral

Den moderata utförsbacken på moralens altare fortsätter. Aftonbladet avslöjar i dag att det moderata paret Charlotte (EU-parlamentariker) och Carl (kommunpolitiker) Cederschiöld har använt sig av svart städhjälp i 15 år. Och gör fortfarande. Men som vanligt när det gäller det moderata skattefifflandet så pågår det fritt ända tills det avslöjas. Och då är det stora snyfthistorien och löften om att det var ett misstag som aldrig ska upprepas. En sammanlagd årsinkomst på närmare 2 miljoner kronor räcker inte för att anständigt betala det som ska betalas. Lyssna på Nicola Clase när hon försöker prata bort sitt fifflande. Men hon svarar aldrig på varför hon gjorde som hon gjorde (snikenhet eller ideologiskt val?), eller om hon har fler lik i lasten. Svaren som ges är typiska icke-svar. Vilket tyder på att det finns fler lik i lasten. I dag vill jag INTE sitta i Fredrik Reinfeldts kostym. Egoismens och snikenhetens (och uppenbarligen också fifflandets) parti har gjort sitt.

Som försvar för allt moderat skattefifflande har Helsingborgs Dagblad i dag en insändare från en MUF:are som kallar sig Christopher Hellström. Han argumenterar på MUF-vis för att skatt är stöld. Staten har inte rätt att stjäla individens pengar i form av skatt. Hur hans samhälle skulle se ut har jag ingen aning om. Det skulle inte finnas någon demokrati, ingen militär, inga vägar, inga skolor osv. Det skulle ju inte finnas något sätt att betala för detta. Eller menar Christopher att det skulle vara frivilligt att betala en avgift till försvaret. Om jag skall vara uppriktig så undrar jag om inte insändaren är en parodi på MUF skriven av en politisk motståndare!

Vackra höstfärger när Skanneloppet går igång
Skanneloppet 2007: 10.22 startade Kevin och 10.49 startade jag själv. Och eftersom Kevin sprang en lite kortare runda än mig hade jag faktiskt lite funderingar på om han skulle hinna i mål innan jag själv gav mig av. Men så blev det inte. Vädret i dag var helt underbart. En av dessa helt underbara höstdagar. Solen skiner från en klarblå himmel, och ingen vind. Det är riktigt underbart att vistas i skogen och njuta av höstlövens färger. Tyvärr skulle man alltså flåsa fram i spåret istället för att promenera i lugn och njuta. Hur som helst kändes det väldigt tungt i början. Antagligen en effekt av att jag ju i allmänhet springer på kvällen, så musklerna är fortfarande stela på förmiddagen. Men det lättade allt eftersom jag frustade fram i skogen. Och faktum är att den tid jag själv mätte fram, 39.15, faktiskt är 2 minuter bättre än förra året på den 7,1 kilometer långa ganska kuperade rundan. Bilden visar när Kevin startat i de vackra höstfärgerna med Ingela och Kimma hejar på.

I Pakistan har USA:s allierade Pervez Musharraf för att rädda demokratin beslutat att avskaffa demokratin slutgiltigt. Jag kan inte se hur man kan rädda demokratin (som han anförde som skäl till undantagstillståndet) genom att låsa in Högsta Domstolen eftersom dom hotade att ogiltigförklara omvalet av honom.

lördag 3 november 2007

Bankrutt moderuttmoral

Allt fler börjar ifrågasätta vilken moral som har härjat bland alla unga moderater som nu kommit till maktens köttgrytor. Avslöjandena om hur dessa karriärspolingar och tydligen främst kvinnliga karriärspolingor helt uppenbart satt i system att inte betala de skatter och avgifter som har bestämts av lagstiftarna kommer oftare än dom själva hinner betala in skatterna. Slagord som "Skatt är stöld" har stått på väggarna hos Moderata Ungdomsförbundet och Fria Moderata Studentförbundet. Organisationer som har varit en språngbräda rakt in i maktens boning efter Högeralliansens valseger. Och jag är övertygad om att det finns fler hundar begravda i maktens boning. Att som Nicola Clase be om ursäkt och lova att betala skatten i efterhand när det har avslöjats räcker inte. Om ingen hade avslöjat det? Hade hon då betalt in skatten i efterhand? Det är bud på att kräva att de giriga egoisterna avgår och låter svenska folket välja en ny ledning. Skäms Fredrik Reinfeldt, Skäms!

Skanneloppetuppladdning 2007: I går på kvällen var det dags för en sista träningsrunda före loppet som går i morgon. Eftersom det inte var tid att springa förrän på kvällen fick det även denna gången räcka med sexkilometersrundan. Det märktes att IS Skanne hade börjat förberedelserna inför loppet. Det tjocka lagret löv var bortsopat från de delar av spåret där någon av sträckorna av loppet ska gå fram. Det är väl dels för att kunna spreja pilar osv, men också för att vi som springer ska kunna se underlaget och inte överraskas av stenar och motsvarande. Löpandet kändes skönt, så egentligen var tiden 30.05 lite sämre än vad det jag trodde. Jag kan nog ha ganska goda förhoppningar inför loppet. Nu har jag ju kommit så långt upp i åren att tiden inte har så stor betydelse. Målet är att ta mig runt springande hela tiden på en anständig tid innan målet dras in. Ni kan väl hålla tummarna under förmiddagen på söndag. Jag ska starta 10.49 har jag fått reda på.
Kunto

Syrran har skaffat ny hund. Det kom ett par bilder i går i mejlen. Så jag får presentera den nya Kelpien, Kunto. Inga har haft hund sedan innan hon flyttade hemifrån. Först några olika Setter, och de senaste har varit Kelpies. Vi får väl se om Kunto är samma överaktiva jetplan som Tjåck, den första Kelpie jag kom i kontakt med. Den vovven uppförde sig som en överaktiv valp under hela sitt liv tills den lämnade jordelivet av ålderdom. En egenskap som gjorde till och med mig förtjust i rasen. Annars har jag alltid varit kattmänniska istället. Fast det kanske delvis har varit för att reta syrran...

Jag låg i morse i sängen och retade mig på att det aldrig kom någon duns av morgontidningen. - "Att det ska vara så svårt att få ut tidningen i tid på morgnarna" kändes som en ganska lämplig tanke. Tills någon upplyste mig om att det nog inte kom någon tidning eftersom det är helgdag! Så jag fick övergå till att tänka tanken: - "Att det ska vara så svårt att komma ut dagligen med en daglig tidning". Är man som jag läsoman, dvs beroende av att läsa morgontidningen så är abstinensbesvären svåra de dagar det inte kommer någon tidning. Hur ska man t.ex. överleva frukosten utan en morgontidning bredvid tallriken med müsli? I dag fick jag läsa några återstående artiklar i Fokus som ju kom i går. Ropen skalla - DAGLIG tidning åt alla!

fredag 2 november 2007

Även idrotten stinker gödsel

I en artikel i lokala Helsingborgs Dagblad kan vi se ett nytt talande bevis för att idrotten förvandlats från en verksamhet i syfte att öka folkhälsan eller få folk att trivas, umgås och ha roligt till att bli en rent kommersiell verksamhet där syftet är att dra in och omsätta pengar så att de inblandade kan tjäna så mycket kulor som möjligt. En grupp svårt handikappade fans till Rögle (det lokala hockeylaget i Ängelholm) har fått upprepade tillsägelser att dom inte får placera sig så att dom skymmer reklamskyltarna. Vi får till exempel läsa om totalförlamade Jimie Hansen som trots att han är helt beroende av sin respirator och permobil inte missat en Röglematch sedan 1987. Han har upprepade gånger blivit tillsagd att inte sitta så högt (som han måste göra för att se över reklamskyltarna framför honom) för då skymmer han reklamskyltarna bakom. Hans personliga assistent som måste vara med hela tiden har blivit tillsagd att flytta sig så att inte hon skymmer reklamskyltarna bakom. Money, money, money...

Och när vi nu ändå hackar på idrottsrörelsens kommersialisering, så ser jag att den internationella porrkungen Berth Milton börjat köpa upp AIK-aktier. Han äger redan 10% och fortsätter att köpa vad han kan. Nästa år spelar AIK-spelarna med en naken porrbrutta på bröstet! Varför inte? Det är många av de stora europeiska topplagen som i dag ägs av f.d. diktatorer, skattesmitare, fascister och andra tvivelaktiga element. Pengar luktar ju inte, om man inte torkat sig i r-ven med dom!

Ulrica Schenströms dunderfadäs (en dunderfadäs som jag tycker är minst lika stor från Anders Pihlblad och TV4 för att inte tala om Fredrik Reinfeldt) fortsätter att rulla i media. En förklaring till Fredrik Reinfeldts fiasko tror jag vi hittar i några rader i en analys i lokaltidningen HD:

"Med Reinfeldts målmedvetna förnyelse av partiets politik försvann också praktiskt taget alla äldre politiker med erfarenhet. Kvar blev pr-folk, medieexperter, och en och annan konsult med konstig examen - alla skickliga på mediehantering och kommunikation men med noll erfarenhet av att styra riket"

Och "förnyelsen" handlade då inte om förnyad politik utan om förnyad ledarstil. Allt för många unga karriärspolingar (och kvinnliga motsvarigheter - heter det karriärspolingor då?) från Moderata Ungdomsförbundet och Fria Moderata Studentförbundet eller inte ens med erfarenhet av politik på den nivån har fått ersätta erfarna politiker som jobbat med politisk uppdrag under många år. Båda grupperna behövs, men i de nya moderaterna finns nästan bara den ena gruppen kvar.

Sedan en tid tillbaka har jag varit i behov av ett besök hos frisören. Jag gör inte så täta besök, så när det är dags är behovet ganska stort. Jag har ända sedan mamma slutade klippa mig gått till samma frisör här i Åstorp. Eller ska vi säga samma salong, det har ju inte alltid varit Kjell som klippt mig. Tyvärr avled Kjell för en tid sedan efter en tids sjukdom, och för tillfället håller salongen stängt i Åstorp. Och den mycket traditionella och konservativa person som jag är har jag alltså svårt för att bestämma mig för vem jag nu ska våga anförtro mitt hår till. Men i går gjorde jag helt spontant ett besök i en annan av ortens herr- och damsalonger när jag råkade gå förbi. Tjejen var när jag kom in fullt upptagen med att spruta diverse kemikalier i håret på en dam och sade när jag sade att jag ville boka en tid att det tog ett par minuter. Jag förstod att det av kemitekniska skäl inte var så lämpligt att avbryta sprutandet. Men, när jag stått där och väntat i 10 minuter utan att tjejen visat mig minsta intresse konstaterade jag att nu trugar inte jag längre och gick. Min undran är om det är mitt hår som avskräcker? Är man bara rent allmänt så nonchalant? Eller är det bara jag som har dåligt tålamod. Vi får se när jag nästa gång får ett infall, men det blir på ett annat ställe kan jag lova.

Förresten fortsätter ordförande Fredrik att ha problem med fifflande medarbetare. Ulrica Schenströms arbetskamrat, statssekreterare Nicola Clase, visar sig ha använt svart arbetskraft för kring 40.000 när hon för några år sedan gjorde vid sommarstugan. Och hon gör nu en pudel på direkten när det avslöjas. I den intervju med henne som jag hört kan hon inte ge en förklaring till varför hon gjorde som hon gjorde. Men det kan jag berätta. I de kretsar som Clase m.fl. umgås i är skatt = stöld. Det är alltså en välgärning att lura staten på pengar. Men att hon naturligtvis ska rätta till det nu. Men det är en ideologi som hon naturligtvis inte vågar stå för i dag. Däremot kan vi ställa en annan fråga till henne. Varför ska hon rätta till det nu, först när det avslöjats av media? Varför höll hon tyst om det när hon anställdes av Fredrik Reinfeldt? Om det inte avslöjats av media, hade du fortfarande velat rätta till det?

torsdag 1 november 2007

Pansartaxen borde gjort en pudel

I går på kvällen meddelades det att Ulrica Schenström hade tagit en time out. Några timmar senare strax efter midnatt gick det ut ett pressmeddelande som berättade att Ulrica begärt avsked. Och nu lite senare framstår det som klart att hon fått sparken / offras och där det antyds att hon ljugit för statsministern. Att en erfaren person (känd under namnet pansartaxen för sina starka nypor) inte förstod att det enda som gällde från dag ett var att erkänna, be om ursäkt och helt enkelt göra en riktig pudel är egentligen ofattbart. Men någonstans ser jag att Ulricas standardlösning på affärer är att man ska hålla sig undan, inte kommentera osv för det rinner ut. och då går det så här. Lite synd om henne känner jag faktiskt. Att bli supen under bordet en gång av en journalist är inte en så oförlåtlig synd att man ska avgå bara för det. Men blånekandet och att gömma sig i garderoben när det blåste gjorde det ofrånkomligt. Men uppenbart är att för det unga moderata gardet råder bara en växel, full fart framåt över stock och sten utan hänsyn. Stopp blir det först när där är ett stengäre i vägen, men då blir det å andra sidan tvärstopp

Och jag ser att även TV4-reportern Anders Pihlblad bestämt sig för att ta en time out. Både han och Ulrica hotas av böter för mutbrott. Det är egentligen osannolikt att TV4 meddelat att dom står för notan. Jag undrar hur den bokförs rent skattemässigt? För inte kan man väl dra av för rena spritnotor. Och i Anders deklaration? Kan man skattefritt bjudas på alkohol i den omfattningen av sin arbetsgivare utan att skatta för det. Det finns väl gränser för hur mycket mat får kosta. Och bara alkohol, utan mat kan väl inte vara OK.

Egentligen är den stora boven de svenska alkoholmyten. För att ha roligt måste du dricka! Låt bli alkoholen, och sådant här händer inte. Jag hade väldigt gärna velat höra Ulrica Schenströms förklaring till sin man efter bildernas publicering - eller kanske hade jag nog inte velat höra den. Huruvida Anders har någon att be om ursäkt till vet jag inte. Klart är att hela affären var en fjäder som gjordes till en höna. Inte av media utan av hela hönsgården.