DN publicerar i dag Synovates senaste undersökning av partisympatierna. Och det är dyster läsning för Fredrik, Maud, Göran och Jan. Stödet för de fyra Högerallianspartierna är det lägsta på 13 år. Totalt får de fyra krymparna på högerkanten ett stöd på 38,7%. Detta medans den politiska oppositionen får ett stöd på 57,3%. I snitt har Högeralliansen tappat 9,5 procentenheter sedan valet. Det motsvarar 527.000 röster, eller ett tapp på 1.200 väljare varje dag sedan valet. Skulle den utvecklingen fortsätta fram till nästa val skulle Högeralliansen då få omkring 9%. Det måste alltså snart bli ett stopp. Socialdemokraternas 46,2% gör alltså dessa ensamma 7,5 procentenheter större än de fyra på högerkanten. Snart görs det panikutspel ska ni se.
Fast i senaste numret av Fokus finns en artikel som visar att valet när det kommer trots allt kommer att bli jämnt. Man har gjort en sammanställning av de olika så kallade tankesmedjorna i landet. Och här är det en enorm övervikt för stöd till Högeralliansen. Totalt finns 11 olika grupper granskade. Tre av dessa finns på den vänstra spelhalvan. Arena (vänster/socialliberal), Arbetarrörelsens Tankesmedja (s) och Cogito (v/mp). Deras totala omsättning ligger på ca 12 miljoner (där Arena är överlägset störst). På högersidan återfinns de övriga 8. Fem av dessa är ganska små (med kopplingar bland annat direkt till centern, folkpartiet och kristdemokraterna). Men de tre stora, som främst finansieras av näringslivet har alla tre en omsättning var för sig som är mycket större än vänsterns sammanlagda omsättning. Timbro är omsättningsmässigt minst av de tre med en omsättning på ca 17 miljoner medan Den nya välfärden och SNS vardera har en omsättning på cirka 29 miljoner. De totala resurserna för alla dessa är alltså 6-7 gånger så stora som "motståndarnas". Det är här alla annonser, rapporter och utredningar till stöd för en borgerlig högerpolitik kommer från när det är valdags.
Slut på arbetsveckan, slut på månaden, slut på pengarna och slut på inspirationen för övrigt....
Nä, inte riktigt faktiskt. Jag såg att FN hade offentliggjort en rankinglista över vilka länder som var mest välbeställda i världen. På första och andra plats hittar vi två europeiska länder, Island och Norge. Kan ni gissa vad dessa har gemensamt? Båda har valt att ställa sig utanför den Europeiska Unionen!
Många bloggar handlar om bloggarens jobb. Och många lämnar också ut jobbsituationer ganska öppet. För mig är detta ett problem. Jobbar man på Försäkringskassan finns det mycket man hade kunnat skriva om. Men jag har valt att inte lämna ut detaljer så frikostigt. När Försäkringskassan kommer på tal handlar det om myndighetens organisation och liknande. Inte alla de ärenden man handlägger. Det får inte finnas någon risk för att man bryter mot de sekretessregler som gäller. Men jag tänkte göra ett undantag i dag. Jag talade i går med en kille som hade varit på ett av våra kärnkraftverk och jobbat på uppdrag av en tillfällig arbetsgivare. Han uppgav då att han jobbat alla 7 dagarna i veckan och med övertid jobbat 12 timmar om dagen - i två veckor. Jag vill inte tänka på hur fräsch och effektiv man är efter en sådan arbetsperiod. Och detta inne i en verksamhet som ska ha allra högsta säkerhetstänkandet. Det är uppenbart att man inte tar säkerheten på allvar. Sätt igång med avvecklingen på allvar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar