lördag 10 november 2007

Gamla gaggiga gubbar

I dagens Aftonbladet är kolumnisten Staffan Heimerson mycket kritisk till järnvägen. Ett färdmedel som han betecknar som kostsamt, dragigt och opunktligt. Och eftersom den första järnvägen öppnades 1825 så är ju färdmedlet dessutom hopplöst omodernt. Att den gode Staffan Heimerson med åren har blivit ganska gaggig är inget nytt för en som en gång i tiden faktiskt uppskattade Staffan. Men jag upplever det som om Staffan med åren tagit ett par steg åt höger, och dessutom blivit ganska gaggig. Kanske dags att pensionera sig? Jag har svårt att förstå hur han kan publicera sig i något så gammalt som en tryckt tidning. När var det som tryckkonsten uppfanns? Gutenberg, när var det han levde? Staffan hävdar att järnvägen endast överlever tack vare subventioner. När det gäller längre resor inom Sverige är det snarare flyget som överlever tack vare subventioner. Medan SJ:s fjärrtrafik får vara så snäll och betala energiskatter, hyra för lokaler, banhyra till Banverket och det utan att få några subventioner lever flyget på att man slipper betala skatt på flygbränslet och att de flesta flygplatser i landet subventioneras av kommunerna som betjänas. Som sagt, Staffan det är nog dags att ta ut pensionen!

Dom har lovat snö, och det tänkte jag vara rolig och klaga på - att det inte kommit någon snö alltså. I går var det periodvis ganska regnigt och det blåste bra, men inte kom det någon snö. I morse låg det ingen snö på marken, och i dag har det varit riktigt skönt väder. En i huvudsak blå himmel, några grader över nollstrecket och ingen blåst. Riktigt skönt. Därför var det lite taskigt att samtidigt som jag började skriva ner detta så såg jag när jag tittade ut genom fönstret att det kom något vitt i luften. Jag tror att de familjemedlemmar som befann sig närmare fönstret hävdade att det var hagel och inte snö. Men skit samma! Nåja, vi börjar ju närma oss december.

Jag hörde större delen av P1:s intervju med Maud Olofsson. Bland annat hann jag höra en hyllning (varning till Sverige) av den kinesiska utvecklingen. Fast inte ett ljud (när jag lyssnade) av kritik av effekterna av det som händer i Kina. Kina är en diktatur. Inte en kommunistisk diktatur längre utan mer en marknadsekonomisk diktatur. Den snabbt växande ekonomin i Kina växer på bekostnad av miljö, befolkningens hälsa och miljön i allmänhet. Jag såg förresten en lustig liknelse, de nya Mauderaterna... Maud jobbar hårt på att ta över på högerkanten sedan dom andra nya Moderaterna, i varje fall i ord, positionerat sig i mitten på den politiska skalan.

Inga kommentarer: