måndag 1 oktober 2007

Meningslöst dödande

Två danska soldater har dödats i Afghanistan för några dagar sedan. Först uppgavs det att dom skjutits ihjäl av fientlig eld (dvs från talibanska rebeller). Men nu börjar den versionen ifrågasättas. Teorin nu är att det är beskjutning från allierade som dödade de båda danskarna. Det finns tydligen fler fiender i Afghanistan än talibanerna!

Ibland får man sig ett gott skratt när man lyssnar på radion. Från USA berättas att starka kristna krafter vill stoppa en barnbok från att säljas i bokhandeln eller finnas tillgänglig på bibliotek. Är det så att den förhärligar våld? Gör propaganda för missbruk av droger? Nänä, inte något av detta. Den handlar om två pingviner som blir kära i varandra. Problemet är att det är två herrpingviner!

Mycket tyder på att protesterna i Burma, i varje fall tillfälligt, har slagits ner. Den burmesiska militären (vars ledning lever i ett ofantligt lyxigt överflöd) har mycket blodigt slagit ner protesterna. Enligt (obekräftade) uppgifter kan över tusen människor (främst buddhistiska munkar) har skjutits ihjäl. Ett stort ansvar för att lösa konflikten vilar på Kina. Och hoten att bojkotta OS i Kina sprider sig. Men ansvaret vilar inte bara på Kina utan även t.ex. Indien har ett stort ansvar. Och Frankrike kan också göra mycket. Den burmesiska militärelitens lyxliv finansieras med oljeinkomster. Oljeinkomster som kommer via det franska oljebolaget Total. Även många svenska aktiefonder har satsat pengar i Total. Men här som på andra ställen är möjligheten att tjäna pengar viktigare än demokratisk utveckling.

Det är inte bara Iran som styrs av ett fundamentalistisk islamskt ledarskap. Även USA:s allierade i området, Saudiarabien, styrs av liknande religiösa enögda ledarskap. Men den saudiska diktaturen får av naturliga skäl inte samma kritik som den iranska diktaturen. Berättelsen från Saudiarabien om mannen som skiljt sig från sin hustru pga otrohet är väl främst tragikomisk. Han ansåg att hon var otrogen eftersom hon satt för länge ensam i rummet och tittade på TV med en manlig nyhetsuppläsare i rutan!

Irak är drabbat av inflation. Priset för en likkista har ökat från 10 dollar till 50-75 dollar. I varje fall någon som tjänar på dödandet.

Inga kommentarer: