onsdag 9 maj 2007

Rapport från Titanic - part II

I går fick de flesta som blivit uppsagda på Försäkringskassan gå hem. Det var alltså en ganska deprimerande eftermiddagsfika med tårta, blommor och ihopskramlade presenter. Av en grupp på 18 personer som ansvarar för föräldrapenningen har redan en gått i frivillig pension, i går fick tre gå hem efter att blivit uppsagda, en femte slutar efter sommaren för att omskola sig och en sjätte är föräldraledig just nu, men kommer inte tillbaka. Det finns faktiskt de som tror att det ska gå att upprätthålla en godtagbar service efter detta. Liknelsen att Försäkringskassan i dag är som Titanic, på väg mot ett isberg utan att kaptenen har en aning om vad som väntar är faktiskt riktigt bra. Tyvärr är de som blir drabbade alla de som väntar på utbetalning av sin föräldrapenning. Den kommer tyvärr att dröja i framtiden. Men så här går det när politiker fattar beslut utan att först se vilka konsekvenser det får (läs Högeralliansen som skär ner anslagen för att få råd att sänka förmögenhetsskatter osv).

Till i dag hade vår närmaste chef räknat på siffrorna. Gruppen är nu på totalt 16,8 årsarbetare. Det jobb som ska utföras (efter att även ytterligare arbetsuppgifter förts hit) motsvarar enligt de centrala beräkningarna 29,2 årsarbetare. Efter omprioriteringar och nedprioriteringar skulle det krävts 22,3 årsarbetare. Nå'n som tror att föräldralediga kommer att få sina pengar i tid? Om ni tvingas vänta för länge, eller blir utan pengar rekommenderas ett litet mejl eller brev till ansvarig minister, Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Clara Holmström ska få 150.000 kronor av Bingo Rimér. Detta för att hans herrtidning Moore publicerat bilder på henne flera gånger utan lov. Tydligen ställde Clara upp på ett utvik en gång. Och hade sedan inskrivet i kontraktet att bilderna inte fick användas fler gånger utan hennes medgivande. Trots detta publicerade Moore bilderna tre gånger till utan hennes medgivande. Hon har nu av Stockholms Tingsrätt tilldömts 150.000 kronor i skadestånd. Jag vet inte riktigt vad som är mest upprörande? Att Bingo Rimér, som ansvarig utgivare, tycker att det är orättvist att han ska betala eftersom tidningens redaktörer publicerat bilderna utan hans kännedom eller att Clara bara fick 3.000 kronor för den första publiceringen. Har inte Bingo Rimér fattat vad det innebär att vara ansvarig utgivare? Jag tycker orden förklarar allt, han är ansvarig för utgivningen och får då också ta konsekvenserna. Och, får dom bara 3.000 för att ställa upp på lättklädda bilder på herrtidningarnas omslag. Vem f-n är så korkad att man gör det för en spottstyver?

Jag såg förresten att det är något EU-jippo i dag som kallas Europadagen. Det förbigås med tystnad hos de flesta, med undantag för ett antal politiska EU-broilers.

Jag måste förresten rätta en sak från i går. Jag uppgav att Göran Persson tagit jobb hos JKL för pengarnas skull. Men eftersom lönen han får för jobbet dras av krona för krona från hans statsrådspension så tjänar han inget på det hela (det är bara vi skattebetalare som tjänar på det). Egentligen blir det då ännu mer obegripligt! JKL av alla? Göran....

Inga kommentarer: