fredag 25 maj 2007

Förskingringsministern slår till igen

Så slår då Förskingringsminister Mats Odell till igen. Han verkar ställa sig positiv till att sälja OMX (som äger Stockholmsbörsen och har staten som storägare) till amerikanska Nasdaq som är mycket större än OMX. Jag utgår ifrån att Mats Odell lyckas få till argumentet att detta främjar konkurrensen på den aktuella marknaden? Varför kan inte förskingrarna erkänna vad det handlar om. Det är ideologisk fanatism, staten ska inte äga något utan allt ska ägas av spekulanter som har som syfte att tjäna mesta möjliga summa pengar. Mats Odell kan inte se att staten som ägare av vissa verksamheter gör att denna marknad kan fungera bättre än om storkapitalet tillåts lägga under sig en fullständig kontroll.

Riksrevisionen har granskat Förskingringsministeriets handläggning av utförsäljningen av folkets egendom och kommit fram till att regeringens hantering inte motsvarar grundlagens krav. Men så går det när man har brådis att genomdriva förskingringen innan det hinner hända något som bromsar eller stoppar. Fast det vill naturligtvis Mats Odell inte erkänna. Den gode kristdemokraten verkar ha förläst sig på bibeln - åt den som har skall varda givet...

För övrigt ser jag att Svenskt Näringsliv tycker att regeringen är feg. Det är Urban Bäckström (mannen som klantade redan som Riksbankschef) som fortsätter att tjata om att det är för lätt att strejka. Antagligen vill han ha det som i de flesta europeiska länder. Vad han glömmer att berätta är att Sverige har internationellt sett mycket få strejker. Men den mannens omdöme har jag aldrig ha så mycket förtroende för. Hans inflationsparanoja som riksbankschef har förbytts i en strejkparanoja som chef på Svenskt Näringsliv. Jag tycker han ska ta och hålla VD:ar och andra i öronen när dom springer iväg med löjliga lönelyft och bonusar istället. Det är värre för konkurrenskraften än den vanliga avtalsrörelsen eftersom det verkligen spär på lönekraven.

Israelisk militär har i en av sina räder in på palestinsk mark bland annat kidnappat en medlem av den palestinska regeringen. Kan ni se framför er rubrikerna och de internationella reaktionerna om Hamas hade gjort en räd in i Israel och kidnappat en medlem av den israeliska regeringen? Den allmänna åsikten i Palestina (och främst Gaza) är att man från israelisk sida helst vill ha igång ett så blodigt inbördeskrig mellan Hamas och Fatah som möjligt så att dom tar livet av varandra, för då slipper Israel ödsla kulor och bomber.

Och så ser jag att vi kan glädjas åt mer reklam i TV:n. EU tycker att det visas för mycket seriös TV-produktion och vill istället byta ut denna mot mer enfaldig reklam, som ska få plockas in mer fritt i programmen. EU....

I dagens Linda Rosing och Fadde-inslag kan jag berätta att Fadde tydligen dragit en ganska bra slutsats. - "Min tjej ska inte hålla på med porr. Då kan hon dra åt helvete". Inte helt feltänkt, fast det var väl Tahiti och inte helvetet?

Inga kommentarer: