måndag 13 januari 2025

Euro - nej tack

» Eurofrågan ständigt aktuell.

Det är inte så ofta som Sverige håller folkomröstningar. Och vi kan alltid undra ifall resultatet kommer att respekteras - även i framtiden.

En gång i tiden hade vi en folkomröstning gällande kärnkraft. När den hölls var det i princip ingen som "vågade" argumentera för att vi skulle bygga mer kärnkraft. De tre alternativ som fanns att välja mellan innebar alla att kärnkraften skulle avvecklas. Dock i olika tempo. Vann gjorde alternativ 2 med 39,1% av rösterna. Ett alternativ som innebar en successiv avveckling av kärnkraften. Alternativ 3 som kom strax efter fick 38,7% av rösterna. Det var detta alternativ som förespråkade en snabbare avveckling och som alltså kom mycket kort efter. Egentligen var den stora förloraren alternativ 1 som bara fick 18,9% av rösterna. Även detta alternativ innebar en successiv avveckling. Både 2 och 3 hade samma text om successiv avveckling men på lite olika sätt och annan statlig inblandning. Men, alla alternativen förespråkade en avveckling. Den linje som förlorade var den som var mest positiv till kärnkraft och som till stor del stöddes av de partier som idag förespråkar mer kärnkraft.

Men, vi har alltså röstat om detta en gång och då var resultatet att kärnkraften skulle avvecklas. Idag lägger de som ivrigast förespråkar mer kärnkraft all skuld för eventuella problem med elen på att vi avvecklat och stängt ner kärnkraftsaggregat. Alltså gjort vad folkomröstningens resultat sade. Vi kan snarast säga att vi har inte följt folkomröstningens resultat.

Varför folkomröstade vi?

Euro
En annan folkomröstning vi haft handlade om Sverige skulle införa Euron som valuta och avskaffa den svenska kronan. Den omröstningen gav 55,9% som sade Nej och 42% som sade Ja. Där har vi trots allt följt folkomröstningens resultat. Tror ni att detta kommer att gälla länge till? Tror ni att vi får folkomrösta fler gånger i frågan? Om vi säger Nej även en andra gång, kommer det att gälla "för evigt"? Eller kommer frågan att tas upp igen tills vi säger Ja? Eller kommer politikerna att säga Ja utan att fråga nästa gång?

För jag kan inte tänka mig att vi kommer att få en omröstning om utträde ur EU. Vi har ju röstat Ja till medlemskapet, 52,7% mot 47,3%.

Nej till Euron
Hur som helst, vad föranleder en sådan här lång inledning med tråkigheter? Jo, jag såg en opinionsundersökning om vår inställning till just Euron. Ska vi införa Euron? Enligt den här undersökningen säger 44% Nej medan bara 34% säger Ja. Eller snarare tycker fler att det är ett dåligt förslag än som tycker det är ett bra förslag. Bland män är det en liten övervikt för de positiva medan det bland kvinnor är en stor övervikt för de negativa. Är kvinnor mer intelligenta? Vi kan också notera att man tydligen blir allt mer positiv ju äldre man blir.

Bland Brunblå sympatisörer är det en liten övervikt för de negativa medan det bland Rödgröna sympatisörer är en stor övervikt för de negativa.

Varför skulle vi då byta till Euron? 50% tycker att argumentet att vi skulle få en mer stabil valuta är det största argumentet för Euron. Andra stora skäl skulle vara att vi skulle få bättre ekonomisk utveckling och att det skulle underlätta handel.

Argumenten emot då? Det viktigaste skälet till att behålla kronan är för att vi ska kunna föra en egen penningpolitik (t.ex. ränta) utan att tvingas föra en politik som inte passar specifikt Sverige. 33% tycker att det är det stora argumentet. Andra stora argument emot Euron är att det skulle öka risken för att ekonomiska kriser i andra länder smittar av sig till Sverige och det faktum att vi har faktiskt folkomröstat om detta en gång. Det ska respekteras!

Vad tror ni? Opinionen växlar, tror ni att det blir en ny folkomröstning?

Läs:
Euron – frågan som splittrar svenskarna. - SvD Näringsliv

Inga kommentarer: