fredag 28 januari 2022

Slutförvar

» Ogreppbara mängder och tidsepoker.

Så har det då kommit ett beslut om hur vi ska göra oss av med vårt radioaktiva avfall från kärnkraften så att vi slipper se skiten. Om det är rätt beslut har jag naturligtvis inte en aning om. Den kunskapen har jag inte! Så är det bara. Vi har ju nu satt oss i en situation där vi har tusentals ton med radioaktivt avfall som är livsfarligt för mänskligheten (och allt annat levande på vår planet) i 100.000 år framåt. Det är så ofattbara mängder och så osannolika tidsperspektiv att man inte kan greppa om det. Men, oberoende av vad vi tycker om kärnkraft i sak så har vi avfallet (och skapar ännu mer) och måste på ett eller annat sätt göra oss av med det.

Säg Nej till mer avfall
Det hela har funderats över i kanske 50 år och det dröjer ännu 70-80 år innan det hela ska ha tagits i bruk. Inget annat land har heller kommit längre i sina planer på hur dom ska gömma undan alla tusentals ton med skit som dom skapat. Men Liberalerna har hotat med en KU-anmälan om inte beslutet kom just i dessa veckorna. Något som ju är fullständigt absurt och egentligen säger mer om paniken inom Liberalerna än om vilka beslut som våra politiker måste fatta.

Beslutet får helt enkelt inte hastas fram. Men beslutet måste fattas en dag. Och det oberoende av om vi är positiva eller negativa till kärnkraften. Vissa vetenskapsmän hävdar att den metod man valt är tillförlitlig. Men andra vetenskapsmän har fortfarande frågetecken. Eftersom det här inte bara handlar om vår och kommande generations säkerhet utan det handlar om kommande civilisationers säkerhet så måste vi vara 110% säkra på att det här fungerar. Är vi det? 100.000 år är en ofattbar tidsrymd. Tänk på att Neandertalmänniskan dog ut i Europa för 30.000 år sedan. Detta handlar om 100.000 år framåt i tiden. Har människan dött ut tills dess? Har vi kanske tvingats evakuera hela vår planet och flyttat till kolonier på Mars?

Tanken är alltså att det radioaktiva avfallet ska kapslas in och gömmas långt ner í urberget efter att man förseglat slutförvaret. Vad innebär "förseglat"? Vad händer om arkeologer om 500 år börjar göra utgrävningar i området eftersom det går myter om att det grävts ner hemliga skatter på platsen?

Det här är så ofattbara mängder och så ofattbara tidsepoker det handlar om att vi inte får förhasta oss. Inte stressa fram ett beslut bara för att ett parti i panik hotar med en KU-anmälan. Jag vet alltså inte om det här är rätt beslut. Jag kommer aldrig att få så stora kunskaper att jag vet om det är rätt beslut. Men ett beslut måste fattas en dag. Men det som skrämmer mig är att vetenskapsmännen inte är eniga. Kan vi då fatta ett beslut med dessa konsekvenser?

Är vi 110% säkra på att detta är rätt beslut?

Inga kommentarer: