tisdag 11 januari 2022

Coronarestriktioner

» Ett spännande ämne.

Omikronvarianten av Covid-19 har ju satt rejäl fart på smittspridningen runt om i Sverige, Europa och världen. Vad vi troligtvis har lärt oss är att den nya varianten inte är lika farlig som tidigare varianter. Men den är också klart mer smittsam. Det är uppenbart att även de som är vaccinerade kan bli smittade. Som jag förstår det är riskerna för att smitta (och föra smitta vidare) klart mindre om man är vaccinerad. Om man blir sjuk är sjukdomsförloppet mildare om man har vaccinerat sig än för de som är ovaccinerade.

Sjukvården börjar bli överbelastad igen. En övervägande majoritet av de som blir inlagda är ovaccinerade, men även de som redan var vaccinerade kan bli sjuka så att dom blir inlagda för vård. Vi kan dock konstatera att vaccinationen minskar risken för svår sjukdom och minskar risken för sjukdom överhuvudtaget. Men, det är ingen garanti. Fast bilbälte är ju ingen garanti att man inte skadar sig vid en trafikolycka. Men det underlättar och minskar riskerna. Hjälm vid motorcykelfärd har samma effekt - men ingen garanti. Vi kan alltså dra slutsatsen att de som ännu inte vaccinerat sig borde göra det - omedelbart. Sluta vara så spruträdda!

Ett vackert men farligt virus
Vad vi kan notera är däremot att den politiska debatten om vilka inskränkningar som är nödvändiga är intensiv. I alla länder! På högerflanken är man rejält oeniga. Jag ser att Liberalerna har panik för sitt usla opinionsläge. Senaste utspelet är att försöka värva röster bland anti-vaxare och liknande grupper genom att protestera mot de restriktioner som införs. Samtidigt är det inte så många dagar sedan som moderaterna tyckte att man skulle utöka restriktionerna. Fast MUF har tydligen motsatt åsikt. Det ska inte alls göras några inskränkningar i våra liv. Restriktioner är uppenbara ingrepp i våra liv som är ett brott mot vår personliga frihet. Det jag hört från SD (i det här fallet verkligen Sverigedumokraterna) verkar inte ha någon som helst fast linje utan handlar mest om att protestera för protesterandets skull. Men det är ganska typiskt för det partiet.

Det är tur att det inte är de här partierna som ska styra vårt land. Jag såg att Liberalernas Nyamko Sabuni inte begrep på vilket sätt att stänga krogarna 23.00 skulle påverka smittspridningen. Begriper hon inte det så undrar jag vad hon egentligen begriper? Det finns anledningar till att många länder t.ex. helt stängt krogar osv. De restriktioner som införts i Sverige är ju trots allt ganska milda jämfört med större delen övriga Europa. Så har det varit från första början. Från representanter från de Brunblå partierna har kritiken handlat om allt från för milda restriktioner till för hårda restriktioner. Vi minns alla Ebba Buschs tal om att regeringen med berått mod tog död på åldringar.

Jag tror att Sverige valt en ganska bra medelväg. Jag tycker de Brunblå företrädarna ska prata lite med varandra och komma fram till en gemensam linje. Om dom nu kan det...

Läs:
Regeringen överskrider sina befogenheter rejält. - Liberalerna i Svenska Dagbladet
Interna M-kritiken efter nya restriktioner: Agera. - MUF i Expressen
Undrar vad regeringen har för kunskapsbas. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: