söndag 8 november 2020

Mytspridningen

» Eller ska vi säga spridandet av lögner?

Helsingborgs Dagblad ägnar två helsidor i dagens tidning åt en studie av brottsutvecklingen i Helsingborg sedan 2015, som ju var det stora flyktingåret, och fram tills nu. Granskningen visar att sedan alla "flyktingar vällde in" och fram till i dag så har brottsligheten minskat.

HD har satt som rubrik: - "Flyktingvågen gav inte fler brott i Helsingborg!" Tyvärr är artikeln låst för icke-prenumeranter. Men jag kan ju plocka lite information från artikeln.

Den anmälda brottsligheten i Helsingborg har alltså i princip konstant gått ner sedan 2015. Det gäller brottslighet rent allmänt. Det gäller brottslighet mot personer och det gäller brott mot det som kallas förmögenhet. Undantaget är narkotikabrottt som ju är en form av brottslighet som är beroende av hur aktivt polisen arbetar mot just den typen av brottslighet.

Men, trots ständiga försök från Sverigedumokraterna och deras numera allierade inom Moderaterna och Kristdemokraterna att försöka sprida en mytbildning om en kraftigt ökad kriminalitet så stämmer alltså detta inte. Jag har tidigare visat att antalet mord i Sverige ligger ganska konstant. Det skedde fler mord på 80- och 90-talet än i dag. Men numera ligger siffran ganska konstant. Och detta på ungefär samma nivå som i Danmark. Vi har alltså inte en pandemi av mord i Sverige. Sverige är inte mer drabbat av våld än vårt södra grannland Danmark. Antalet mord i Norge ligger något lägre än i Sverige och Danmark (förutom när Breivik slog till och placerade Norge i överlägsen topp ett år). I Finland sker fler mord än i Danmark, Sverige och Norge.

Tidningen har studerat en undersökning som gjorts i Tyskland (som också tog emot ett stort antal flyktingar 2015) och har pratat med polisen i Helsingborg. Det framkommer då att de stora flyktinggrupper som kom från Afghanistan, Syrien, Irak osv under den här perioden INTE är överrepresenterade i brottsstatistiken. Snarast är dessa grupper som till stor del får asyl underrepresenterade i brottsstatistiken. Flyktingar från områden som oftast beviljas asyl är alltså mindre kriminella än genomsnittet. Att "invandrare" är överrepresenterade beror snarast på grupper som kommer från länder som oftast inte beviljas asyl (som troligtvis har kommit hit av andra orsaker...) och människor som vistats länge i Sverige och deras barn.

Brottsutvecklingen i Helsingborg

Invandrare är kraftigt överrepresenterade i den form av kriminalitet som fått stor publicitet. Alltså skjutningar inom kriminella grupper och sprängningar. Detta är en form av kriminalitet som trots allt är så ovanlig att den inte ger något egentligt utslag i mordstatistiken. Men som alltså får enorm publicitet i media och gör att människor tror att den egentligen är vanligare än vad den egentligen är. Den har dessutom minskat igen efter en kort period med en mängd brott.

Men, i jakten på väljare som kan skrämmas upp är allt tillåtet. Att Sverigedumokraterna skyller all kriminalitet på invandringen är ingen förvånande nyhet. I den sverigedumokratiska verklighetsbeskrivningen fanns det tydligen ingen kriminalitet innan vi tog emot asylsökande och sedan har den skjutit i höjden. Vilket alltså är en ren lögn!

Nu går Moderaterna vidare i samma fotspår. I M:s nya idéprogram skriver man bland annat: - "Vill vi på allvar bryta segregationen och stoppa kriminaliteten måste vi kraftigt minska invandringen". Vilket alltså är fel på två sätt. För det första har kriminaliteten inte ökat pga stor invandring. Dessutom har invandringen minskat kraftigt redan. Antalet asylsökande i år är det lägsta sedan vi princip började räkna. Vi hade en kraftigt ökat antal asylsökande 2015. Sedan dessa har siffran minskat kraftigt och har under åren legat på samma siffror (kring 20.000) som den har brukat göra under hela 2000-talet. I år är den rekordlåg. Men Moderaterna har under Ulf Kristersson och med Maria Malmer Stenergard som Migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson antagit en allt mer rent rasistisk politik. Det är en skam! Moderaterna ljuger helt enkelt.

I samband med den enorma publiciteten i svensk media om det amerikanska presidentvalet har jag sett ett par spännande siffror. Det bor fler amerikaner med rösträtt i det amerikanska valet i Sverige än det kommer asylsökande till Sverige under ett år. Sysselsättningen bland invandrare i Sverige är högre än den totala sysselsättningen i USA. Fundera på det lite!

Läs:
Flyktingvågen gav inte fler brott i Helsingborg. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Därför är det fel att se på invandrare som en kostnad. - Expressen debatt
M: Måste kraftigt minska invandringen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: