onsdag 11 november 2020

Följ råden

» För din och andras skull

Coronaviruset fortsätter sina härjningar på vårt klot. Även om det inte är det dödligaste viruset vi sett så har det trots detta krävt 100.000-tals döda runt om i världen. Här i Sverige har siffran över antalet döda passerat 6.000. Efter att ha lugnat ner sig under sommaren i värmen sätter viruset fart igen nu när det är kyligare. Det är väl inte så många som säger emot när det hävdas att vi är inne i en andra våg.

Sverige är inte värst drabbade. Sverige har inte heller infört samma hårda inskränkningar i våra liv som man gjort på många andra håll i bland annat Europa. Hos oss handlar det främst om rekommendationer. Vi förbjuds inte att gå ut, vi förbjuds inte att resa osv. Men vi rekommenderas att inte trängas, att inte samlas i stora sällskap. Vi rekommenderas helt enkelt att hålla avstånd till våra medmänniskor och vi rekommenderas att tänka på hygien och tvätta händer, sprita våra händer osv. Det står inte poliser i gathörnen och kontrollerar så att vi har ansiktsskydd på och är ute i ett legitimt ärende.

Men, ska det vara så svårt att följa de rekommendationer som gäller? After-work på puben kan vi klara oss utan ett tag. Familjefester och annat tätt umgänge med andra kan vi klara oss utan under en tid. Det finns mycket som sunt förnuft talar om för oss att låta bli. Det är kanske inte rätt tid att åka på solsemester till Spanien just nu! Det är nog inte rätt tidpunkt att köra ett hårt träningspass på ett överfullt gym - man kan röra sig utomhus istället. Jag gläds åt att det är mycket mer folk ute i naturen. Det bästa vi kan göra är nog att hålla oss hemma så mycket som möjligt så att vi inte smittas eller smittar andra.

Jag kan inte hälsa på min 99-åriga mamma på hennes boende. Det handlar om att vinka genom fönstret och prata i telefon. Eller som i dag leverera en ny fåtölj - iklädd ansiktsskydd och välspritade händer. Min svärfar har precis flyttat in på sitt nya boende och vi har bara kunnat träffas när vi möblerade hans lägenhet - iklädda ansiktsskydd och tänkande på avståndet. Det handlar om dagliga samtal i telefon. Men det är inte lätt när man hör dåligt.

Men, ska det vara så svårt att inse att rekommendationerna gäller ALLA. Inte bara alla andra! Ebba Busch och Jimmie Åkesson gjorde sina misstag och gick på fest. Men jag tror uppriktigt sagt att dom båda lärde sig en läxa och dom gör nog inte om det. I nämnd ordning har Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Annie Lööf isolerat sig sedan det visat att personer i deras närhet blivit smittade. Det är bättre att vara överdrivet försiktig än att ta risker.

Coronacirus

Sedan kan vi reta upp oss på konstigheter och inkonsekvenser. Elitidrottandet fortsätter. Men jag har inte sett att fotbollsspelare, ishockeyspelare eller handbollsspelare osv håller avstånd under matcherna. Närkamper mellan andfådda spelare måste vara ett paradis för ett virus som vill hoppa över till någon annan. Svenska fotbollslandslaget åker, trots allmänna rekommendationer om att inte resa, till Danmark för att spela vänskapsmatch. Ett Danmark där ett nytt muterat virus är på väg att spridas. Men, rekommendationerna gäller uppenbarligen inte alla? Man kan tydligen inte "utfärda yrkesförbud" hävdas det.

Vi har gjort färre inskränkningar än i många andra länder. Men trots detta är det många verksamheter som har stora problem med ekonomin. Flyget har ju kraschlandat. Och överlever runt om i världen bara genom att det skyfflas in skattepengar. I Norge har man konstaterat att det räcker med miljarderna i stöd och Norwegian hotas nu av konkurs. Skattebetalarna ställer upp med miljarder efter miljarder i stöd till företag för att dom ska överleva tills hjulen börjar snurra igen. Vad tror ni? Kommer vi att höra mindre gnäll från Näringslivet på skatter när pandemin är över? Uppriktigt sagt så tvivlar jag på det. Det är inte DERAS skattepengar som används, det är någon annans skattepengar.

Följ rekommendationerna! Håll avstånd, tvätta händer och håll dig inne om du känner symptom. De här rekommendationerna gäller faktiskt just DIG också!

Läs:
Följ reglerna - hur svårt kan det vara. - Lena Mellin i Aftonbladet
Förstår att folk vill ställa in matchen. - Aftonbladet sport

Inga kommentarer: