måndag 2 november 2020

Hoppet lever

» Stackars mänsklighet

I morgon smäller det! Fast om knallen hörs i morgon är väl mycket tveksamt.

Jag pratar naturligtvis om presidentvalet i USA. Om nu någon har lyckats missa det så är det alltså presidentval i USA. Amerikanerna har först och främst att välja mellan Republikanernas kandidat, den sittande presidenten Donald Trump och Demokraternas kandidat Joe Biden som var vicepresident under Barack Obama.

Donald Trump
Den stora frågan är om opinionsundersökningarna lyckas bättre den här gången med att förutse vem som vinner. Dom är denna gången i princip överens om att Joe Biden ska vinna. Å andra sidan så visade dom på att Hillary Clinton skulle vinna förra presidentvalet. Och hon gjorde ju det egentligen också. Hon fick flest röster men det amerikanska valsystemet med elektorsröster gjorde att Donald Trump blev president. Det ska påpekas att enligt opinionsundersökningarna så är Joe Bidens försprång denna gången klart större än vad Hillary Clintons var förra valet.

En annan stor fråga är om Donald Trump kommer att erkänna att han förlorat om han gör det. I det här valet är det rekordmånga poströster. Och bedömningarna är att det är klart flest demokrater som poströstat på Joe Biden. Alltså kan vi hamna i en situation där Donald Trump leder valet innan poströsterna räknats men att dessa skulle vända resultatet. Kommer Donald Trump då att förklara sig som segrare och sedan avbryta den fortsatta räkningen? Det är många som befarar att Donald Trump inte kommer att erkänna att han förlorat utan skylla på valfusk och därför vägra att avgå.

Vad gör Joe Bidens supportrar om Donald Trump egentligen förlorar men vägrar erkänna detta? Vad gör Donald Trumps supportrar om Donald Trump förlorar? Det har satts rekord i vapenförsäljning i USA inför valet. Det finns flera tungt beväpnade extrema militanta grupper som stöttar Donald Trump.

Det finns alltså stora risker för att efterspelet till valet i det som kallas världens största demokrati inte har någon som helst koppling till en fungerande demokrati.

Låt oss alltså hoppas på ett tydligt valutslag som inte går att ifrågasätta. Och att en farlig, skrävlande lögnare som Donald Trump inte blir omvald. Här i Sverige finns inte mycket stöd för Donald Trump. Möjligen inom begränsade delar av den Sverigedumokratiska svansen?

Inga kommentarer: