torsdag 5 mars 2020

Vad tror vi?

» Ännu mer om Coronahysterin

Vad är den största faran med Coronahysterin? Är det att tusentals svenskar ska dö i en ny livsfarlig farsot? Eller är det att ekonomin störtdyker på grund av åtgärder som vidtas för att förhindra spridningen av det aktuella viruset? Vad är det viktigaste att göra i dagens läge? Är det att informera sakligt om vad som sker och vidta de nödvändiga åtgärder som bedöms som rätta? Eller är det att skrämma upp folk med svarta rubriker och skräckscenarier?

I Svenska Dagbladet uttalar sig forskaren Lennart Elgh regelbundet och han har också skrivit en debattartikel i ämnet. Där han försöker skrämma upp oss ordentligt. Han talar om att han tydligen tror att 10% av svenskarna kommer att drabbas av viruset. Kanske så mycket som 40-50% av svenskarna. Det innebär alltså tusentals döda.

Nerbäddad i flunsa
Samtidigt läser jag på annat håll att i den värst drabbade provinsen i Kina, där utbrottet började i Hubeiprovinsen, så har 1-1,5 promille av befolkningen drabbats. Observera promille! Detta skulle trots detta innebära kanske 10-15.000 svenskar som får influensa. Någon eller några procent av dessa, oftast med andra sjukdomar redan, kan riskera att dö. Det handlar alltså om några hundra. Detta alltså under förutsättning att Sverige drabbas lika illa som Hubeiprovinsen i Kina. Det är färre än som dör i trafiken!

Vad är det Lennart Elgh och andra domedagsprofeter är ute efter? Att skrämma upp svenska folket? Att få hela samhällsmaskineriet att braka ihop av människor som är övertygade om att dom drabbats av Coronavirus och kommer att dö medan dom i själva verket kanske blivit lätt förkylda. Det visar sig nämligen att de flesta som testats har drabbats av just det. En vanlig förkylning eller något annat influensavirus.

Det bästa vi kan göra är att hålla oss på marken, vara försiktiga och om man misstänker något se till att man blir testad. Men att i övrigt ta det lugnt. Det hjälper inte att hamstra Bullens pilsnerkorv och Soldatens ärtsoppa och sedan låsa in sig och vägra gå till jobbet eller skolan. DÅ får samhället problem!

Faktum är att Coronaviruset har positiva effekter också. Luften i Kina har blivit kraftigt förbättrad när industrin dragit ner. Det syns tydligen på satellitbilder hur utsläppen från industrin har minskat. Flygandet i världen har kraftigt minskat. Flygbolagen drar ner på flygningarna och än så länge har i varje fall ett flygbolag tvingats i konkurs. Fast om man kursade nu så snabbt så lär man ju ha varit på fallrepet redan tidigare.

Uppenbart är i varje fall att många är oroliga. Men min känsla är att vi är onödigt oroliga. Men var ändå försiktiga! Om man börjar känna sig förkyld är det dags att kontakta sjukvården. Det är kanske inte fel att inte ta i hand utan hälsa på annat sätt. Men fortsätt i övrigt att leva som vanligt.

En del lästips:
Professor: Vi bör förbereda oss för ett värstascenario. - Fredrik Elgh i Svenska Dagbladet
Kvinna tillfrisknad – var första svenska fallet. - Svenska Dagbladet
Novus: Varannan person orolig för smittspridning i Sverige. - Novus i SVT

Inga kommentarer: