lördag 14 mars 2020

Dagen Pi

» Coronapanik och goda nyheter

Vad ska jag ta för ämne i dag? Coronahysterin börjar bli uttjatad. Människor reagerar som om det är århundradets dödligaste pest som sprids som en löpeld. Detta tvingar politiker till att visa handlingskraft. Detta får till effekt att åtgärder som görs i Coronahysterin och Coronapanikens namn kommer att ge allvarligare effekter för människor än vad själva Coronainfluensan ger. För det är just det som det är. Ännu ett influensavirus! Inte det värsta vi har drabbats av genom tiderna men tillräckligt (som alla influensavirus) för att vi måste vara försiktiga med hygien, resor och vilka vi träffar så att inte gamla människor och andra med olika sjukdomar redan från början blir drabbade. Det ska vi vara med alla influensor som drabbar oss. Svenska åtgärder som slopad karensdag och slopat läkarintygskrav under sjuklöneperioden är utmärkta åtgärder. Det minskar risken att sjuka går till jobbet.

I Kina har toppen nåtts och antalet nya fall är inte så stort och de flesta nya fallen i Kina är tydligen resenärer som har viruset med sig efter utlandsresor. Senaste siffran är att ca 80.000 människor i Kina testats positivt till Coronaviruset. Det bor 1,4 miljarder i Kina. Det är mycket mindre än en promille av Kinas befolkning. Även om man tar hänsyn till att mörkertalet kanske är stort eftersom många bara "blivit lite förkylda". Av alla dessa har några procent avlidit.

Det är ingen dödlig pest, det är ännu en ny influensa! Vilket innebär att vi ska vara försiktiga så att vi inte sprider den vidare. Hygien osv!

Var glad
Jag tog Pågatåget till Helsingborg i dag vid lunchtid. Ovanligt lite folk på tåget. Men man kan ju inte åka till Danmark. Dom har stängt gränsen! Att gå och handla i affären är i dag en upplevelse. Folk hamstrar toapapper och pasta som om jordens undergång var på gång.

Jag upprepar vad jag sagt redan tidigare. Effekterna av Coronapaniken och Coronahysterin kommer att vara värre än effekterna av Coronainfluensan.

Låt oss ta något lite roligare. Jag läser i Svenska Dagbladet om deras senaste väljarundersökning, som görs av Sifo. Den är i varje fall lite trevligare läsning även om det ju kunde ha varit ännu bättre. Undersökningens stora förlorare är Sverigedumokraterna som tappar 1,1 procentenheter till 22,2%. Vinnarna är Kristdemokraterna (+0,7), Moderaterna (+0,5), Centerpartiet (+0,3) samt Socialdemokraterna (+0,2 till 23,8%). Det är uppenbart att det finns ett flöde av väljare FRÅN Sverigedumokraterna till vad som i varje fall är mindre oseriösa partier ute på högerflanken (Moderaterna och Kristdemokraterna alltså). I dag är M+KD tillsammans klart större än SD så med dessa siffror kan nog Jimmie Åkesson se statsministerposten han drömmer om försvinna bakom månen. Den Brunblå sörjan har inte heller någon majoritet att stödja sig på så det blir ändå svårt. Skillnaden mellan S och SD ökar. Det ska påpekas att förändringarna ligger inom felmarginalen.

Läs här:
S och SD fortsatt jämnstora. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: